Moord op journaliste Marcia Henville van Trinidad en Tobago choqueert het land

The late journalist and television personality, Marcia Henville. Photo by Mark Lyndersay, used with permission.

De overleden journaliste en tv-persoonlijkheid, Marcia Henville. Foto door Mark Lyndersay, gebruikt met toestemming.

Internetgebruikers van Trinidad en Tobago werden vorige zaterdagochtend wakker met het verontrustende nieuws dat de ervaren journaliste en tv-presentatrice Marcia Henville [en – alle links] omkwam bij een brand in haar woning in het oosten van Trinidad. Er was al snel speculatie van kwaad opzet door berichten van “luide discussies […] afkomstig van haar appartement op de derde verdieping”. Kort na die discussie volgde een explosie die vermoedelijk de brand veroorzaakte.

Gisteren bevestigde de autopsie dat Henville vermoord werd – de doodsoorzaak werd vastgesteld als een stomp trauma en meerdere messteken. De openbare aandacht heeft zich gevestigd op het politieonderzoek naarmate de gemoederen in het land van shock evolueerden naar woede. De persoon die het meest ter sprake komt lijkt de man van Henville te zijn. Hij ontsnapte aan de brand met eerstegraads brandwonden en wordt nu bewaakt in het ziekenhuis. Sommige nieuwsverslagen zeiden dat haar man volhield dat er geen huiselijke problemen waren, terwijl anderen zeiden dat er “moeilijkheden” waren in de relatie.

Op Facebook drukten vele mensen hun verdriet uit over de gewelddadige manier waarop Henville om het leven kwam. Zij vonden het bijzonder tragisch omdat Henville zo veel van haar professionele leven wijdde aan hulp voor de onderdrukten en kansarmen. Ze waagde zich moedig in “hotspot gebieden” waar drugs en bendeoorlogen schering en inslag waren om een stem te geven aan stille kreten. Point Blank, de show over sociale kwesties die werd geregisseerd door Henville en uitgezonden werd op een lokaal televisiekanaal, was gekend voor zijn meedogenloze zoektocht naar gerechtigheid voor de onderdrukten.  

Op Twitter brachten mensen hulde aan haar leven en haar werk: 

R I P aan een vrouw met wie ik altijd graag praat #MarciaHenville je zal gemist worden pic.twitter.com/ppghjTbXfU

Mijn God!!! Ze was altijd zo bemoedigend tegen mij, vol passie voor haar werk en had echt een hart om anderen te helpen #RIP #MarciaHenville.

Het televisienetwerk CCN, dat de show van Henville uitzond, tweette deze verklaring van de eerste minister van het land:

Eerste minister: #MarciaHenville was gekend voor haar onbevreesde zoektocht naar de waarheid en het land heeft een getalenteerde en toegewijde journaliste verloren

Twitter-gebruiker Edward Charles ging akkoord: 

Altijd respect gehad voor haar brutale eerlijkheid en de manier waarop ze kwesties behandelde in Trinidad en Tobago  #MarciaHenville#RIP#FEARLESS

Anderen rouwden om het verlies van een vriendin, collega en journaliste:

#marciahenville@expressupdates#heartbroken ontmoette Marcia op haar eerste dag bij Express (een krant in Trinidad en Tobago) in de vroege jaren 90. Wat een zonde. Vaarwel xx

#Rip#MarciaHenville,#TrinidadAndTobago journaliste van Trinidad. Genoot van de frisse lucht die je bracht in het journalisme in #t&t

Zelfs voordat de resultaten van de autopsie openbaar werden gemaakt, vroegen sommige gebruikers van sociale media zich af of Henvilles vastberadenheid om gevoelige kwesties aan het licht te brengen iets te maken had met haar dood:

Eenmaal je in dit land probeert om slechte dingen aan het licht te brengen, ben je ten dode opgeschreven. Smh. #RIP#marciahenville

Met de stemlozen is het zo dat zodra er een valt, er een andere opkomt. RIP #MarciaHenville. Zo zo verdrietig.

Eenmaal het werd bevestigd dat Henville inderdaad vermoord werd, begon de toon in de blogwereld te veranderen, vooral bij mensen die Henville persoonlijk kenden en voor wie de moord zeer hard aankwam. Op Facebook zei Dion Boucaud: 

Although I suspected this, it does not dampen the shock. What hurts me the most is that someone like Marcia who puts themselves out there to fight for the less fortunate, puts others before themselves, deserves to die with a degree of dignity. Marcia was denied that opportunity. WE the country have been robbed of a selfless spirit who, although not born here, made this country her home and vigarously [sic] fought for the right of those less fortunate to be heard. She sought justice for all and to have her life end in this way was never how it should have been. I am beyond angered by this and my pain is magnified beyond the news that Saturday brought. I have no more words, only tears and hate.

Hoewel ik dit verwachtte, blijft de klap even hard. Wat me het meeste raakt is dat iemand als Marcia die zichzelf opoffert om te vechten voor de minderbedeelden, iemand die anderen voor haarzelf plaatst het verdient om eervol te sterven. Marcia werd die kans ontnomen. Wij als land zijn een onzelfzuchtige ziel kwijt die, hoewel ze hier niet geboren was, van dit land haar thuis maakte en vol overgave streed [sic] voor het recht van de minderbedeelden om gehoord te worden. Ze zocht gerechtigheid voor iedereen en zo mocht ze niet om het leven gekomen zijn. Dit maakt me razend en mijn pijn wordt alleen maar versterkt na het nieuws van zaterdag. Ik heb geen woorden meer, enkel tranen en haat.

Kunstenaar Darren Cheewah maakte deze illustratie ter ere van Henville, gebaseerd op een originele foto door Damian Luk Pat. Het beeld doet de ronde op sociale media:
marcia free

Een voormalig collega bij Gayelle TV, een televisiestation van de gemeenschap met als doel alle dingen afkomstig uit Trinidad en Tobago in de kijker te zetten – van kunst en cultuur tot sociale problemen – postte gisterenavond op Facebook dat het station eer zou bewijzen aan Henville.

If you liked, loved, respected, knew, were close to…Marcia Henville – We welcome you.

Come to our studio…and share your story.

Als je Marcia Henville mocht, liefhad, respecteerde, kende, of als ze je dierbaar was – Wees welkom.

Kom naar onze studio…en deel jouw verhaal.

Dit initiatief om herinneringen van de unieke Marcia Henville te delen heeft haar vrienden, fans en collega's al heel wat kunnen troosten in hun verdriet. Henville was als producer aan het werk aan een film genaamd Trafficked, over de drugshandel in Trinidad en Tobago. Ze had een gezonde werkrelatie met de schrijver en regisseur van de film, Sean Hodgkinson. Ze was reeds te zien als hoofdrolspeelster Meredith James in de twee vorige films van Hodgkinson, A Story About Wendy en de sequel. De cast en crew betuigden hun deelneming op de Facebook-pagina van de film:

Team Wendy is shocked and saddened by the devastating news of Marcia Henville's passing.

There are no words to describe the irreparable loss of one of our family members,

We wish to remember Marcia's kindness, empathy, talent, spunk, professionalism, enthusiasm and love.

She will forever be in our hearts.

Team Wendy is geschokt en bedroefd door het verschrikkelijke nieuws van Marcia Henvilles overlijden.

Er zijn geen woorden om het onherstelbare verlies van een van onze familieleden te beschrijven.

We zouden graag Marcia's vriendelijkheid, empathie, talent, pit, professionalisme, enthousiasme en liefde gedenken. 

Ze zal voor eeuwig in ons hart zijn. 

Catherine Emmanuel, de tegenspeelster van Henville in de films over Wendy, dacht bij Henville aan haar natuurlijke acteerprestaties en authentieke interesse in mensen. “Ze was zo'n sterke vrouw”, zei Emmanuel, “altijd bezorgd om anderen, fleurig en energiek. Ze kon heel goed luisteren. Marcia verdiende het niet om zo te sterven; ze gaf te veel om andere mensen – of je nu zwart, blank, rijk of arm was, het maakte voor haar niets uit. Ik zal haar prachtige stem missen. Ik dacht altijd dat ze een vrouw was voor iedereen. Ze hield van het leven, maar sterker dan dat, ze was het leven.”

De regelingen voor de begrafenis van Marcia Henville moeten nog aangekondigd worden. 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.