‘Luiers in de adolescentie': alarmerend aantal tienerzwangerschappen in Venezuela

Desireé Lozano, die voor Voces Visibles [es – alle links] schrijft, roept op om aandacht te besteden aan het uitzonderlijk hoge aantal tienerzwangerschappen in Venezuela (25% van alle zwangerschappen) en het gebrek aan een aangepast beleid om dit fenomeen en zijn weerslag te bestrijden. De cijfers van Venezuela zijn de hoogste in Zuid-Amerika en dit al twee jaar na elkaar.

Moedersterfte staat in direct verband met tienerzwangerschappen. Desireé citeerde de Venezolaanse afgevaardigde Dinorah Figuera, voorzitster van het Comité voor Gezinsaangelegenheden van de Nationale Vergadering van Venezuela, die zei dat het de verantwoordelijkheid van de staat is om te zorgen voor preventie:

“Una de esas consecuencias es que las madres adolescentes son mujeres que pierden oportunidades para desarrollarse desde el punto de vista profesional y aceptan cualquier tipo de trabajo para tener algún tipo de ingresos. Por esta razón el Estado debe aplicar una gigantesca campaña de concientización para la prevención del embarazo adolescente”, señala la diputada venezolana

“Eén van de gevolgden voor tienermoeders is dat vrouwen, vanuit professioneel standpunt bekeken, ontwikkelingsmogelijkheden verliezen en elke baan aannemen om een inkomen te hebben. Om deze reden zou de staat een massale campagne moeten lanceren om tienerzwangerschappen te vermijden,” zegt de Venezolaanse afgevaardigde.

Bovendien dragen tienerzwangerschappen bij tot een reeds gevestigde trend namelijk, dat meer vrouwen in armoede vervallen. Verder vormt het fenomeen een risico voor de gezondheid van de moeder, die meer risico loopt dan gemiddeld. In haar artikel verzamelt de auteur interessante vaststellingen van experts over dit onderwerp, die een overzicht geven van het probleem.

Blijf het werk van Desireé Lozano en Voces Visibles hier of op Twitter lezen.

Dit bericht was onderdeel van de 46ste  #LunesDeBlogsGV  (blogmaandag op Global Voices) op 13 april 2015.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.