Hoe Boko Haram de internationale politiek in West- en Centraal-Afrika verandert

Abuja, Nigeria. April 30, 2014. Protesters took to the streets around the three arms zones of Abuja to demand urgent action from the government in finding the 200 school girls kidnapped in Chibok. By Ayemoba Godswill. Demotix (c).

Abuja, Nigeria. 30 april 2014. Betogers komen op straat rond de drie wapenzones van Abuja en eisen dringende maatregelen van de regering om de 200 schoolmeisjes die in Chibok ontvoerd werden te vinden. Door Ayemoba Godswill. Copyright Demotix.

Twee zelfmoordaanslagen in Maroua [en] in het noorden van Kameroen kostten aan verscheidene mensen het leven en vele anderen werden gewond. Tien dagen eerder werden 15 mensen gedood [en] in een zelfmoordaanslag op een drukke markt in N'Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. De aanval kwam precies drie weken na een gelijkaardige bomaanslag die in dezelfde stad het leven van 27 mensen eiste [en].

Boko Haram, een jihadistische terreurorganisatie met thuisbasis in de Sahel die onlangs trouw gezworen heeft aan ISIS, eist de verantwoordelijkheid op voor de aanvallen. De terreurgroep viel opnieuw aan een paar weken na de aanvallen in juni, deze keer in Jos, Nigeria, minstens 44 mensen kwamen om. Gedurende de laatste jaren heeft Boko Haram meermaals dodelijke aanvallen in de Sahel teweeggebracht. Als antwoord daarop kwam een coalitie van West-Afrikaanse landen samen om een militaire tegenaanval te lanceren [en] in de hoop de invloed die de groepering heeft te beteugelen.

Hieronder vind je een tijdlijn van Boko Harams offensief in 2015 dat verspreid was over de landen Kameroen, Tsjaad, Niger en Nigeria.

De huidige situatie in Kameroen

After months of captivity by suspected Boko Haram militants, ex-hostages arrive at Cameroon's Yaounde Nsimalen International Airport. Pubic Domain via Wikimedia Commons

Na maanden gevangenschap door vermoedelijke militanten van Boko Haram komen de ex-gijzelaars aan in Yaounde Nsimalen, de internationale luchthaven van Kameroen.  Pubic Domain via Wikimedia Commons.

Sinds 1 januari 2015 heeft Boko Haram minstens 28 grote aanvallen op Kameroense bodem uitgevoerd — de meeste in het noorden van het land. Volgens de lokale autoriteiten in Maroua werden de zelfmoordaanslagen op 22 juli uitgevoerd door twee jonge meisjes [fr] die de vorige dagen in de straten aan het bedelen waren. De explosie doodde minstens een tiental mensen op de markt in het centrum, maar het juiste aantal doden is nog onzeker. Een bron bevestigde dat de inwoners een dubbele explosie hoorden.

Ondanks deze tragedies heeft het Kameroense leger toch enige successen behaald tegen Boko Haram, hoewel het land ook te maken kreeg met een massale toevloed van migranten die het conflict ontvluchtten.

De huidige situatie in Tsjaad

Chad Air Force Sukhoi Su-25 at N'djamena Airport CC-BY-40 license. Via wikimedia commons

De Tsjadische luchtmacht Sukhoi Su-25 bij de luchthaven N'djamena, licentie CC-BY-4.0. Wikimedia commons.

De man die op 11 juli een bom liet afgaan was vermomd als een gesluierde vrouw [fr] om de explosieven te verbergen. Gezien deze informatie heeft de regering van Tsjaad besloten om de sluier te verbieden om gelijkaardige aanvallen te voorkomen. De gevolgen van de terreur van Boko Haram hebben de stabiliteit van de regio enorm onder spanning gezet vooral in Tsjaad waar de militaire macht de grondslag vormde voor de handhaving van de vrede in de Sahel. In de afgelopen maanden werd Tsjaad reeds opgeschrikt door studentenbetogingen [en] en door het begin van het proces op 20 juni tegen voormalig leider Hissen Habre.

De huidige situatie in Niger
"Landscape Diffa region Niger" by Roland Hunziker - http://www.flickr.com/photos/rolandh/151126866/. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons -

“Landschap uit de streek Diffa in Niger” door Roland Hunziker. CC 2.0 via Wikimedia Commons.

De rebellie van Boko Haram heeft tienduizenden over de grens naar Nigers dorre zuidoostelijke gebied Diffa gedwongen waardoor de reeds rampzalige humanitaire crisis nog verergert. De vluchtelingenstroom kwam op gang toen Niger de noodtoestand verklaarde om een opstand aan te pakken die de economie van Diffa tot stilstand bracht en een groot deel van de bevolking kwetsbaar achterliet.

De huidige situatie in Nigeria

Vóór de verkiezingen in maart 2015 had het Nigeriaanse leger er alle belang bij om Boko Haram te verdringen. Een nieuw offensief door Boko Haram lijkt echter op komst te zijn nog vóór de inhuldiging van president Buhari's nieuwe regering.  Dit ondanks het feit dat één van de eerste acties van Buhari was om het nationale militaire hoofdkwartier te verhuizen van de hoofdstad Abuja naar Maiduguri [en], in de staat Borno — het centrum van de Boko Haram-rebellie.

Explosie in Gombe, het noordoosten van Nigeria. Geen verdere details.

Toch heeft de nieuwe regering veel moeite gedaan om internationale assistentie tegen het terrorisme te verkrijgen, waarvan de recente vergaderingen van president Buhari met de presidenten van Tsjaad, Kameroen en Niger getuigen. Buhari heeft ook de hulp gezocht en gekregen van de G7 en de Verenigde Staten, waar hij op dit ogenblik op staatsbezoek is. Buhari beloofde om te onderhandelen [ en] met de rebellen indien dit zou leiden tot de vrijlating van de 200 ontvoerde meisjes uit Chibok die meer dan een jaar geleden ontvoerd werden:

If we are convinced that we can have the girls, why not, we can negotiate. Our goal is to have the girls. We will ask them what they want and we can free the girls; return them to their school; unite them with their parents and rehabilitate them, so, they can live a normal life.

Als we overtuigd zijn dat we de meisjes zullen terugvinden, waarom niet, we kunnen onderhandelen. Onze doelstelling is de meisjes terugvinden. We zullen hen vragen wat ze willen en we kunnen de meisjes bevrijden; hen terug naar school laten gaan; hen verenigen met hun ouders en hen rehabiliteren zodat ze een gewoon leven kunnen leiden.

Aan dit artikel werkten mee: Nwachukwu Egbunike, Dibussi Tande en Lova Rakotomalala.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.