#IAm26: Open brief zorgt voor kritiek op religieuze intolerantie bij Maleisiërs

The Department Complex of Malaysia's Prime Minister. Flickr photo from pratanti (CC License)

De ambtswoning van de Maleisische eerste minister. Flickr-foto van pratanti (CC-licentie)

Vijfentwintig voormalige hoge ambtenaren in Maleisië hebben een open brief [en] ondertekend waarin de regering verzocht wordt een vredige dialoog te voeren over de toepassing van de islamitische wetten in het land. De brief kreeg brede steun, vooral van diegenen die ervan overtuigd zijn dat religieuze intolerantie aan een opmars bezig is in Maleisië, waar de islam de grootste godsdienst is. 

De jongste jaren hebben invloedrijke leiders in de heersende coalitie van Maleisië succesvol politieke druk uitgeoefend om islamitische wetten uit te breiden en strikt toe te passen in het land. Ze hebben ook staatsmiddelen ingezet tegen veronderstelde dreigingen [en] tegen de islam.

De brief bracht verschillende situaties ter sprake waarin zij vinden dat de sharia buitensporig en op oneerlijke wijze wordt toegepast in vele bestuursaspecten:

We verwijzen specifiek naar de huidige situatie waar religieuze instellingen macht lijken uit te oefenen buiten hun bevoegdheid; waar verscheidene fatwa's de federale grondwet overtreden en de democratische en consultatieve processen van shura [besluitvorming] verhinderen; waar pogingen tot rationele discussie en de oplossing van conflicten onmogelijk worden gemaakt door de opkomst van chauvinistische ngo's die mensen met een andere mening ervan beschuldigen anti-islamitisch, anti-monarchistisch en anti-Maleisisch te zijn; en nog belangrijker, waar de wet tegen opruiing een constante bedreiging vormt om mensen met een tegenstrijdige mening het zwijgen op te leggen.

De eerste minister Najib Razak werd gevraagd “zijn persoonlijk leiderschap te doen gelden” om “op te komen voor een open en duidelijk debat en gesprek over de toepassing van islamitische wetten in dit land”. Ze voegden eraan toe:

Als moslims willen wij dat de islamitische wet, zelfs in grotere mate dan het burgerlijk recht, aan de hoogste normen voldoet net omdat het beweert goddelijke gerechtigheid te weerspiegelen. Om die reden moeten diegene die handelen in de naam van de islam via toepassing van de islamitische wet de verantwoordelijkheid dragen om erop toe te zien dat gerechtigheid geschiedt en op die manier ervaren wordt.

De brief werd al snel populair en inspireerde andere “gematigde” stemmen om zich uit te spreken tegen discriminatie op basis van religie en/of ras. In totaal verklaarden [en] 93 ngo's hun steun voor de 25 voormalige hoge ambtenaren. Ze werden tevens vergezeld door de Maleisische Adviesraad voor Boeddhisme, Christendom, Hindoeïsme, Sikhs en Taoïsme, die de groep prees [en] voor het opstellen van de brief.

De hashtag op Twitter #KamiJuga25 [en] (wij zijn ook 25) werd door vele Maleisiërs gebruikt om solidariteit te tonen voor de “prominente 25″. Een #KamiJuga25 petitie [en] werd ook gecirculeerd op Change.org:

We kunnen en zullen niet in stilte toekijken hoe geloof misbruikt wordt als een wapen om vreedzame kritiek, intellectuele dialogen en meningen te de kop in te drukken en om mensen te onderdrukken die andere meningen in vraag stellen en steunen. Het is onrechtvaardig en we zouden nooit mogen toestaan dat geloof gebruikt wordt om ons te verdelen. 

Een andere online petitie die op nog meer populariteit kon rekenen gebruikte de hashtag “I am #26” [en] als steunbetuiging voor het standpunt van de 25 voormalige hoge ambtenaren “door gezamenlijk solidariteit [mul] te tonen als #26.”

Van ‘I Am 26′ Tot ‘#KamiJuga25′, De stem van gematigdheid klinkt luider:  http://t.co/bfxhlEN99p#iam26#moderationpic.twitter.com/gqUxuhZyNw

— Laatste nieuws op SAYS (@saysdotcom) 18 December, 2014

Justin Ong van de online krant Malay Mail Online beschreef de groepsactie als moedig en terecht [en]:

Moedig omdat het komt in een periode waar alles als opstandig of gevoelloos wordt bestempeld, waar mensen er alles aan doen om aanstoot te nemen waar er geen is bedoeld of, erger nog, er geen bestaat.

Terecht omdat er regio's zijn in het land die vastberaden lijken te zijn om steeds strengere regels te verwelkomen op vlak van religie voor allesbehalve deugdelijke redenen en zonder aandacht voor de mogelijke gevolgen.  

Zurari AR, ook van Malay Mail Online, herhaalde [en] de vragen die sommige Maleisiërs stelden aan de groep van 25:

Waarom nu? Waarom niet voor Maleisië deze kant uitging? 

Hoeveel hebben zij gedaan toen ze deel waren van het systeem? Hebben ze de brief uit spijt geschreven?

Maar hij erkende ook het belang en de impact van hun brief aan de overheid:

Ze dragen niet enkel bij door alternatieve standpunten te voorzien tegen de conservatieven, maar ze maken ook hun standpunten bekend op grond van hun status.

Wanneer mensen zoals de prominente 25 zich uitspreken, wordt niet alleen duidelijk dat die standpunten acceptabel zijn, maar ook dat er fatsoenlijke mensen achter staan.

De open brief heeft een discussie uitgelokt over de plaats van religie en bestuur in de maatschappij. Hopelijk zal het hervormingen aanmoedigen van islamitische wetten in Maleisië.  

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.