Wat ik zo geweldig vind aan Noroez

Tori Egherman explains Norooz traditions, and why she loves it.  Photo by Ehsan Khakbaz H. via Flickr (CC BY-ND-SA 2.0)

Tori Egherman vertelt over de Noroez-traditie en waarom ze dit zo'n geweldig feest vindt. Foto door Ehsan Khakbaz H. via Flickr (CC BY-ND-SA 2.0)

Dit artikel is geschreven door Tori Egherman, programmacoördinator bij Arseh Sevom. Het artikel verscheen oorspronkelijk op de website van Arseh Sevom.

Het is fantastisch om tijdens de periode van Noroez (of Nowruz) in Iran te zijn. De festiviteiten beginnen met vuurwerk en ‘vuurspringen’ op de laatste dinsdagavond voor de lente-equinox. Mensen springen over het vuur terwijl ze roepen: ‘Zardiye man az to, Sorkhieh to az man,’ wat betekent, ‘Ik gooi verdorvenheid en kwaad in het vuur en het vuur geeft mij gezondheid en vreugde terug.’ Het feest eindigt twee weken later met een picknick.

Noroez luidt het nieuwe jaar in voor de mensen in Iran en andere landen in de regio.

In Iran wordt het feest op een energieke en sensationele manier gevierd. Het is een culturele uiting die mensen van alle klassen, religies en etniciteiten met elkaar verbindt. Het is ondenkbaar dat je tijdens deze twee vrije weken niet op een of andere manier aan de festiviteiten deelneemt. Toen ik in Iran woonde, voelden de Noroez-feestdagen als een soort verwelkoming. Voor twee weken in het jaar mocht ook ik een Iraanse zijn. Ik kreeg de ruimte om aan de viering deel te nemen zonder mezelf te verloochenen. De Noroez-traditie is open en uitnodigend. Je hoeft er niet gelovig voor te zijn. De festiviteiten worden zowel in de privésfeer als in het openbaar gevierd en er is voor ieder wat wils.

De werkelijke Noroez, wat ‘nieuwe dag’ betekent, vindt plaats op het moment van de lentenachtevening, meestal op 21 maart. Omdat de lentenachtevening overal ter wereld op hetzelfde tijdstip plaatsvindt, geldt dit ook voor de wisseling van het oude naar het nieuwe jaar. Of het nu drie uur ’s nachts is in Los Angeles of half drie ’s middags in Teheran, het nieuwe jaar begint.
Er bestaan veel tradities rond de jaarwisseling, waaronder de voorjaarsschoonmaak, het bijleggen van ruzies, nieuwe kleding kopen, cadeaus geven en vrienden en familie bezoeken. De meeste gezinnen versieren hun huis met de haft sin (de zeven S’en). Op een tafel worden allerlei voorwerpen geplaatst die beginnen met de letter ‘S’. Deze voorwerpen staan voor de gebruikelijke nieuwjaarsthema's zoals vernieuwing, wijsheid, gezondheid en voorspoed. Voorwerpen die je vaak ziet zijn onder andere spruitjes, pudding, munten en eieren.
Als je meer wilt weten over de tradities van Noroez, kun je via internet eenvoudig honderden zoekresultaten krijgen. De universiteit van Harvard heeft een pdf-document samengesteld voor docenten. En via deze link krijg je een overzicht van Sizdeh Bedar, de picknick die het officiële einde markeert van de twee weken durende Noroez-feestdagen.
Voor iedereen die Noroez viert: gelukkig nieuwjaar. En voor iedereen die dit niet doet: het is nog niet te laat om ermee te beginnen!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.