Kremlin is goed in propaganda, maar niet in Photoshop: vervalste MH17-foto leidt tot hilariteit op RuNet

Wie er ook achter de 'satellietfoto' zit, zijn Photoshopkunsten laten nog veel te wensen over. Afbeelding bewerkt door Tetjana Lokot.

Wie er ook achter de ‘satellietfoto’ zit, zijn Photoshopkunsten laten nog veel te wensen over. Afbeelding bewerkt door Tetjana Lokot.

Een nieuwe satellietfoto met onweerlegbaar ‘bewijs’ van Oekraïnes betrokkenheid bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines heeft geleid tot grote hilariteit op RuNet, het Russischtalige deel van internet.

Michaïl Leontjev, hoofdredacteur en presentator van het programma “Odnako” (Echter) op de Kremlingezinde propagandazender Channel One, bracht het sensationele nieuws dat een Amerikaanse informant een ‘satellietbeeld’ had geleverd van een ‘Oekraïens gevechtsvliegtuig’ dat vlucht MH17 onder vuur nam. De presentator van Odnako toonde ook een brief van een zeer ervaren luchtvaartdeskundige van het MIT, genaamd George A. Bilt, die de mening van de Russische regering deelde dat een Oekraïens jachtvliegtuig — en niet een BUK-raket afgevuurd door pro-Russische separatisten — vlucht MH17 had neergehaald. De foto was het bewijs. Het beeld is niet korrelig of vervormd, of anderszins voor tweeërlei uitleg vatbaar. Het is eigenlijk zo helder als wat.

De foto die volgens de Russische staatstelevisie bewijst dat vlucht MH17 uit de lucht is geschoten door een Oekraïens jachtvliegtuig. Screenshot van 1tv.ru.

De foto die volgens de Russische staatstelevisie bewijst dat vlucht MH17 uit de lucht is geschoten door een Oekraïens jachtvliegtuig. Screenshot van 1tv.ru.

De foto toont de MH17 iets ten noorden van Donetsk op het moment dat een raket ernaar onderweg is, afgeschoten door een vermoedelijk Oekraïens ‘gevechtsvliegtuig’. Een aantal pro-Kremlinbloggers en Russische bronnen van nieuws verspreidden het nieuws onmiddellijk als zijnde een heterdaad, en beweerden dat wat in het Westen werd afgedaan als een complot nu ontegenzeggelijk waar bleek te zijn. Echter, zoals velen op RuNet meteen opmerkten, de foto was te mooi om waar te zijn.

De Russische twitteraar Abu zag al snel dat er iets niet klopte met de bron van Michaïl Leontjevs ontdekking, en bracht de foto in verband met een bericht op een webforum uit oktober:

Die foto is van vorige maand.

O, en nog iets. De foto is van Donetsk, en het contact met het toestel ging verloren vlakbij Snizjne. En het Malaysian Airlines-logo zit op de verkeerde plek.

De populaire blogger en Moskouse gemeenteambtenaar Maxim Katz zocht op Google Afbeeldingen naar “Boeing van boven”. Het eerste resultaat kwam hem bekend voor:

Grappig, hebben ze op Google een Boeingplaatje gezocht? Of is dit toeval? Het eerste plaatje in de zoekresultaten voor “Boeing van boven”

Op de veelbezochte LiveJournal van Ilja Varlamov verscheen een waslijst van andere ongerijmdheden die bij nadere beschouwing van de foto kwamen bovendrijven, bijvoorbeeld dat de wolken en de gewassen op de velden exact overeenkomen met die op Google Maps-satellietbeelden uit 2012.

Zodra duidelijk was dat de satellietfoto niet de beloofde ‘smoking gun’ was, besloot men op RuNet nog even lol te maken met de foto, door bizarre complottheorieën uit te wisselen en de Photoshopvaardigheden van de makers belachelijk te maken.

#versie Fascistische aliens hebben de Boeing neergehaald…

Onze fotograaf kon een close-up maken van het moment dat de Oekraïense jager de Maleisische Boeing neerschoot.

DE WAARHEID KOMT ALTIJD BOVEN TAFEL! Op de foto is duidelijk te zien dat de vleugels van de jager die de Boeing neerhaalde zijn geschilderd in de kleuren van Oekraïense borduurpatronen!

De hernieuwde aandacht voor MH17-complottheorieën en het ‘onweerlegbare bewijs’ van Oekraïnes schuld lijken reacties van het Kremlin te zijn op een reeks MH17-verhalen op de door crowdsourcing gefinancierde onderzoekssite Bellingcat eerder deze maand. En anders is het misschien een manoeuvre om de aandacht af te leiden van andere gebeurtenissen in Rusland, zoals de toenemende economische crisis. We komen vast nooit te weten wie het besluit nam op de Russische staatstelevisie een vervalste foto te tonen, maar het is zeker niet de eerste keer dat de Russische regering zich vrijheden veroorlooft met foto's en de journalistiek in het algemeen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.