Kameroense bloggers scharen zich achter campagne #StopBokoHaram

#StopBokoHaram campaign banner.

De vlag van de vereniging voor Kameroense bloggers (Cameroon Bloggers Association) die wordt gebruikt in de campagne #StopBokoHaram . Foto gebruikt met toestemming.

De gewelddadige terreurgroep Boko Haram, die nu grote stukken Nigeriaans land bezet heeft, heeft volgens de Kameroense overheid in het voorbije jaar 114 aanslagen [fr] gepleegd op Kameroens grondgebied. De groep heeft honderden Kameroense burgers en tientallen soldaten gedood. Bij deze acties verloor Boko Haram meer dan 1000 strijders.

De dodelijkste aanslag van Boko Haram op Kameroens grondgebied vond plaats op 4 februari 2015 in Fotokol. Daar doodde [en] de terreurbeweging volgens overheidsbronnen ongeveer 90 burgers (sommige bronnen [en] schatten het aantal doden op meer dan 500).

Als reactie op de aanhoudende en steeds gruwelijkere aanslagen [en] van Boko Haram op Kameroen en andere buurlanden lanceerde de vereniging van Kameroense bloggers (the Cameroon Bloggers Association) onlangs de campagne #StopBokoHaram [en]. De AfrIct blog [en] zegt:

Het doel van de campagne bestaat uit drie delen: We willen de aandacht vestigen op de dreiging van de terreurbeweging in Kameroen. Daarnaast willen we duidelijk maken dat we achter de Kameroense troepen staan die tot dusver de hevige aanvallen van Boko Haram hebben tegengehouden. Ten slotte willen we onze solidariteit betuigen met de mensen in de noordelijke regio die het hardst geraakt werden door Boko Haram. 

In een interview [fr] met het dagblad Cameroon Tribune, dat eigendom is van de regering, lichtte de voorzitter van de vereniging van bloggers de principes van de campagne nader toe: 

La blogosphère voudrait, au-delà des individualités fortes dont elle regorge, créer un vrai pole de conscience politique, non pas en créant un parti politique, mais en mettant la puissance de son réseau au service des causes nationales. C'est une modeste contribution à cette guerre qui n'est pas celle du Nord, mais bel et bien celle de tout notre pays et notre continent contre l’obscurantisme et le terrorisme.

De Kameroense blog-sfeer zou naast een netwerk van invloedrijke persoonlijkheden graag een echt brandpunt worden voor politiek bewustzijn, niet via de creatie van een politieke partij, maar door de kracht van het netwerk te gebruiken voor nationale doeleinden. Het is onze bescheiden bijdrage aan deze oorlog die niet alleen de noordelijke gebieden van het land treft, maar van belang is voor het hele land en continent in de strijd tegen obscurantisme en terrorisme.

Het eerste deel van de campagne vond vooral plaats op sociale media waar bloggers hun meningen konden delen over de oorlog tegen Boko Haram en de kans kregen om uit te leggen waarom ze deelnemen aan de campagne #StopBokoHaram. Blogger Ulrich Tadajeu Kenfac verklaart dat [fr] hij zich heeft aangesloten bij de campagne om de boodschap van vrede te verkondigen:

J’ai commencé à bloguer il y a quelques années pour « crier et forcer le monde à venir au monde » pour reprendre les mots de Sony Labou Tansi. Mais avec de tels désastres de notre espèce sur notre propre espèce, avec une pareille terreur qui décime des vies, terrorise des familles, on peut bien se demander avec Hölderlin « pourquoi des poètes en temps de détresse ? » Autrement dit, « pourquoi des blogueurs en temps de barbarie ? » Des blogueurs en temps de barbarie pour annoncer un message d’amour et de paix, un message de fraternité et d’humanité. C’est ce message que je passe aujourd’hui à travers mon blog. Que l’humain vive, que la paix et la fraternité soient nos valeurs pour que cesse Boko Haram et vive l’humain.

Een paar jaar geleden begon ik met bloggen om “de wereld met geschreeuw en geweld tot inkeer te dwingen,” om het met de woorden van Sony Labou Tansi [en] te zeggen. Gezien de ellende die de mens voor zichzelf heeft veroorzaakt, gezien de gruwel die levens verwoest en families terroriseert, kunnen we ons zoals Hölderlin afvragen; “is er nood aan dichters in tijden van onheil?” Met andere woorden, “is er nood aan bloggers in tijden van barbarisme?” We hebben bloggers nodig in tijden van barbarisme om een boodschap van liefde, broederlijkheid en menselijkheid te verkondigen. Dat is vandaag mijn boodschap. Laat de mens leven en laat vrede en broederlijkheid onze waarden zijn. Laat Boko Haram ophouden te bestaan zodat mensen kunnen leven.

Voor blogger Pulse Lounge, is de campagne een kans om zich uit te spreken tegen [fr] Boko Haram:

Une amie m’a demandée implicitement quelle action je préconise, serai-je prête à prendre les armes ? J’ai souri. Question pertinente je l’avoue. Mon arme à moi ce sont mes mots, ma plume, ma facilité à poser mon ressenti, mes choix, mes idées à travers des textes. Mon action est celle d’inciter chaque camerounais peu importe sa géolocalisation d’oser parler, militer pour un retour de la paix au Nord du pays…
Le Cameroun est ma Terre, riche humainement et hospitalière. Je refuse que sa Liberté et son intégrité soient bafouées par des individus motivés par la haine gratuite et dont la force et le pseudo courage se cachent derrière des armes et la violence à des populations sans défense.

Een vriend vroeg me welke acties ik zou aanraden en of ik bereid was om de wapens op te nemen tegen Boko Haram. Ik glimlachte. Niettemin een relevante vraag. Mijn woorden, mijn pen en het gemak waarmee ik mijn gevoelens, keuzes en ideeën kan uitdrukken op papier zijn mijn wapens. Mijn doel is om alle Kameroeners aan te sporen, waar ze ook zijn, om van zich te laten horen en campagne te voeren voor de terugkeer van vrede in Noord-Kameroen… Kameroen is mijn vaderland; verwelkomend en menselijk. Ik weiger om toe te laten dat de vrijheden en integriteit van mijn land besmeurd worden door individuen die gedreven zijn door ongegronde haat en hun valse moed verstoppen achter wapens en geweld tegen een weerloze bevolking.

Het gebruik van Facebook [fr] en Twitter [fr] om updates over de oorlog en patriottische boodschappen te verspreiden die Kameroeners bijeen moeten brengen om de oorlog te steunen staat centraal in de campagne:

De Kameroense vereniging van bloggers steunt onvoorwaardelijk de soldaten aan het front in de regio Extrême-Nord. #StopBokoHaram

Ik Ben
De BIR [Kameroense speciale troepen]
Het leger van Tsjaad
Het leger van Nigeria
Het leger van Niger
#StopBokoHaram

Honderdduizenden Kameroeners hebben deelgenomen, ze vervangen [en] hun profiel op Facebook en Twitter en hun coverfoto's met speciale opschriften die gemaakt zijn voor de campagne en sturen duizenden tweets de wereld in met de #StopBokoHaram [en] hashtag. Vele Twitter-gebruikers hebben ook hun steun betuigd voor de campagne of hebben verklaard wat de campagne voor hen betekent.

Gebruiker @DailyRetroCMR stond volledig achter de campagne:

Omdat vandaag een nieuwe pagina van onze geschiedenis wordt geschreven doen we onverdeeld mee met @BloggersCM om #StopBokoHaram te zeggen.

En voor Citizens Initiative is de campagne een trefpunt voor iedereen die terrorisme bestrijdt:

Wij maken deel uit van de beweging #StopBokoHaram van #Kameroen – Terreur wint te veel terrein wereldwijd: Sluit u aan bij ons, waar u ook bent!

Voor @DarealBlueMagic draait de campagne rond de promotie van de waarden die Kameroeners koesteren en die te zien zijn op het wapenschild van het land:

Vrede heeft geen prijs. Kameroen: Vrede-Werk-Vaderland. Dat is voor ons de essentie. #StopBokoHaram #Team237

Twitteraar @Camerlive greep zijn kans om de waarschuwing van Edward Burke te herhalen over de gevaren van inactiviteit als het kwaad bestreden moet worden:

#StopBokoHaram. Goeie mensen die niets doen is alles wat het kwade nodig heeft om te zegevieren. Laten we iets doen!

Boko Haram betekent “Westerse opleiding is verboden” in het Hausa. Blogger Fadimatoe Bello reageert met een onmiskenbare weerlegging van die zwakzinnige boodschap:

Boko Harmaye Ha Kamaru, Lesdi am (Westerse opleiding is geen zonde in mijn land, Kameroen).

Een aantal Kameroense muzikanten neemt ook deel aan de campagne, de opvallendste samenwerking is die van een groep stadsmuzikanten die een lied gemaakt hebben getiteld Je Suis Kolofata [fr] (Ik ben Kolofata). Ze schreven het lied ter ere van een stad in de regio Extrême-Nord van Kameroen die herhaaldelijk werd aangevallen [en] door Boko Haram:

De campagne #StopBokoHaram heeft ook steun ontvangen van buiten Kameroen, bijvoorbeeld van de gemeenschap van Togolese bloggers:

Onze volledige steun voor onze @BloggersCM collega's die zich verenigd hebben om Boko Haram te stoppen. We worden allemaal getroffen. #StopBokoHaram #Blog228 #Team237 #Team228

De opmerkelijkste buitenlandse ondersteuning is die van Guillaume Soro, voormalige eerste minister van de Republiek van Ivoorkust en huidig voorzitter van de Nationale Vergadering van Ivoorkust:

De voorzitter van de Nationale Vergadering @SOROKGUILLAUME  steunt @BloggersCM. Allen samen tegen de terroristische bedreiging van Boko Haram.

Dankzij de Kameroense blogcampagne beseffen vele Kameroeners dat de oorlog tegen Boko Haram niet enkel “een probleem van het noorden” is, maar een oorlog tegen een terroristische sekte wiens acties de soevereiniteit en stabiliteit van Kameroen bedreigen.

Georgie du Kamer vat de openbare appreciatie voor de vereniging van Kameroense bloggers, Cameroon Bloggers Association, samen in een tweet:

@BloggersCM Bravo, jongens! We staan volledig achter jullie. Moge God jullie beschermen. Ons vaderland of de dood, we zullen zegevieren!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.