Tunesië trotseert terreur en is gastheer van Wereld Sociaal Forum

Tunisia hosts the World Social Forum for the second time in a row

Tunesië is voor de tweede keer op rij gastheer van het Wereld Sociaal Forum

Minder dan een week na de dodelijke aanslag op het Bardo-museum in de hoofdstad Tunis, waarbij 20 toeristen en een politieagent omkwamen, wordt in Tunesië gastheer de 10e editie van het Wereld Sociaal Forum (World Social Forum, WSF) gehouden.

Na de aanslag op 18 maart werd gevreesd dat het forum zou worden geannuleerd. Het organisatiecomité gaf echter een verklaring uit dat het forum niet wordt geannuleerd en dat alle activiteiten gewoon zullen plaatsvinden.

Through this attack, terrorist groups attempted to undermine the democratic transition Tunisia and the region are currently experiencing while creating a climate of fear amongst citizens who aspire to freedom, democracy and pacific participation in establishing democracy.

The quick response from the social movement and all the political bodies in Tunisia opposed to terrorism, calling upon unity to fight it, proves how Tunisians care about their recent democratic experience. The social movement in Tunisia and the region counts on the global support of democratic forces to oppose violence and terrorism.

More than ever, the massive participation to the WSF (Tunis 24th-28th March 2015) will be the appropriate answer from all the peace and democratic forces towards a better, more fair and free world made of pacific co-existence.

Met deze aanslag hebben terroristische groeperingen geprobeerd de democratische overgang te ondermijnen die Tunesië en de regio momenteel meemaken, door een klimaat van angst te creëren onder burgers die streven naar vrijheid, democratie en vreedzame participatie aan een democratie in oprichting. De snelle reactie van de sociale beweging en alle politieke instanties in Tunesië die tegen terrorisme zijn, waarbij werd opgeroepen tot eenheid in de strijd tegen terrorisme, bewijst dat Tunesiërs geven om hun nieuwe democratische ervaringen. De sociale beweging in Tunesië en de regio rekent op de wereldwijde steun van democratische krachten in de strijd tegen geweld en terrorisme.

Meer dan ooit zal massale deelname aan het WSF (Tunis, 24-28 maart 2015) het juiste antwoord zijn van alle vreedzame en democratische krachten in het streven naar een betere, eerlijkere en vrije wereld op basis van vreedzame co-existentie.

Het laten doorgaan van het forum wordt gezien als een duidelijke reactie op de aanslag op het Bardo-museum.

Nessryne zei:

Ondanks de shock en het verdriet kan ik niet wachten tot het WSF. Activisme, strijd en het leven moeten doorgaan.

De Confederation of Progressive Trade Unions of Turkey (Confederatie van progressieve vakbonden in Turkije) twitterde:

Het Wereld Sociaal Forum 2015 begint bijna in Tunis. Het beste antwoord op het bloedbad in het Bardo is een andere wereld opbouwen!

Het Wereld Sociaal Forum is een antiglobalistische en antikapitalistische bijeenkomst van maatschappelijke organisaties. De eerste bijeenkomst was in 2001 in het Braziliaanse Sao Paulo, als reactie op het Wereld Economisch Forum (World Economic Forum). Het biedt ruimte voor reflectie aan groeperingen en bewegingen die tegen het neoliberalisme zijn en streven naar sociale en economische rechtvaardigheid.

Mensenrechtenadvocaat Rae Abileah legt uit:

Het Wereld Sociaal Forum gaat over leren hoe we onze stijd kunnen vertalen en kunnen samenwerken

We willen geen mooie foto met wereldleiders in Davos. We willen ze in Tunis ter verantwoording roepen!

Flamme d’ Afrique uit Dakar twitterde op 24 maart:

De volkeren van de wereld onmoeten elkaar in Tunis om hun woede te uiten over de ongelijkheid in onze wereld en een betere wereld te verkondigen

Het forum werd woensdagmiddag afgetrapt met een antiterreurmars naar het Bardo-museum.

2015 World Social Forum delegates march to the Bardo Museum, where two gunmen killed 21 people on 18 March. Photo shares on twitter by arabesque_tn

Deelnemers aan het Wereld Sociaal Forum 2015 lopen naar het Bardo-museum, waar twee gewapende mannen op 18 maart 21 mensen doodden. Foto op Twitter gedeeld door @arabesque_tn

Het WSF in Tunis is een uitstekende gelegenheid om te benadrukken dat voor de strijd tegen terrorisme ook sociale rechtvaardigheid nodig is

Het is de tweede keer op rij dat het Forum in Tunesië wordt gehouden. Tunesië was ook al gastheer van de editie van 2013. Tijdens deze vijfdaagse bijeenkomst bespreken 70.000 afgevaardigden van meer dan 4000 organisaties uit allerlei landen overal in de wereld een groot aantal problemen en onderwerpen, zoals klimaatrechtvaardigheid, immigratie, mediavrijheid, vrouwenrechten, vluchtelingen en energie.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.