Vliegverbod in Jemen: Duizenden Jemenieten zijn gestrand in het buitenland.

Sana'a airport. Photo from yemenfox.net

Luchthaven van Sana'a. Foto van yemenfox.net

Nu de Saudische luchtaanvallen al zes dagen duren [en] in Yemen zijn duizenden Jemenieten gestrand in luchthavens over de hele wereld zonder hoop vlug naar huis te kunnen terugkeren. In het luchtruim van Jemen mag niet meer gevlogen worden, het is een no-fly zone [en] geworden.

Dit vliegverbod trof duizenden Jemenieten in het buitenland die momenteel niet terug kunnen naar Jemen, of zelfs maar de gebouwen van de luchthaven verlaten waarin ze terecht gekomen zijn omwille van allerlei redenen. Sommige hebben een verlopen visum, anderen worden belemmerd door financiële beperkingen waardoor ze gestrand zijn in luchthavens.

Op 26 maart begon Saudi-Arabië een militaire campagne tegen Jemen. Gesteund door de geallieerde staten van de Arabische Golf, Egypte, Jordanië, Marokko, Soedan en Pakistan begon Saudi-Arabië een luchtaanval, die de naam Decisive Storm [Beslissende Storm] draagt, tegen Houthi-strijders die in januari de macht in handen namen in Jemen.

Activisten uit Jemen die de hashtag #StrandedYemenis [gestrande Jemenieten] gebruiken en het Arabische equivalent #يمنيون_عالقون  tweetten over dit humanitair probleem dat duizenden Jemenieten in het buitenland treft om de mensen bewust te maken van het probleem. 

Khaled al-Hammadi, de leider van Freedom Foundation for Media Freedom Rights in Jemen tweette: 

Duizenden gestrande Jemenieten in de hele regio hebben dringend hulp nodig. De GCC [Gulf Cooperation Council (Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten)] is druk bezig met de oorlog maar vergeet humanitaire problemen.

Help alstublieft de hashtag te verspreiden om hun ellendige situatie in de hele regio sinds 25/03/2015 te beëindigen.

Ahmad Ja'dan tweette ook: 

Een ware tragedie voor Jemenieten in het buitenland! Ze kunnen niet terugkeren naar Jemen door het vliegverbod.  

Activisten verzochten ook buurlanden om visums voor 72 uur te verstrekken voor alle gestrande Jemenieten. Noon_Nosa tweette:

We verzoeken buurlanden zoals Saudi-Arabië en Oman om visums voor 72 uur te verschaffen om de terugkeer te vergemakkelijken van alle in het buitenland gestrande Jemenieten. 

Noon Arabia, blogger en medeoprichter van Support Yemen [steun Jemen], tweette: 

Behalve de visums die verlopen zijn, worden gestrande Jemenieten geconfronteerd met onverwachte onkosten die ze moeten betalen terwijl ze wachten om terug te keren naar Jemen.

 Ze voegde er ook aan toe: 

Jemenieten  zijn gestrand in luchthavens verspreid over de hele wereld. Onze luchthavens zijn vernietigd en gesloten en nu eisen verscheidene landen een inreisvisum. We vragen dat die landen hun terugkeer vergemakkelijken.

Al Jazeera maakte een reportage [en] met getuigenissen over gestrande Jemenieten in Djibouti.

Deze crisis trof ook burgers van andere landen zoals Indiërs [en] en Pakistani in Jemen die zonder succes naar evacuatiemogelijkheden zoeken om naar hun eigen land terug te keren. Op zondag, nadat de Saudi-Arabiërs overeenkwamen om de luchtaanvallen gedurende twee uur te staken, lukte het een Pakistaans vliegtuig om Jemen te verlaten [en] met 500 Pakistaanse passagiers aan boord. 

A Pakistani family, evacuated from #Yemen, is greeted by relatives on their arrival in Jinnah Intl Airport in Karachi  - via @FatimaAli52

Een Pakistaanse familie, geëvacueerd uit #Yemen, wordt door familieleden begroet bij hun aankomst in de luchthaven Jinnah Intl in Karachi – via @FatimaAli52

Blijf ons volgen voor meer nieuws over Jemen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.