Een deel van de Cubaanse bannelingen is kwaad om Obama’s handreiking aan Cuba

El restaurante Versalles, ubicado en La Pequeña Habana, ha sido el lugar predilecto del exilio cubano para alzar su voz. Y esta vez no fue la excepción. En la foto se aprecia la gran actividad mediática que el establecimiento ha experimentado a raíz del anuncio de Obama. Foto cortesía del autor.

Het Versailles restaurant in Miami's Cubaanse wijk ‘Little Havana’ is al sinds jaar en dag een ontmoetingsplaats voor openhartige Cubaanse bannelingen. Sinds de aankondiging van Obama is de media niet meer bij het etablissement weg te slaan. Foto door Robert Valencia.

Na een 50 jaar durende periode van vervreemding tussen de Verenigde Staten en Cuba kondigde president Barack Obama onverwacht aan dat hij de diplomatieke betrekkingen met Cuba weer gaat herstellen. De aankondiging werd door veel Cubanen op het eiland en door de internationale gemeenschap warm ontvangen. Toch heerst er onder de kritische tak van de gemeenschap van Cubaanse bannelingen in Miami een haast collectieve woede.

De aankondiging die Obama op 17 december deed zal de geschiedenisboeken in gaan. Hij kondigde een reeks van veranderingen aan in de bilaterale betrekkingen waaronder de vestiging van ambassades in beide landen, de herziening van Cuba’s status als sponsor van terrorisme, mogelijke staatsbezoeken van beide staatshoofden en de deelname van Cuba aan de eerstvolgende Amerikatop in 2015 in Panama City.

Obama’s toespraak maakte zo’n indruk dat hij op felle tegenstand stuit binnen de meest conservatieve groep van bannelingen in Florida, de staat waar meer dan 1 miljoen inwoners van Cubaanse afkomst leven. Republikeins senator voor Florida, Marco Rubio, noemde de president ‘de op één na slechtste onderhandelaar die het Witte Huis tijdens mijn leven heeft gehad’ [en] en de voor Florida afgevaardigde republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Ilean Ros-Lehtinen en Mario Díaz Balart, vinden dat de president ‘naïef’ [en] is.

Ondertussen werd het Versailles restaurant in Miami, dat een ontmoetingsplaats is voor veel kritische Cubaanse bannelingen, de graadmeter voor het sentiment op wat door velen een ‘dag van schande’ wordt genoemd. Een van de critici is Miguel Saavedra, leider van Vigilia Mambisa, een groep die zichzelf op hun Facebook-pagina omschrijft als ‘kritisch, rechts, anti-Castro en anticommunistisch’. In een kort gesprek met Global Voices [es] uit Saavedra zijn ongenoegen over de maatregelen:

Hoewel de jongere generaties van Cubaans-Amerikanen wat milder lijken te zijn is Gabriel, een jongeman die geboren werd in de Verenigde Staten, pessimistisch over de maatregelen [es]:

Ondanks dat het een krachtig gebaar is om de twee naties na meer dan vijf decennia weer samen te brengen moet nog blijken wat de werkelijke impact zal zijn van Obama’s nieuwe plannen voor Cuba en de Verenigde Staten.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.