Aardbeving Nepal: een verhaal van persoonlijke en nationale tragedie

Image of the Thaprek village completely destroyed by the earthquake. Image by Madhav Adhikari (Narayan's brother), taken by a mobile phone. Used with permission.

Het dorpje Thaprek in Nepal werd volledig vernield door de aarbeving. PHOTO: Madhav Adhikari. Gebruikt met toestemming.

Het dodental van de zware aardbeving in Nepal op 25 April 2015 [en-alle links] is reeds opgelopen tot 5.000, en zou naar schatting nog kunnen stijgen tot 10.000. Meer dan 8.000 mensen raakten gewond. De schade van de aardbeving en de naschokken is enorm. De heropbouw zou biljoenen kosten. Volgens de Verenigde Naties zijn 8 miljoen mensen getroffen door de aardbeving, en 1.4 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. Afgelegen gebieden bereiken is een moeilijke uitdaging.

Ik woon in het Verenigd Koninkrijk, maar ik ben geboren in de dorpscommissie Thaprek in het district Nuwakot, ongeveer 100 km ten noord-westen van Kathmandu. Het district Nuwakot ligt heel dicht tegen het epicentrum van de aardbeving. De zware aardbeving van zaterdag verwoestte mijn hele dorp, en dus ook mijn huis. De natuur heeft mij mijn thuis ontnomen.

Ik verloor vier familieleden en een tiental andere familieleden en buren raakten ernstig gewond. Er is geen overheidsaanwezigheid in Thaprek, en er is geen reddingsteam toegekomen sinds de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. De dorpelingen worden geconfronteerd met een verschrikkelijke situatie. Gewonden wachten op behandeling. Kinderen en ouderen lijden enorm onder de kou en de regen. Er is geen water of voedsel.

Geschatte intensiteit van de schokken per district van de aardbeving in Nepal op zaterdag, met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter.

Nuwakot, Gorkha, Lamjung en Dhading, de districten rond de Kathmandu-vallei, zijn de gebieden die het ergst getroffen zijn door de aardbeving. De internationale gemeenschap stuurt hulpteams om te helpen bij zoek- en reddingsoperaties, maar dat is niet genoeg. Buitenlandse hulpverleners van India, China, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Singapore, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Canada, Polen en de EU voeren zoek- en reddingsoperaties uit in de Kathmandu-vallei, maar de afgelegen dorpsgebieden moeten zij nog bereiken.

Indiase helikopters, Israëlische ziekenhuizen, en Maleisische medici: hoe de wereld Nepal te hulp schiet.

Toen ik het nieuws hoorde, probeerde ik verschillende keren mijn familie te bereiken vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het was verontrustend dat mijn telefoontjes geen verbinding kregen. Ik begon te panikeren. Elke minuut was voor mij een jaar. Tegen middernacht Nepalese tijd op zaterdag kreeg ik eindelijk verbinding. Ik kon telefoneren met mijn ouders en informatie krijgen. Ik vroeg mijn vader om mijn moeder door te geven, en nog voor ik wat kon zeggen, vroeg mijn moeder: “Hoe gaat het met jou? Met ons gaat alles goed, maar we zijn ons huis kwijt, en een paar familieleden, en het hele dorp.” Ik had me voorbereid op slecht nieuws, want ik had het televisienieuws over de aardbeving gevolgd. Ik slaagde erin niet te huilen en beheerste mezelf terwijl ik met mijn moeder praatte. Maar toen het gesprek was afgelopen, kon ik mijn tranen niet langer bedwingen.

This woman was separating dust particles and small pebbles from rice grains as a 7.8-magnitude quake hit Nepal on Saturday and destroyed her house along with the remaining food supplies their family had. Bungamati village, about 8 kilometres south of Kathmandu. Image by Sumit Shrestha. Copyright Demotix (27/4/2015)

Deze vrouw was bezig stof en steentjes te verwijderen van tussen de rijstgranen toen een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter Nepal trof op zaterdag. De aardbeving vernielde haar huis en de voedselvoorraad van haar familie. Het dorpje Bungamati ligt op ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Kathmandu. Foto door Sumit Shrestha. Copyright Demotix (27/4/2015)

Nadat ik met mijn familie gesproken had, probeerde ik de Nepalese politiemeldkamer te bereiken, en de Amerikaanse en Indiase ambassade in Nepal, zodat zij ervoor zouden zorgen dat er reddingsteams naar mijn dorp werden gestuurd. Maar het telefoonnet werkte niet goed. Op zondagochtend belde ik opnieuw over hulp krijgen voor mijn familie. Ik communiceerde met de Indiase en de Amerikaanse ambassades via Twitter, maar helaas waren zij alleen bezig met de situatie in de Kathmandu-vallei, en konden zij geen reddingsteams sturen naar mijn dorp.

Als je telefoonbereik hebt, bel dan het nummer 100 of sms naar 9851281363 om de politie om reddingshulp te vragen.
—-
@USEmbassyNepal: Nuwakot Thaprek – 9851024011, 9801024011… Wij wachten op redding en hulp.

Andere Twittergebruikers steunden me:

Wat is de huidige toestand van de reddingsacties aub?

De volledige dorpen Gorkha, Sindupalan, Dhading, en Lamjing zijn verwoest. We wachten op eender welke hulp.

En anderen drukten hun bezorgdheid uit over mensen in afgelegen gebieden die worden verwaarloosd:

Velen onder ons vrezen dat de slachtoffers van de aardbeving in dorpen worden verwaarloosd. Dit kunnen we niet laten gebeuren. Het is moreel verwerpelijk. Zij hebben hulp nodig.

Dorpjes in de omgeving van onze noodhulpkampen die zwaar getroffen zijn.

Maar dit leidde niet tot enig resultaat voor de hulp- en reddingsacties  in mijn dorp. Veel mensen drukten hun appreciatie uit voor de internationale steun:

Een mooi zandkunstwerk over de Nepalese aardbeving met als boodschap “Sla de handen in elkaar om de slachtoffers te helpen” op het Puri-strand in Odisha, India.

De aardbeving heeft het dorpje Laprak volledig verwoest.

Rennen voor mijn leven met duizenden anderen, niet iets dat ik opnieuw wil doen.

Maar sinds zaterdag wachten de bewoners van afgelegen dorpen tevergeefs op hulp- en zoekoperaties. Volgens het nieuws van vandaag bereidt het Nepalese leger zich wel voor om de afgelegen gebieden in te gaan met hulp.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.