Greenpeace-activiste gewond bij confrontatie met Spaanse marine

Playa de Corralejo, en Fuerteventura, con la silueta de Lanzarote al fondo, cerca de la zona de prospecciones. Foto de la autora.

Playa de Corralejo, nabij de bewuste plaats in het natuurreservaat bij Fuerteventura in de Canarische Eilanden, met het silhouet van Lanzarote in de achtergrond. Foto door auteur.

De Italiaanse activiste Matilda Brunetti heeft zware verwondingen opgelopen toen haar been in een schroef terechtkwam na een tussenkomst met verschillende boten van de Spaanse marine. Brunetti en een groep Greenpeace-activisten probeerden in een kleine boot de start van controversiële proefboringen te verhinderen in een gebied 60 km voor de kust van Lanzarote en Fuerteventura in de Canarische Eilanden. De ecologische waarde van dit gebied werd officieel erkend door de Unesco. Twee andere activisten, Paco del Toro en Francesco Diplomatico raakten ook gewond bij de schermutseling.

De Spaanse overheid heeft toestemming gegeven aan de Spaanse oliemaatschappij Repsol om naar olie te zoeken in drie gebieden nabij de Canarische Eilanden: Sandia, Chirimoya en Zanahoria. De acties van de oliemaatschappij hebben grote weerstand opgeroepen bij milieuactivisten, burgers, en de lokale regering van de Canarische Eilanden. Zij zijn bezorgd dat de olieboringen een grote bedreiging zullen vormen voor het toerisme [es], hun belangrijkste bron van inkomen. Bovendien heeft de lokale regering een felle juridische strijd [es] gevoerd om de prospectie proberen te stoppen. Naast de ongerustheid over de bescherming van de ongerepte landschappen, is er ook de kwestie van toegang tot zoet water. Een aanzienlijk percentage van het water dat geconsumeerd wordt door de inwoners van het eiland is ontzilt zeewater, om die reden zou een ongeluk met een mogelijk olielek zware gevolgen hebben.

Hoewel Repsol op haar website [es] verzekert dat “onze normen voor milieubescherming [es] tot de hoogste in de industrie behoren: op gelijke hoogte met Noorwegen, het land met de meest veeleisende vereisten,” zijn milieugroepen er niet zo zeker van [es]:

Las prospecciones petrolíferas afectan a la fauna marina, como cetáceos y tortugas y a los recursos pesqueros. Pero también es un riesgo grave por la posibilidad de vertidos (…).

Otro de las grandes claves de este caso es el Estudio de Impacto Ambiental, que ha estado lleno de irregularidades (…).

Olie-exploratie beïnvloedt zeedieren zoals walvissen, schildpadden en visbestanden. Maar het is ook een groot risico voor olielekken (…)

Een ander doorslaggevend element in deze zaak is de milieueffectrapportage die enorm veel onregelmatigheden bevatte (…).

De zwakke punten in de milieueffectenrapportages van dit voorstel werden ter kennis gebracht [es] van het directoraat-generaal van het Milieu van de Europese Commissie dat een “grondig onderzoek naar de goedkeuringen die Repsol kreeg van de Spaanse regering” heeft gelanceerd.

Zonas de las prospecciones. Imagen de Wikimedia Commons con licencia CC BY-SA 3.0, modificada por la autora.

Gebieden voor olie-exploratie. Afbeelding onder licentie van CC BY-SA 3.0, gewijzigd door de auteur. 

Tegen deze achtergrond verplaatste Repsol haar schip de Rowan Renaissance naar de wateren van de eilandengroep waar het van plan is om exploratieactiviteiten te beginnen in de komende dagen. Op zaterdag 15 november probeerden Greenpeace-activisten aan boord het schip te geraken om daar verschillende spandoeken te ontrollen. Ze werden echter verrast door een gewelddadige aanval van de Spaanse marine die twee boten inzette om de activisten te verhinderen aan boord te gaan. Op de video die gemaakt werd door de activisten en die later viraal ging op het internet is duidelijk te zien hoe de boten van de marine de boot van de activisten meerdere malen ramde. Hierdoor sloeg een van de activisten overboord en belandde in het water waar haar been in een schroef terechtkwam.

Op de video is ook te zien hoe een van de matrozen in het water sprong om de activiste te redden die later met een militaire helikopter werd geëvacueerd naar een ziekenhuis. Het ministerie van Defensie profiteerde van het incident en zette het volgende op twitter: 

La @Armada_esp y el @EjercitoAire rescatan a una activista de @greenpeace herida al caer al agua cerca de #Canarias pic.twitter.com/t0cixq27ze

— Ministerio Defensa (@Defensagob) November 15, 2014

@Armada_esp [Spaanse marine] en de @EjercitoAire [luchtmacht] redden een activiste van @greenpeace die gewond was geraakt nadat ze in het water viel nabij #Canarias pic.twitter.com/t0cixq27ze

De tweet zorgde voor verontwaardiging op het internet en hoewel #CanariasDiceNo [Canariërs zeggen nee], Armada en Greenpeace trending topics werden in Spanje, stelden tientallen mensen de mariniers aan de kaak als schaamteloos, leugenachtig, cynisch, manipulatief, hypocriet en zelfs als verraders en demagogen.

@Defensagob @Armada_esp @EjercitoAire @Greenpeace Que manera más sutil de contar que casi la matais haciendo de matones para una empresa.

— iugatore (@iugatore) November 17, 2014

@Defensagob @Armada_esp @EjercitoAire @Greenpeace  Wat een subtiele manier om te zeggen dat ze bijna werd vermoord door jullie mariniers

@Defensagob @Armada_esp @EjercitoAire @Greenpeace Es mejor parecer tonto que hablar y confirmarlo. Punto para el CM de @Defensagob 

— Kikiño (@_kikelt) November 16, 2014

@Defensagob @Armada_esp @EjercitoAire @Greenpeace Het is beter om er als een dwaas uit te zien dan om te spreken en zo alle twijfels weg te nemen. Een pluim voor de community manager van het @Defensagob [ministerie van Defensie]

@Defensagob @SenoritaPuri @Armada_esp @EjercitoAire @Greenpeace Vaya cojones los vuestros. Vaya cojones…

— El Obtu (@elobturador) November 17, 2014

@Defensagob @Armada_esp @EjercitoAire @Greenpeace Man jullie durven nogal. 

— El Obtu (@elobturador) 17 November, 2014

Een van de Greenpeace-boten werd aangevoerd door de Braziliaanse activiste Ana Maciel die twee maanden in een Siberische gevangenis doorbracht in 2013 nadat ze werd gearresteerd door het Russische leger tijdens een andere actie tegen de organisatie. Ze becommentarieerde het incident toen ze in de haven aankwam [es]:

Ni en Rusia fueron tan violentos; nos amenazaban con cuchillos y armas pero nunca nos embistieron así. Podríamos haber salido heridas seis o siete personas

Zelfs de Russen waren niet zo gewelddadig; ze bedreigden ons met messen en wapens maar vielen ons nooit aan zoals hier. Zes of zeven mensen hadden gewond kunnen raken.

In het Spaanse congres gaf het linkse congreslid van de Canarische Eilanden Patricia Hernández de schuld aan de Spaanse regering [es] voor de acties van de marine. 

El ejército no está para defender los intereses particulares de una multinacional del petróleo, mucho menos poniendo en riesgo la integridad de civiles desarmados.

De gewapende troepen dienen niet om de speciale belangen van een multinationaal olieconcern te verdedigen, zeker niet als ze de lichamelijke integriteit van ongewapende burgers in gevaar brengen.

Minister van Defensie Pedro Morenés verdedigde het incident [es] als volgt:

La armada estaba ahí cumpliendo órdenes en su condición legal de agente de la autoridad. (…)

En cuanto al incidente de la caída a la mar de la activista italiana, (…) fue rescatada, atendida y evacuada por la armada española, lo que agradeció expresamente el patrón de la embarcación de Greenpeace.

De marine volgde bevelen op in haar rol als wettelijke vertegenwoordiger van de staatsautoriteit (…) Wat het incident met de Italiaanse activiste die in de zee viel betreft, (…) ze werd gered, verzorgd en geëvacueerd door de Spaanse marine, waarvoor de kapitein van het Greenpeace-schip uitdrukkelijk zijn dankbaarheid uitte.

Desondanks veroordeelde Joel Stewart, kapitein van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise het geweld van de aanval [es]:

En 25 años con Greenpeace, nunca había tenido una acción con una persona herida grave (…). Ha sido una reacción agresiva, muy violenta. (…) ahora la protesta sigue en las calles, y si el Gobierno no escucha habrá que echar a este Gobierno.

Gedurende mijn 25 jaar bij Greenpeace was er niet een actie tegen ons die een persoon zwaar verwondde (…) Het was een agressieve, zeer gewelddadige reactie (…) nu zal het protest zich verderzetten in de straten en als de regering niet luistert dan zal ze opzij geschoven worden.

De Spaanse regering zet onverstoord haar agressieve campagne verder tegen Greenpeace: de regering heeft maatregelen getroffen om de organisatie te bestraffen [en] en heeft de Arctic Sunrise aan de ketting gelegd in de haven van Arrecife (Lanzarote). Madrid eist een borgsom van 50.000 euro vooraleer ze het schip laten gaan. Het Spaanse ministerie van Koopvaardij beschuldigt Greenpeace ervan “de ordelijke scheepvaart op zee in gevaar gebracht te hebben”, wat als een ernstig misdrijf wordt beschouwd met boetes die kunnen oplopen tot 300.000 euro.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.