Vijf animatievideo's die mensenrechten en gelijkheid promoten in Myanmar

Screencap from an animation video that highlights human rightsabuses in Myanmar

Screencap van een animatievideo die de nadruk legt op mensenrechtenschendingen in Myanmar

Een groep in Myanmar maakt gebruik van animatievideo's om mensenrechten, gelijkheid en rechtvaardigheid te promoten in heel het land.

“Gelijkheid Myanmar” heeft deze multimedia ontwikkeld [en] om de bevolking te informeren over mensenrechten en hen zo te inspireren tot sociale hervormingen. In de afgelopen 15 jaar heeft de groep vrouwen opgeleid, universiteitsstudenten, monniken en priesters, activisten, leraars, leiders van bevolkingsgroepen, boeren en arbeiders die nu allen deel uitmaken van hun netwerk van mensenrechtenverdedigers en mensen die vorming geven over mensenrechten.

Door deze workshops is de groep in staat om een aantal van de sociale problemen aan te pakken waarmee Myanmar tegenwoordig te kampen heeft. De deelnemers worden zich bewust van deze problemen en leren ook het belang van mensenrechten begrijpen om een meer democratische maatschappij uit te bouwen.

De video's zijn eenvoudig maar leerzaam. Ze kunnen ook in andere landen gebruikt worden want de onderwerpen zijn universeel en gemakkelijk te begrijpen.

Verkiezingen

De recentste video die geüpload werd door de groep pakt de komende verkiezingen aan. De video besteedt aandacht aan verscheidene kiezers die blootstonden aan een aantal problemen die verband houden met de verkiezingen zoals onderdrukking, fraude, censuur en talrijke mensenrechtenschendingen:

 

Vrouwen in de politiek

Deze video stimuleert meer vrouwen in de politiek. De video vertelt het verhaal van een jong meisje uit Myanmar. Nadat ze zag dat er nood is aan een beter sociaal beleid droomt ze ervan om overheidsambtenaar te worden om te strijden tegen armoede en onrechtvaardigheid.  Aanvankelijk steunde haar familie haar niet maar ze hield vol en werd parlementslid: 

Kinderarbeid

Deze video, gemaakt door Maung Maung Aye, toont uitbuiting van kinderarbeid. In de video wijst een vrouw haar vriend af nadat ze ziet dat hij een hemd draagt dat geproduceerd werd door een bedrijf dat kinderen tewerkstelt: 

Haatdragende taal

Een andere relevante video herinnert de bevolking aan het gevaar van haatdragende taal. De video toont een dorp waarin iedereen in goede verstandhouding leeft maar toen een gier (vertegenwoordigt haatdragende taal) aankwam en vijandigheid en haat verspreidde, volgde al gauw de chaos. Gelukkig vliegt er een duif over het dorp die liefde en vrede brengt.

Dit zou sterk gepromoot moeten worden aangezien haatdragende taal toegenomen [en] is in Myanmar en zo spanningen en conflicten tussen gemeenschappen aanwakkert in verscheidene delen van het land.

Diversiteit en discriminatie

Maung Maung Aye heeft ook een video gemaakt over diversiteit waarin hij de bevolking aanmoedigt anderen niet te discrimineren op basis van gender, afkomst, godsdienst of huidskleur. Deze video is nuttig om zich te verzetten tegen het toenemende racisme en de etnische discriminatie in het land. Myanmar heeft meer dan 100 etnische groepen en de meerderheid van de bevolking is boeddhistisch.

Deze creatieve video's maken het mogelijk de maatschappij van Myanmar beter te begrijpen en toont aan dat vorming over mensenrechten en de verdediging ervan waardevol is.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.