Iraanse vrouwenrechtenactiviste Mahdieh Golroo vrijgelaten uit de gevangenis

Mahdieh Golroo. Image edited by Kevin Rothrock.

Mahdieh Golroo. Afbeelding bewerkt door Kevin Rothrock.

Mahdieh Golroo, verdediger van vrouwenrechten in Iran, werd op 27 januari vrijgelaten. Haar borgtocht bedroeg 700 miljoen toman (ruim 175 duizend euro). Golroo verbleef 93 dagen in gevangenschap nadat ze voor het Iraanse parlementsgebouw werd gearresteerd omdat ze protesteerde tegen de zuuraanvallen op vrouwen in Isfahan. Ze doorstond 45 dagen eenzame opsluiting in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Een gevangenis die bekend staat om het opsluiten en martelen van politieke gevangenen.

Mahdieh Golroo, de Iraanse vrouwenrechtenactiviste die werd opgesloten omdat ze protesteerde tegen een reeks aanvallen met zuur in Isfahan is na 93 dagen vrijgelaten pic.twitter.com/MwB0npEprV

In oktober vorig jaar zorgde een golf van zuuraanvallen op vrouwen in Isfahan voor een publieke opstand in Iran. De autoriteiten beweerden dat er vier aanvallen hadden plaatsgevonden, maar gebruikers van sociale media spraken over twee keer zoveel slachtoffers. Toen de politie geen actie ondernam werden in het hele land protesten en acties op sociale media georganiseerd tegen de laksheid van de overheid.

Begin januari publiceerde Global Voices Advocacy een lijst met gevangengenomen activisten en personen die werkzaam zijn in de media. Golroo stond ook op die lijst. Iraanse internetgebruikers benadrukken de hypocrisie van het gevangennemen van een activist die protesteert tegen een misdrijf dat de overheid zelf heeft veroordeeld.

Mevrouw Golroo zit al 2 maanden in eenzame opsluiting. Het is onduidelijk waarvan zij wordt beschuldigd 
http://t.co/NWMkQfoon8http://t.co/PcAIQjHGod

Gissou Nia is onderdirecteur van International Campaign for Human Rights in Iran. In onderstaande verklaring aan Global Voices liet zij weten hoe belangrijk de arrestatie van Golroo is. Haar vervolging is namelijk onderdeel van een grotere actie van de overheid om de aanwezigheid van vrouwen in het openbaar te beperken.

While it is a welcome development that Mahdieh Golrou is currently out on bail, her legal process is far from over and her prosecution is part of a broader plan perpetrated by Iranian officials to silence women’s voices. Despite vigorous denials from Iranian officials that the acid attacks that Golrou was protesting prior to her arrest were anything but the work of a rogue criminal, these attacks did not take place in a vacuum. Rather, these violent acts came in the midst of systematic policies, rhetoric and legislation from Iranian officials aimed at curtailing women’s participation in the public space. Golrou’s arrest and the arrests just last week of other women activists who dared to question these developments are simply an effort by Iranian officials to suppress those who are unafraid to openly challenge this anti-women trend.

Hoewel haar vrijlating op borgtocht een goede ontwikkeling is, is dit nog maar het begin van haar gerechtelijke proces. Haar vervolging is onderdeel van een groter plan, dat wordt uitgevoerd door Iraanse functionarissen, om vrouwen monddood te maken. Hoewel de functionarissen hardnekkig ontkennen dat de zuuraanvallen waartegen Golroo protesteerde iets anders waren dan een eenmansactie van een crimineel, werden de aanvallen niet gepleegd in een vacuüm. Sterker nog, deze gewelddadige acties vonden plaats op een moment dat Iraanse functionarissen zich bezighielden met systematisch beleid, retoriek en wetgeving met als doel de publieke deelname van vrouwen aan de samenleving in te perken. De arrestatie van Golroo en de recente arrestaties van andere vrouwelijke activisten die de moed hadden zich uit te spreken over deze ontwikkelingen, zijn simpelweg een manier van Iraanse functionarissen om de mensen te onderdrukken die niet bang zijn deze anti-vrouwenstroming openlijk te betwisten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.