Poetins dochter kan zich niet langer verbergen voor het internet

Images edited by Kevin Rothrock.

Afbeeldingen bewerkt door Kevin Rothrock.

Vladimir Poetins woordvoerder, Dmitry Peskov moest onlangs een directe vraag [ru] beantwoorden over de identiteit van Katerina Tikhonova, een moeilijk te vinden vrouw die naar verluidt de jongere dochter van de president is. Dit is wat Peskov zei:

Я не знаю, кто это. Не могу это оценить, я не знаю. До сих пор много девушек выдавали за дочерей Владимира Путина.

I don't know who that is. I am unable to assess that, I don't know. Up to this point, many girls have posed as daughters of Vladimir Putin.

Ik weet niet wie dat is. Ik kan dat niet inschatten, ik weet het niet. Tot nu toe hebben vele meisjes zich voorgedaan als dochters van Vladimir Poetin.

Dus hoe kwam de perssecretaris van Poetin in een situatie terecht waarin hij vragen moest ontwijken over de dochter van de president?

Het verhaal begon toen de Russische mediagroep RBC op 28 januari een onderzoek publiceerde [ru] over een groot nieuwbouwproject in Moskou met een waarde van naar schatting meer dan 1,6 miljard euro. Volgens het onderzoek van RBC is een mysterieuze persoon genaamd Katerina Tikhonova een sleutelonderdeel van het project om een nieuw centrum voor wetenschap en technologie te bouwen aan de Staatsuniversiteit van Moskou.

Daarna maakte Russische journalist Oleg Kashin, een fervente twitteraar [ru] en overlevende van een brutale aanslag [en] in 2010 die algemeen beschouwd wordt als een wraakactie op zijn werk zijn intrede in het verhaal. In een artikel [ru] op zijn website identificeerde Kashin Kterina Tikhonova als niemand minder dan de jongste dochter van Poetin.

In dit artikel beschrijft Kashin eerst hoe Tikhonova meer en meer in het openbaar is beginnen verschijnen. Hij bemerkt dat Tikhonova dit jaar aanwezig was op het Wereld Economisch Forum in Davos, een bekend evenement voor de rijken en machtigen in Zwitserland, met Kirill Shamalov, plaatsvervangend CEO van het Russische energiebedrijf Sibur en zoon van de Russische oligarch Nikolay Shamalov, sinds lange tijd bevriend met Poetin. (Een anonieme kennis van de familie Poetin vertelde [en] Bloomberg dat Krill Shamalov de man is van Tikhonova.)

Kashin herinnert zich dan dat Poetin ooit zei dat zijn dochter Katerina genoemd was naar haar grootmoeder van moederszijde, Ekaterina Tikhonovna Shkrebneva. Kashin denkt ook na over waarom Poetins woordvoerder de vragen over Tikhonovna ontweek.

Vervolgens verwijst Kashin naar een video waarin een jonge vrouw genaamd Katerina Tikhonova danst in een competitie met acrobatische rock ‘n roll gesponsord door dezelfde financiële belanghebbenden die het megaproject in Moskou van het onderzoek van de RBC steunen.

Ten slotte citeert Kashin geruchten van de voorbije zomer dat een van Poetins dochters zich aan het hoofd had gesteld van de bouw van een nieuw centrum voor wetenschap en technologie in Moskou. 

Alles op een rijtje beweert Kashin dat deze drie Katerinas—de danseres, zakenvrouw en de dochter van de president—een en dezelfde vrouw zijn.

Na het artikel van Kashin bevestigde [ru] op 29 januari een anonieme bron “dicht bij de leiding van de Staatsuniversiteit van Moskou” aan Reuters dat Katerina Tikhonova daadwerkelijk de dochter is van Vladimir Poetin. Hierdoor kende het verhaal een snelle populariteit. 

Tijdens zijn vele jaren aan de macht heeft Vladimir Poetin de details van zijn persoonlijk leven streng bewaakt. Poetins twee dochters, Katerina, 28 jaar en Maria, 29 jaar, hebben zelfs nog nooit interviews voor de media gegeven en het Kremlin heeft nog nooit foto's van hen gepubliceerd als volwassenen. 

Daarom is het verstaanbaar dat dit verhaal meteen kon rekenen op nationale en internationale media-aandacht. 

De danspasjes van Tikhonova waren misschien wel het meest gedeelde stuk van het verhaal op sociale netwerken. 

Poetins jongste dochter krijgt nu internationale aandacht van de media door de toevallige combinatie van een onderzoek van de RBC, het scherpe oog van Oleg Kashin en een anonieme bron bij Reuters.

Aan de andere kant is RBC een krant van Mikhail Prokhorov en lijkt het onwaarschijnlijk dat een Russische oligarch nu de wraak van Poetin zou riskeren door geen toestemming te krijgen om een onderzoek te publiceren naar een project dat aangevoerd wordt door zijn jongste dochter wiens privacy Poetin streng bewaakt.

Hoe dan ook, Katerina Tikhonova is een publieke figuur geworden in Rusland. En wie weet waar iemand met zulke connecties in Rusland kan terechtkomen. 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.