Uitgelekte e-mails onthullen wat Vladimir Poetin wereldleiders vertelt tijdens besloten etentjes

Edited by Kevin Rothrock.

Bewerkt door Kevin Rothrock.

De mysterieuze groep Anonymous International lekt informatie en heeft nieuwe e-mails gepubliceerd die afkomstig zouden zijn van functionarissen van het Kremlin. In deze e-mails worden verschillende lunch- en dinerafspraken beschreven tussen Vladimir Poetin en diverse buitenlandse leiders.

Anonymous International, ook wel bekend als Shaltai Boltai (‘Humpty Dumpty’), heeft verschillende e-mails gepubliceerd die in de afgelopen twee jaar zijn ontdekt. Vaak gaan die over mediacensuur, de  strijd van het Kremlin tegen de Russische oppositie, en het conflict in de Oekraïne.

Deze nieuwe gelekte informatie mag dan onbeduidend lijken (het bevat slechts 36 e-mails) of misschien zelfs onnozel (gezien enkele van Poetins fratsen), maar de informatie (vooropgesteld dat die echt is) geeft wel een inkijkje in Poetins relatie door de jaren heen met leiders zoals de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, de voormalige Finse president Tarja Halonen en de president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev.

Er zijn drie soorten gelekte e-mails te onderscheiden: menukeuzes van bijeenkomsten waarbij Poetin aanwezig was, samenvattingen van de geleverde catering tijdens Poetins bijeenkomsten met wereldleiders, en – heel interessant – overzichten van gesprekken tussen Poetin en zijn gasten. Alle e-mails zijn gericht aan Concord Catering, een bedrijf dat is opgericht door Evgeny Prigozhin, een man die wordt omschreven als ‘Vladimir Poetins favoriete restauranthouder’.

(Meer over Concord Catering is te vinden op RuNet Echo juni 2013, een verhaal over de keuken van het Kremlin , ‘The Kremlin's Kitchen‘.)

De meeste e-mails zijn vermakelijk, maar saai vanuit geopolitiek oogpunt. Zo beschrijft een verslag vanaf het bootrestaurant River Palace op 28 december 2010 bijvoorbeeld een nachtelijk drinkgelag waarbij de tequila rijkelijk vloeit na de komst van D.S. Peskov. Waarschijnlijk wordt verwezen naar Poetins besnorde woordvoerder, Dmitry Sergeyevich Peskov.

Гораздо позже, приблизительно в 23.00, приехал Песков Д.С. Все сразу оживились, и активно начали пить текилу. Хочу заметить, что к концу вечера все были изрядно пьяны, в том числе и Песков Д.С. Мероприятие должно было закончиться в 00.00, а закончилось в 02.00. Все гости были довольны и уходили в хорошем настроении.

Veel later, zo rond 23.00 uur, arriveert D.S. Peskov. Plotseling leeft iedereen op en gaat dan pas goed aan de tequila. Ik wil opmerken dat iedereen, ook Peskov, laat in de avond aardig dronken was. De avond zou tegen middernacht zijn afgelopen, maar het werd uiteindelijk 2:00 u. Alle gasten waren tevreden en vertrokken met een prima humeur.

Veel mensen herinneren zich Poetins inmiddels beruchte vertolking van ‘Blueberry Hill’, dat populair werd door de Amerikaanse pianist en singer-songwriter Fats Domino.

Volgens de gelekte e-mails trakteerde Poetin, twee dagen na zijn optreden op 10 december tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst,  een Finse delegatie, waaronder ook president Tarja Halonen, op een besloten toegift:

В Лобби баре Владимир Владимирович попросил музыкантов уступить пианино и исполнил для финской делегации «Blueberry Hill». После чего поблагодарив персонал, музыкантов и всех присутствующих, гости покинули ресторан.

In de Lobby Bar vroeg Poetin de musici of hij achter de piano mocht en speelde ‘Blueberry Hill’ voor de Finse delegatie. Poetin bedankte het personeel, de musici en alle aanwezigen, waarna de gasten het restaurant verlieten.

De e-mails staan vol kleine anekdotes over de persoonlijke gesprekken en eetgewoonten van hooggeplaatste Russische functionarissen, waaronder die van de premier (toen president) Dmitry Medvedev, de vicepremier Sergey Ivanov, en de minister van Defensie Sergey Shoigu.

Er staan ook interessante aanwijzingen in over hoe Poetin de rol van de media ziet bij zijn besluitvorming. Op 10 september 2010 bespraken Poetin en Berlusconi bij voorbeeld hoe zij omgaan met de pers:

СБ поинтересовался, читает ли ВВ прессу перед сном. Оказалось, что нет. Чтение прессы является одной из причин по которой СБ ложиться спать столь поздно, так как около 01:30 ночи становятся известны «шапки» и содержание основных печатных изданий. ВВ возразил, что прессу не читает не только перед сном, но и вообще старается этого не делать, чтобы его мнение и дальнейшие решения не попадали в зависимость от мнений журналистов и редакторов. Лидер государства, по мнению ВВ, должен самостоятельно принимать решения, и не ориентироваться (оглядываться) на СМИ.

Berlusconi vraagt of Poetin het nieuws leest voor hij naar bed gaat. Het antwoord, zo blijkt, is nee. Nieuws lezen voor het naar bed gaan is een van de redenen waarom Berlusconi zo laat gaat slapen, want de koppen en de inhoud van de hoofdartikelen zijn pas rond 1.30 u bekend. Poetin stelt dat hij niet alleen het nieuws niet leest voor hij naar bed gaat, maar dat hij probeert het nieuws helemaal te vermijden zodat zijn mening en toekomstige besluiten niet afhankelijk worden van de mening van journalisten en redacteuren. De leider van een staat, aldus Poetin, moeten hun besluiten onafhankelijk nemen zonder zich te oriënteren (of terug te blikken) op de media.

Behalve dat er licht wordt geworpen op wat er tijdens Poetins maaltijden gebeurt, maakt Anonymous International ook indirect kenbaar hoe men aan deze e-mails is gekomen. In het verleden speculeerden velen dat de groep de informatie kreeg door gebruikersaccounts te hacken in de iCloud van Apple, zoals bij het fotoschandaal van Hollywoodsterren vorig jaar. Een van de laatste e-mails in de nieuwe verzameling van Anonymous International bevat een foto van een bericht van de Apple-ondersteuning, waarin wordt gewaarschuwd dat er verschillende pogingen zijn gedaan om toegang te krijgen tot iemands Apple-account. In het bericht wordt geadviseerd het wachtwoord van de gebruiker te wijzigen.

Dat was duidelijk al te laat.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.