Een afbeelding met Creative Commons-licentie nodig? De Landesbibliothek van Dresden heeft er een miljoen.

Bildschirmabdruck der Startseite der Digitalen Sammlung der SLUB

Schermafdruk van de startpagina van de digitale collectie van de SLUB Dresden.

[alle links verwijzen naar Duitstalige pagina's, tenzij anders vermeld]

De Saksische nationale bibliotheek [Sächsiche Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek (SLUB)] in Dresden heeft haar digitale collectie nu grotendeels beschikbaar gesteld onder de licentie CC-BY-SA.4.0.

Creative Commons-licenties  zijn eenvoudige instrumenten waardoor een auteur bepaalde gebruiksrechten op zijn werken kan verlenen aan het publiek. De Creative Commons-licenties hebben verscheidene voorwaarden. De licentie CC-BY-SA-4.0 [en] van de SLUB in Dresden laat toe de collectie ook voor commerciële doeleinden te gebruiken en te veranderen, zolang naar de bron verwezen wordt en de inhoud opnieuw ter beschikking gesteld wordt onder dezelfde licentie. 

De collectie van de SLUB omvat 72.365 titels of 88.268 boekdelen evenals meer dan 1,5 miljoen grafische documenten. Ongeveer 75 procent van de objecten zullen in de toekomst de Creative Commons-licentie bezitten. Uitzondering hierop zijn de gedigitaliseerde objecten van buitenlandse instellingen of objecten die niet vrijgegeven mogen worden wegens andere wettelijke bepalingen en overeenkomsten.

De SLUB in Dresden is één van de toonaangevende digitaliseringscentra van de overheid en verstrekt belangrijke inhoud voor zowel de Duitse als de Europese digitale bibliotheek (Europeana). Op haar blog verklaart de SLUB in Dresden de motieven voor deze stap. 

We zijn ervan overtuigd dat het culturele en wetenschappelijke erfgoed van de bibliotheken het beste gebruikt kan worden wanneer het vrij beschikbaar is op internet. Ook de SLUB zelf heeft voordeel bij de ontwikkeling van nieuwe diensten die open licenties bieden (…).  De gedigitaliseerde bestanden van de SLUB zullen dan ook vrij beschikbaar en optimaal te gebruiken zijn voor innovatieve projecten. In de toekomst worden onze digitale collecties, inclusief de afbeeldingendatabank van de Deutsche Fotothek, om die reden zo veel mogelijk onder één licentie gepubliceerd, die aan de definitie van Open Definition beantwoordt. Wij geloven dat de terechte belangstelling in een zo groot mogelijke openheid evenals een behoorlijke vergoeding voor creatieve prestaties op het gebied van wetenschap en onderzoek goed met elkaar overeenkomen.

 

Mogelijkheden voor commercieel gebruik

Op de website Flurfunk Dresden  wordt al gespeculeerd hoe men de collectie kan gebruiken in de toekomst: 

Daaronder is ook bijvoorbeeld de “Bibliotheca Gastronomica” te vinden, een collectie oude kookboeken. Met de nieuwe licentie zou men van deze boeken probleemloos zelf een boek kunnen samenstellen en het afgewerkte product ook verkopen – op voorwaarde dat men de inhoud aanbiedt onder dezelfde licentievoorwaarden (en indien je je niet verzet wanneer iemand je idee reproduceert of verder ontwikkelt). Omdat het om digitaal materiaal gaat, zou het bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om van de oude recepten een betaalde Smartphone-app te maken. Het zou ook mogelijk zijn om de Dresden Codex heruit te geven als ebook met een vertaling erbij. Of om het Wagner-materiaal te nemen en … 

Hier volgen een aantal werken van de digitale collectie van de SLUB in Dresden onder de licentie CC-BY-SA-4.0:

/mnt/goobi/processing-codedrm_280742827/codedrm_280742827_tif/jp

Pagina uit het Maya Handschrift uit de digitale collectie van de SLUB Dresden. CC-BY-SA-4.0

Het enige over de hele wereld toegankelijke Handschrift van de Maya's, gekend onder de naam “Codex Dresdensis” bestaat uit 39 dubbele pagina's met een totale lengte van 3,96 m. Het handschrift bevat kalenders voor rituelen en voorspellingen, berekeningen van sterrenbeelden, maans- en zonsverduisteringen evenals weers- en oogstvoorspellingen. 

Er behoren ook oosterse handschriften tot de digitaal beschikbare werken. Deze collectie bevat hoofdzakelijk Osmaanse, Arabische en Persische geschriften. Er zijn echter ook talrijke werken te vinden in het Tibetaans, het Mongools en het Hebreeuws. 

Documenten van de Duitse geschiedenis vind je ook in de collectie bv. de Sachsenspiegel, een boek over rechtspraak uit de 14de eeuw of documenten over de geschiedenis van de techniek.  Ook muziekliefhebbers vinden er hun gading: werken van Richard Wagner, onder andere het originele manuscript van het oratorium Das Liebesmahl der Apostel, de eerste druk van de Tannhäuser-Partitur evenals libretto's, theoretische geschriften, zelfgeschreven brieven en de stemmen uit de eerste voorstelling van de hofopera van de Vliegende Hollander van Richard Wagner:

/mnt/goobi5/typo3/wagnflie_370582020/wagnflie_370582020_tif/jpeg

Richard Wagner “De Vliegende Hollander”. Uit de digitale collectie van de SLUB Dresden. CC-BY-SA-4.0

In de Deutsche Fotothek bevinden zich duizenden foto's, kaarten, schetsen enz. uit verscheidene eeuwen door invloedrijke fotografen:

Hulda Hanisch in ihrem Wohnzimmer. CC-BY-SA-4.0 von

Rosswein omstreeks 1928: Hulda Hanisch in haar woonkamer. Uit de Deutsche Fotothek van de SLUB Dresden. CC-BY-SA-4.0

 

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.