‘Ze horen in de klas thuis, niet in de gevangenis': de gearresteerde studenten in Myanmar

Ei Thinzar Maung, student leader from Mandalay. Arrested last March 10. Portrait by Kenneth Wong, republished with permission.

Ei Thinzar Maung, studentenleider van Mandalay. Gearresteerd op 10 maart laatstleden. Portret gemaakt door Kenneth Wong, opnieuw gepubliceerd met toestemming.

Zeventig studenten blijven in hechtenis [en] in Myanmar wegens het deelnemen aan demonstraties tegen het wetsvoorstel van de Nationale Onderwijswet. Tegenstanders zijn van mening dat de nieuwe wet de regering buitensporige macht verleent om de instellingen van het hoger onderwijs in het land te besturen. Het merendeel van de gearresteerde studenten werd op 10 maart 2015 opgepakt tijdens een hardhandig optreden door de politie.

Sinds het parlement vorig jaar [en] de maatregel voorstelde, zijn er verscheidene betogingen geweest. Naar aanleiding van de demonstraties verzochten de wetgevers om te onderhandelen met verscheidene studentenverenigingen. Het wetsvoorstel werd vorige maand goedgekeurd, maar de betogers blijven tegen het nieuwe ontwerp gekant.

Het gewelddadig uiteenjagen [en] van studentenbetogingen in maart laatstleden deed een algemeen protest ontstaan, waardoor de regering gedwongen werd bekend te maken dat ze het incident zullen onderzoeken. Mensenrechtengroepen en studenten van over de hele wereld eisten ook de vrijlating van de aangehouden studentenbetogers.

Eén van de mensen die de campagne voor de onmiddellijke vrijlating van de studenten in Myanmar steunt, is de in San Francisco wonende kunstenaar Kenneth Wong [en]. Als voormalig studentenactivist van Myanmar, die deelnam aan de historische opstand in 1988, betreurt hij de opsluiting van de studenten die enkel hun meningen uitten over de wetgeving die een invloed zou kunnen hebben op het beheer van hun school.

Om zijn solidariteit te betuigen, maakte hij van vijf gedetineerde studenten digitale portretten, die veelvuldig op het internet gedeeld werden. In een e-mailinterview met Global Voices spoorde Wong wereldleiders aan om over de kwestie te praten en verantwoording te eisen van de regering van Myanmar. Hij voegde daaraan toe:

25 years later, I'm sad to see these young students — the future of the country — paying a heavy price for demanding reform. I don't want them to have to spend the best years of their lives in prison. I think they belong in the classroom, not in prison. That's why I painted their portraits.

25 jaar later voel ik mij droevig wanneer ik zie dat deze jonge studenten — de toekomst van het land — een zware prijs betalen voor hun vraag naar hervormingen. Ik wil niet dat ze de beste jaren van hun leven in de gevangenis moeten doorbrengen. Ik ben van mening dat ze in de klas thuishoren, niet in de gevangenis. Daarom heb ik hun portretten geschilderd.

Po Po, 20-year old student leader arrested last April 8. Portrait by Kenneth Wong, republished with permission.

Po Po, 20-jarige studentenleider gearresteerd op 8 april laatstleden. Portret gemaakt door Kenneth Wong, opnieuw gepubliceerd met toestemming.

Min Thway Thit, student leader from All Burma Federation of Student Unions. Portrait by Kenneth Wong, republished with permission.

Min Thway Thit, studentenleider van All Burma Federation of Student Unions. Portret gemaakt door Kenneth Wong, opnieuw gepubliceerd met toestemming.

Phyo Phyo Aung, 27-year old student leader arrested last March 10. Portrait by Kenneth Wong, republished with permission.

Phyo Phyo Aung, 27-jarige studentenleider gearresteerd op 10 maart laatstleden. Portret gemaakt door Kenneth Wong, opnieuw gepubliceerd met toestemming.

Honey Oo, 27-year old student leader arrested last March 13. Portrait by Kenneth Wong, republished with permission.

Honey Oo, 27-jarige studentenleider gearresteerd op 13 maart laatstleden. Portret gemaakt door Kenneth Wong, opnieuw gepubliceerd met toestemming.

Digitale tekeningen gemaakt door Kenneth Wong in Manga Studio op een Surface Pro tablet. Met toestemming gebruikt

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.