Nieuw en oud bloed bij eedaflegging nieuwe Oekraïense parlement

A screencapture of new Ukrainian Parliament members reading the oath

Een screenshot van de nieuwe Oekraïense parlementsleden bij het voorlezen van de eed.

Een nieuw Oekraïens parlement verzamelde zich voor zijn eerste plenaire vergadering op 27 november 2014. De 418 leden van de Rada (het Oekraïense parlement) werden verkozen tijdens de vervroegde verkiezingen van 26 oktober [en]. Het waren de eerste verkiezingen sinds de afzetting van president Viktor Janoekovitsj, de Russische annexatie van de Krim en het begin van een militair conflict met separatisten die worden gesteund door Moskou in twee oostelijke regio's.

Die verkiezingen vonden plaats volgens een gemengd kiesstelsel: de ene helft van de zetels in het parlement ging naar politieke partijen die de drempel van 5 procent overschreden en de andere helft ging naar de kiesdistricten (één zetel per district).

Nieuwe parlementsverkiezingen waren een van de belangrijkste eisen van de Maidan-demonstranten [en] — vooral na de tragische gebeurtenissen van februari 2014, toen de demonstranten na veel bloedvergieten eindelijk president Janoekovitsj ten val brachten. Symbolen van Maidan, zeker herinneringen [uk] aan het geweld van het oude regime tegen demonstranten, waren populair beeldmateriaal in verslagen en campagnemateriaal in de aanloop van de recente stemming in Oekraïne.

Een van de grote vragen in het vooruitzicht van de verkiezingen was of de vroegere bondgenoten van Janoekovitsj — de mensen die de kortstondige [en] “dictatoriale wetten [en]” (aldus de Maidan-demonstranten)— opnieuw in het parlement verkozen zouden worden. Activisten en journalisten hielden de kandidaten, hun campagnes en de verkiezing nauwgezet in de gaten [en]. Ondanks deze inspanningen werd 30 procent van de parlementsleden die de controversiële wetten steunden terug in het parlement verkozen [uk], deze keer als partijlozen. 

De verkiezing brengt ook heel wat nieuw bloed in de Rada, niet minder dan ongeveer vijftig procent van de parlementsleden die nu beginnen aan hun eerste ambtstermijn zijn activisten en journalisten. In de nieuwe raad werden zelfs enkele militairen verkozen.

Bij de nieuwe parlementsleden zitten onderzoeksjournalist Segii Leshchenko en Mustafa Nayyem die een Facebook-post schreef die volgens velen het protest van #Euromaidan aanwakkerde [en]. Andere nieuwe leden zijn onder meer een “zelfverdedigingsactivist” die op beroemde wijze het ontslag van Janoekovitsj eiste [en] en een aantal bevelhebbers uit vrijwilligersbataljons, betrokken in het aanhoudende conflict in Dontesk en Luhansk.

De Engelstalige Oekraïense blogger Taras Revunets vestigde de aandacht op [mul] een van de nieuwe parlementsleden, Nadiya Savchenko [en], een Oekraïense luchtmachtpiloot die gevangen werd gehouden tijdens gevechten in Oost-Oekraïne en die momenteel opgesloten zit in Rusland:

Nadiya #Savchenko in absentia beëdigd als lid van het #Oekraïense parlement . Ze is een #Oekraïense krijgsgevangene in #Rusland.#рада8 

Het activistennetwerk Opora tweette [uk] het volgende over de aanwezigheid van leden en bevelhebbers van vrijwilligersbataljons in het nieuwe parlement: 

Niet alle nieuwe parlementsleden dragen een kostuum #рада8

De twittergebruikster uit Charkov vroeg aandacht voor de herverkiezing van vele leden van de “oude garde” van Janoekovitsj, zoals Oleksandr Vilkul, een voormalig vice-premier. Verwijzend naar de activisten die voor de verkiezingen van oktober politici beschuldigd van corruptie in afvalcontainers dwongen [en], tweette [uk] Fatin:

Zal er een afvalcontainer in het presidium staan voor Vilkul? #рада8

Anderen verbaasden zich dat bevelhebbers van “antiterreurbataljons” en Dmytro Yarosh, Kremlin-kwelduivel en tevens leider van de nationalistische groepering “Rechtse Sector” zetels zullen delen in een parlement met de vroegere bondgenoten van Janoekovitsj. Igor Zubkov, activist uit Charkov, vermaakte zich met dit concept, hij tweette [uk] een gefotoshopte afbeelding van leden van de “Rechtse Sector” die parlementsleden dreigden te straffen die de beruchte “dictatoriale wetten” van Janoekovitsj steunden.

Kom hier! Heb jij de hand opgestoken op 16 januari [voor de “Dictatoriale Wetten”]?

Op haar Facebook-pagina vatte [uk] journaliste Irina Makarchuk de vreemde samenstelling van het nieuwe parlement samen:

Кстати, итог первого заседания ‪#‎рада8‬ : военная часть, ньюзрум, коррупционеры, активисты и юля! ‪#‎НоваРада‬ ))

Uitkomst van de eerste zitting van [de achtste Rada]: de militaire eenheid, de redactie, de corrupte politici, de activisten en Joelia (Joelia Tymoshenko – GV)! ‪#‎НоваРада‬ )

Alle zittingen van de Rada worden live uitgezonden op een speciaal televisiekanaal, dit gaf singer-songwriter en activiste Oleksandra Koltsova de kans om de mogelijke wendingen van een dergelijke ‘tv-show’ te becommentariëren [uk]:

[Ik] heb popcorn en validol [een populair middel tegen angst] op het boodschappenlijstje van deze week gezet #НоваРада

Gezien de opvallende nieuwe politieke diversiteit van de Rada moest de eerste zitting wel op een controversiële manier van start gaan. Het is nu eenmaal zo dat volgens de grondwet het oudste parlementslid het parlement moet beëdigen. Dit betekende dat de taak was weggelegd voor Yukhym Zvyahilsky, een controversiële figuur in de Oekraïense politiek. Als aanhanger van de “dictatoriale wetten” en de pro-Russische separatisten in het Oosten was Zvyhalisky een ongelukkige keuze om de nieuwe Rada in te huldigen, dit lokte dan ook veel bezwaar [uk] uit. 

Nastya Stanko, journaliste in Kiev, becommentarieerde [uk] de ceremonie:

Zvyahilisky werd niet eens getoond [tijdens de uitzending]. De eed werd praktisch voorgelezen door [voormalig woordvoerder van de Rada] Turchynov. #рада8

Ondertussen tweette [uk] Hromadske.tv een foto van de vertegenwoordigers van AutoMaidan (een beweging binnenin Euromaidan) die zich voor het parlementsgebouw verzamelden om de parlementsleden aan de verhoogde openbare controle te herinneren.

Automaidan heeft zich verzameld voor het parlement #рада8

Blogger Taras Revunets herhaalde [en] een populair sentiment in de maatschappij, namelijk het vertrouwen van vele Oekraïners terugbrengen in de nieuwe wetgeving en de grote belangen van de toekomst.

Het nieuwe parlement van #Oekraïne is beëdigd. Hopelijk brengen jullie het er beter vanaf. Succes! We houden jullie in de gaten. #рада8

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.