China intimideert vrouwelijke activisten op de vooravond van Internationale Vrouwendag

At least 7 woman activists were arrested at the eve of the International Women's Day. A collage of photo from "Gender in China" Weibo.

Minstens 7 vrouwelijke activisten werden gearresteerd op de vooravond van de Internationale Vrouwendag. Een collage van foto's van Gender op Weibo in China

Een aantal Chinese vrouwenactivisten werd door de politie aangehouden op de vooravond van de Internationale Vrouwendag.

Een van de vrouwen, activiste Ai Ke, werd nadien door de politie vrijgelaten. Zij maakte bekend dat de politie een campagne tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer, die op 7 maart zou doorgaan, wou verijdelen. De politie zorgde ervoor dat niemand deel nam aan de campagne. 

Nieuws over de arrestatie van de feministische activisten begon op Weibo (China's Twitter) te circuleren vanaf vroeg in de ochtend op 7 maart. De Chinese mensenrechtenwebsite Weiquanwang verzamelde informatie [zh] van verscheidene bronnen en schatte dat minstens zeven jonge vrouwenactivisten gearresteerd waren in de Chinese steden Peking en Guangzhou. De vijf vrouwen die gearresteerd werden in Peking hadden geen contact meer met hun vrienden op het tijdstip van de publicatie. Van de twee activisten die aangehouden werden door de politie van Guangzhou werd bevestigd dat slechts één vrouw vrijgelaten is.

Een Twitter-bron, @alicedreamss, maakte bekend dat verscheidene andere [zh] feministen ondervraagd waren door de politie in Yunnan.

Als gastland waar in 1995 de vierde Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties doorging en als ondertekenaar van de Verklaring van Peking [en] die het resultaat was van die conferentie heeft de Chinese regering de verklaring afgelegd om de mensenrechten van vrouwen en meisjes te beschermen en te bevorderen.

Inderdaad, deze gebeurtenis voedde een hele generatie vrouwelijke activisten die gendergelijkheid verdedigen en tegen seksueel geweld zijn in China. Elk jaar organiseren deze vrouwen rond de Internationale Vrouwendag campagnes om de mensen meer bewust te maken over gendergelijkheid.

Dit jaar bestaat de Verklaring van Peking 20 jaar en de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties nam in december het initiatief tot de oprichting van de Peking +20 Campagne van de Verdedigers van Mensenrechten voor Vrouwen [en] om het werk van vrouwen in de schijnwerpers te zetten die hun leven, hun reputatie en hun familie riskeren om de rechten van anderen te verdedigen.

Maar in plaats van de principes van de Verklaring van Peking te handhaven blijken de Chinese autoriteiten vrouwen te hebben lastig gevallen die strijden tegen seksuele intimidatie en dit op de vooravond van de meest belangrijke dag van het jaar voor activisten voor gendergelijkheid.

 

Li Maizi has been very active in advocating for gender equity. The postcard said: Say no to employment discrimination. Photo from "Gender in China" Weibo.

Li Maizi is heel actief geweest in het bepleiten van gendergelijkheid. Op de briefkaart staat: Zeg nee tegen jobdiscriminatie. Foto van “Gender in China” Weibo.

Gender in China, [zh] een feministische groep, heeft het nieuws dat de Chinese politie drie vrouwelijke activisten gearresteerd had op 6 maart eerst uitgebracht op Weibo.

Aangezien de webcensor hun bericht elke vijf minuten verwijderde, bleef de groep het bericht steeds opnieuw posten gedurende de volgende dag.

 

【妇女节前夕,女权倡导者被北京警方带走】昨晚11点半,长期关注妇女权利的公益人李麦子、徐汀突然在家被警察撬门带走、住处遭搜查,现已失联12小时。另一位倡导者韦婷婷昨日下午被带走后至今失联。据猜测这或与“三八”反性骚扰公益活动有关。难道警察怕的是反性骚扰?呼吁@平安北京 放人!

[Op de vooravond van de Internationale Vrouwendag arresteerde de politie van Peking vrouwenactivisten] Gisterenavond rond 23.30 u. viel de politie het appartement binnen van de vrouwenrechtenverdedigers Li Maizi en Xu Ting en werden ze gearresteerd. Ze werden gedurende twaalf uur lang vermist. Een andere activiste werd [door de politie] afgevoerd en niemand heeft sinds gisteren nog contact met haar gehad. De arrestatie kan in verband staan met de actie tegen seksuele intimidatie die gepland is op 8 maart. Is de politie bang dat men strijdt tegen seksuele intimidatie? Doe een dringende oproep aan @Pingan Beijing [het officiële Weibo account van de politie van Peking] voor hun vrijlating.

De activisten waren gewoon van plan om stickers te kleven op het openbaar vervoer in verscheidene steden en zowel slachtoffers als reizigers aan te moedigen om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie op 7 maart. Gender in China toonde de campagnestickers op Weibo:

The stickers encourage the victims and passengers to voice out against sexual harassment and urge the police to take prompt action on the crime.

De stickers moedigen slachtoffers en reizigers aan om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie en verzoeken de politie om onmiddellijk actie te ondernemen tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer.

Het werd gauw duidelijk dat het optreden tegen vrouwenactivisten niet beperkt bleef tot de Chinese hoofdstad maar zich ook verspreid had naar de metropolen Yunnan en Guangzhou. Zheng Churan, een andere vrouwenrechtenverdedigster, werd aangehouden in een hotel.

Weibogebruiker, Liang Xiaomen, die erin slaagde om contact te hebben met Zheng tijdens haar ondervraging, maakte de details bekend [zh] van Zhengs arrestatie:

【警察怕的是38贴贴贴?!】原定3月7日做倡导公交性骚扰防治机制的活动迎接妇女节,谁知活动参加者之一大兔郑楚然深夜十二点被国宝和片警找,派出所询问两小时后陪同回家,让大兔拿上三八节的防止性骚扰的贴纸后继续带回派出所,据警察说两小时后会放人。贴纸上写的是,制止性骚扰,安全你我她。

[Is de politie bang van de stickers op 8 maart?!] Op 7 maart was er een actie gepland tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer om de Internationale Vrouwendag op 8 maart te vieren. Een van de deelnemers, Zheng Churan, kreeg op 7 maart om 12.00 u. bezoek van de nationale veiligheidspolitie en de lokale politie [van Guangzhou]. Ze werd op het politiebureau gedurende twee uur ondervraagd en daarna naar huis geëscorteerd. De politie vroeg haar om alle stickers tegen seksuele intimidatie te verzamelen en deze naar het politiebureau te brengen, daarna zou ze binnen de twee uur vrijgelaten worden. Op de stickers staan slogans: Stop seksuele intimidatie en zorg dat we allemaal veilig zijn.

Chinese feministische groepen zijn uiteraard woedend dat er activisten onderdrukt werden zo dicht bij de Internationale Vrouwendag. Weiquanwang citeert een vrouw:

政府高喊着法制,却没任何手续半夜撬门抓人。面对家暴者、强奸犯倒是能不管就不管。只准我们过女人节女神节女生节这样的消费节,却不让人过维护自身权利的妇女节。

De regering blijft propaganda maken voor ‘gerechtigheid’. Maar de regering heeft de wettelijke procedures niet gevolgd toen ze midden in de nacht bij mensen binnen braken en hen arresteerden. Wanneer er sprake is van misdrijven die verband houden met huiselijk geweld en verkrachting treuzelt de politie om op te treden. Ze staan ons enkel toe om dagen voor vrouwen, godinnen en meisjes te vieren die de consumptie bevorderen. Maar ze staan mensen niet toe om een vrouwendag te vieren die vrouwenrechten verdedigt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.