Vluchtelingenkamp Jarmoek tussen de hamer van honger en het aambeeld van extremisme

Syrian-Palestinians are eating from the garbage.

Syrië – Palestijn eet uit het vuilnis. Foto genomen op 03/03/2015 door LensDimashqi op Tumblr. Gebruikt onder CC.BY. 2.0

In totaal leven 18.000 Palestijnse vluchtelingen in “mensonwaardige omstandigheden” in het vluchtelingenkamp Jarmoek in Damascus in Syrië. Ze zijn gevangen tussen de hamer van honger en het aambeeld van extremisme.

Ze werden gebombardeerd door het Syrische regime en sinds 1 april worden ze aangevallen door IS. De Palestijnse vluchtelingen liggen al twee jaar lang onder vuur zonder water en met heel weinig voedsel. Het kamp bevindt zich op ongeveer 16 kilometer van het presidentiële paleis. Dit hield het regime van de Syrische president Bashar Al Assad echter niet tegen om vatbommen te werpen op mensen die in hun huizen vluchtten, bang om buiten te komen omdat het wemelt van gewapende extremisten. Volgens het nieuws dat de ronde doet op sociale media, arresteert, executeert en onthoofdt IS mensen in het kamp en zijn er conflicten met andere gewapende oppositiegroepen.

Veel activisten leggen de schuld van de IS-invasie bij het leger van het regime van Assad, ze zeggen dat het regime IS de kans gaf om binnen te vallen. Ze merken op dat op een moment waar het niet mogelijk is om voedsel en medische hulp in het Palestijnse vluchtelingenkamp te krijgen, plotseling IS-militanten opdoken in het kamp.

De hamer, honger tot de dood

“To know what it is like in Yarmouk, turn off your electricity, water, heating, eat once a day, live in the dark, live by burning wood.” – Anas, Yarmouk resident.

“Als je wil weten hoe het eraan toe gaat in Jarmoek, sluit dan je elektriciteit, water en verwarming af, eet één keer per dag, leef in het donker, overleef door hout te verbranden.” – Anas, inwoner van Jarmoek.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties die zich richt op de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) [en], is dit de situatie van 18.000 Palestijnse vluchtelingen van de 160.000 die in het kamp leefden. Ze blijven vastzitten in het vluchtelingenkamp van Jarmoek waar de distributie van voedsel en andere noodhulp enorm slecht verloopt [en] sinds 6 december 2014. Hoewel mensen op straat zijn gekomen [en] op 8 januari 2015 om te demonstreren tegen de belegering door het regime van het Assad sinds juli 2013, zijn minstens 200 mensen verhongerd door de crisis [en]. Een jaar na de publicatie van een video die de hopeloze voedselverdeling in het vluchtelingenkamp van Jarmoek [en] in beeld brengt, is er een andere documentaire opgedoken, genaamd Siege [en]. Deze documentaire komt uit het hart van het kamp en dateert van 3 april. De korte film brengt het dagelijkse leven in beeld in vier sketches. In de film is te zien hoe mensen lijden onder een tekort aan voedsel en andere benodigdheden.

In een andere video [ar] die gepost werd op 6 februari 2015 door Sami Alselwadi [ar] is te zien hoe een Palestijnse vluchteling zijn overheid ervan beschuldigt het kamp te laten verhongeren zonder actie te ondernemen tegen het regime van Assad. Daarna komt een vrachtwagen in beeld waaruit brood wordt uitgedeeld aan de mensen door pakketten in de lucht te smijten voor een gelukkige vanger. De man beschuldigt Mahmood Abbas, de Palestijnse president:

All this is hunger, Abbas. You are in Ramalla, and you don't know what your Palestinian people are suffering here. Thousands of people are in hunger here. Where are you from this? Shame on you.

Dit is allemaal honger, Abbas. Jij bent in Ramalia en je weet niet wat jouw Palestijns volk hier meemaakt. Duizenden mensen lijden hier honger. Waar ben je? Schande.

ISIS claims it is there to help the besieged refugees of Yarmouk Camp. But this is what they do.

IS beweert dat ze de vluchtelingen in Jarmoek willen helpen. Maar dit is wat ze doen. Foto via @AlaaAllagta. Gebruikt onder CC. BY 2.0

Het aambeeld, extremisme tot de dood

Vanaf 1 april bevestigden berichten op sociale media dat troepen van IS het belegerde kamp zijn binnengedrongen en nu 90% van het kamp controleren. Internetgebruikers volgen ook de nieuwsstroom van deze dramatische ontwikkeling op de voet. Twitter-gebruikers brachten verslag uit dat IS het kamp binnendrong nadat het al-Nusra front, een bondgenoot van al-Qaida in de Levant, binnendrong vanuit Hajar Aswad, een nabijgelegen stad.

#Syrië – #IS controleert het grootste deel van het #Palestijnse vluchtelingenkamp – #Jarmoek in #Damascus#Syrië: volgens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO

Een jaar nadat de wereld toekeek hoe duizenden mensen verhongerden in Jarmoek, is IS in het kamp binnengedrongen.
#Syrië

Tom Finn en Linah Alsaafin verklaren [en] de plotse verschijning van IS en hoe ze het kamp benaderen vanaf een nabijgelegen stad:

.@LinahAlsaafin en ik vragen een journalist in het vluchtelingenkamp van #Jarmoek: Hoe raakte IS in Damascus?

Terwijl Talal Alyan een foto deelt van binnen het kamp:

Rami Allolah deelde een kaart van de groepen die het kamp controleren met zijn 16.000 volgers op Twitter. Op de kaart is het verdeelde gebied te zien dat gecontroleerd wordt door IS, Palestijnse gewapende troepen, het Vrij Syrisch Leger, het leger van Assas en al-Nusrah.

#Kaart Militaire situatie in het vluchtelingenkamp van #Jarmoek zuid #Damascus via @uygaraktas#Syrië

Activisten lieten niet te lang op zich wachten om verslag uit te brengen van gruwelijk nieuws van IS dat begon door te sijpelen in de nieuwsstroom zoals Raqqa_SI bevestigde [en] aan zijn meer dan 21.000 volgers:

#IS onthoofdde veel jonge mensen in #Jarmoek en het bestuur van #Jarmoek heeft de foto's niet gepubliceerd omdat ze zo vreselijk zijn

Lees ook:

De situatie in het vluchtelingenkamp van Jarmoek heeft een catastrofisch niveau bereikt [en]

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.