Tunesiërs boos over onjuiste berichten dat ‘ISIS de set van Star Wars overneemt’

No trace for ISIS at the second edition of Les Dunes Électroniques music festival held in February this year at the Star Wars filming site in Nefta, Tunisia. Photo by the festival's facebook page

Geen spoor van ISIS op de tweede editie van het muziekfestival Les Dunes Électronique, dat in februari van dit jaar werd gehouden op de filmset van Star Wars in het Tunesische Nefta. Foto van de Facebook-pagina van het festival

Tunesiërs bespotten onjuiste berichten in de media waarin wordt beweerd dat de Star Wars-set in het zuiden van Tunesië wordt belegerd door het gewelddadige en extremistische ISIS.

Op 24 maart publiceerde CNN een artikel [en] over de zuidelijke stad Tataouine, waarop de naam van de fictieve planeet Tatooine in de film is gebaseerd, en die een ‘tussenstation voor jihadisten’ zou zijn. Sindsdien hebben belangrijke media als de Huffington Post, de Washington Post en de Guardian (alles [en]) het verhaal overgenomen.

A few headlines on ISIS taking over Tatooine as they appear on Google News

Enkele headlines zoals ze op Google News te zien zijn over Tataouine dat door ISIS zou zijn overgenomen

Maar waar hebben deze internationale en zogenaamd professionele media het nu mis?

Het bewijs dat CNN voor het artikel gebruikte, bestond uit berichtgeving over de arrestatie van drie jonge mannen uit Tataouine, die probeerden de grens met Libië over te steken om zich aan te sluiten bij een militante groepering, en over de ontdekking van wapenopslagplaatsen en munitie in ‘de regio’ (zonder specifieke informatie over waar precies dat was).

De wapenopslagplaatsen waar CNN naar verwees, waren echter eerder in maart ontdekt [fr] in Ben Guerdane, een stad aan de grens met Libië in het gouvernoraat Medenine, bijna twee uur rijden van Tataouine.

Nazanine Moshiri van Al Jazeera English legt het uit aan Ben Beaumont-Thomas, kunstredacteur van de Guardian:

Tataouine is een echte stad. De set van Star Wars ligt er niet eens in de buurt. Er is geen bewijs dat de stad Tataouine wordt gebruikt als basis voor ISIS.

ISIS heeft geen basis in Tunesië. Ja, er zijn wapens gevonden in Ben Guerdane, dicht bij de grens. Maar niet in de buurt van Tataouine of de set van Star Wars.

Er is ook geen verband bewezen tussen IS en de wapens die in Ben Guerdane zijn gevonden.

Bovendien betekent het feit dat er jonge mannen naar Libië en Syrië reizen om zich aan te sluiten bij militante groeperingen, niet dat de steden en dorpen waar ze vandaan komen een basis zijn van ISIS of een andere militante groepering. Maar omdat dit in Tatooine (ik bedoel Tataouine) gebeurt, is het verhaal (als dat er al is) te sensationeel om te worden overgeslagen door de media en journalisten die graag duizenden pageviews willen hebben.

Ten slotte bevinden de filmlocaties van de Star Wars-films zich niet in de stad Tataouine, hoewel de fictieve planeet Tatooine daar wel naar is genoemd. De filmset bevindt zich in Nefta, een stadje in het gouvernoraat Tozeur, op vijf uur rijden van Tataouine.

Google Maps shows the actual distance between Tataouine and the spaceport of Mos Espa on the fictional planet of Tatooine

Google Maps laat zien hoe ver het in werkelijkheid is van Tataouine naar de ruimtehaven Mos Espa op de fictieve planeet Tatooine

Op Medium.com, ontkrachtte AJ+ het CNN-artikel:

For journalists, it’s an enticing story: A desert planet in a galaxy far, far away is now home to fighters who have crossed over to the dark side of the Force. Unfortunately (at least for that narrative), the Star Wars movies weren’t actually filmed in Tataouine, though the fictional planet Tatooine was named after the town. The closest actual filming location for the movies is Ksar Ouled Soltane, which was one of the locations used for the slave quarters row where Anakin Skywalker and his mother lived in Star Wars Episode I: The Phantom Menace.

Voor journalisten is het een verleidelijk verhaal: een verlaten planeet in een ver afgelegen sterrenstelsel wordt nu bewoond door strijders die zijn overgelopen naar de donkere kant van De Kracht. Helaas (voor dat verhaal) zijn de Star Wars-films niet gefilmd in Tataouine, hoewel de fictieve planeet Tatooine wel naar die stad is genoemd. De dichtstbijzijnde filmlocatie van de films is Ksar Ouled Soltane, een van de locaties die werden gebruikt voor de slavenverblijven waar Anakin Skywalker en zijn moeder woonden in Star Wars Episode 1: The Phantom Menace.

Op Twitter werd spottend gereageerd.

Yamine Thabet, voorzitter van de Tunisia Association in Support of Minorities, twitterde:

De niqab is al verplicht in Tataouine…

Hedi twitterde:

Dit is de emir van Tataouine, een man met een baard zoals je ziet

R2-D2 wordt onthoofd door C-3PO

BREAKING: Tunesië investeert enorm in nieuwe wapens voor de strijd tegen ISIS

Frédéric Geldhof, een journalist die werkt vanuit Tunis, twittert hoe de Star Wars-set in Nefta er echt uitziet:

Die jaarlijkse jihadistenbijeenkomst in Tunesië geeft je koude rillingen. Brrrr.

Vorige maand werd de Star Wars-set in Nefta nog omgetoverd in een dansvloer voor toeristen en jonge Tunesiërs die het festival voor elektronische muziek Les Dunes Electroniques (elektronische duinen) bijwoonden.

Youth partying at the Star Wars set in Southern Tunisia. Photo by the Facebook Pages of the Electronic Dunes Festival

Feestende jongeren op de set van Star Wars in het zuiden van Tunesië. Foto van de Facebook-pagina van het Electronic Dunes Festival

De filmlocaties van Star Wars vormen een populaire toeristische attractie. Het toerisme is van levensbelang voor de Tunesische economie en heeft het, een week na de dodelijke aanslag op het Bardo-museum erg moeilijk. Wafa Ben Hassine was dan ook woedend over het Star Wars-verhaal. Ze twitterde naar Ishaan Tharoor van de Washington Post:

Dit artikel is ernstig onjuist. Alsof er wapens op de filmlocatie liggen. Dat is onjuist. Het artikel maakt het alleen maar erger voor het toerisme.

Begrijpt u wel welke gevolgen uw artikel heeft voor de bestaansmiddelen van een land?

Na de boze reacties via sociale media hebben de Guardian en de Huffington Post correcties geplaatst. Maar het is te laat. Een zoekopdracht in het Engels naar ‘ISIS Star Wars set’ op Google News laat zien hoe groot de schade inmiddels al is.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.