Wereldwijde sympathie voor studentenprotesten in Myanmar na aanval door politie

A young person from Nepal holds a placard expressing support to Myanmar student protesters

Een Nepalese jongere houdt een bord omhoog waarop staat dat ze steun betuigt aan de studentenprotesten in Myanmar.

Studenten en activisten uit allerlei delen van de wereld betuigen hun steun aan de studenten die in Myanmar demonstreren en die vorige week meedogenloos werden aangevallen door regeringstroepen.

De Facebookpagina ‘We Support Myanmar Students’ (Wij steunen de studenten in Myanmar) roept iedereen op zich solidair te verklaren met de studenten in Myanmar door foto's te plaatsen of activiteiten te organiseren waarmee steun betuigd wordt. De pagina heeft momenteel ruim 20.000 likes.

Op 5 maart werden demonstrerende studenten in de voormalige hoofdstad Yangon door de politie aangevallen en geslagen. Vijf dagen later werd een studentenbetoging in de stad Letpadan ook door de politie uit elkaar gejaagd. Meer dan 100 deelnemers, waaronder monniken en enkele journalisten, werden in hechtenis genomen hoewel een paar al weer snel werden vrijgelaten.

Studenten in Myanmar uit diverse delen van het land protesteren tegen de goedkeuring van de Nationale Onderwijswet die vorig jaar door de regering werd ingediend. Volgens hen zal de nieuwe wet de academische vrijheid onderdrukken aangezien er meer macht wordt gelegd in de handen van de door het leger gesteunde burgerregering.

Afgelopen januari werd een ruim 600 km lange protestmars georganiseerd van Mandalay naar Yangon, waar de deelnemers vroeg deze maand zouden zijn aangekomen. Zij werden echter tegengehouden door regeringstroepen. In plaats van de studenten hun vreedzame betoging te laten volbrengen, besloot de politie deze te beëindigen. Al snel veroordeelden velen het politiegeweld waarmee de betoging werd afgebroken.

Ook vanuit andere landen kwamen steunbetuigingen voor de protesterende studenten. Via Facebook en Twitter gebruiken de studenten en activisten de hashtag ‪#‎wearemmstudents om solidariteit te betuigen met de demonstranten. Zij steunen vooral degenen die nog steeds in hechtenis zitten. Hieronder vind je wat foto's die op de Facebook pagina ‘We Support Myanmar Students’ staan.

Support from Palestine

Steun uit Palestina

Support from China

Steun uit China

Support from Bangladesh. Facebook page of Anik Rahman

Steun uit Bangladesh. Facebookpagina van Anik Rahman

Support from Thailand

Steun uit Thailand

Support from the United States of America

Steun uit de Verenigde Staten van Amerika

Support from Zambia

Steun uit Zambia

Support from Vietnam

Steun uit Vietnam

Support from Brazil

Steun uit Brazilië

Support from Canada. Facebook page of University for Peace

Steun uit Canada. Facebookpagina van University for Peace
(Universiteit voor Vrede)

Support from Malaysia

Steun uit Maleisië

De Panzagar-groep, die de campagne ‘flower speech’ lanceerde tegen online haattaal, stimuleerde ook het gebruik van de witte bloem op Facebook en anderen sociale netwerken als symbool om geweld in de maatschappij te veroordelen.

Image from Panzagar

Afbeelding van Panzagar

Ondertussen sprak de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zijn zorg uit over de berichten over “excessief en disproportioneel” gebruik van geweld tegen de demonstranten. De regering zwoer dat het incident zou worden onderzocht.

Tenzij anders vermeld zijn alle foto's gedownload vanaf de Facebookpagina ‘We Support Myanmar Students’

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.