iPhone-monument in Rusland afgebroken na coming out van Tim Cook

Afbeeldingen anoniem online gedeeld.

Het monument voor Steve Jobs in St. Petersburg's Steve Jobs wordt afgebroken. (Afbeeldingen anoniem online gedeeld.)

De twee meter hoge iPhone voor de Nationale Onderzoeksuniversiteit van Sint-Petersburg [en] — een monument voor de overleden Steve Jobs — is ontmanteld en verdwenen. Volgens BFM.ru, een portal voor zakelijk nieuws, heeft de eigenaar van het standbeeld [ru], de West European Financial Union (ZEFS) [en], de grote iPhone laten weghalen als reactie op de coming out van Apple CEO Tim Cook, vorige week.

Volgens BFM.ru is de ZEFS, nu Cook heeft verklaard dat hij homo is, bang dat het iPhone-monument in strijd is met de Russische wetten tegen “homopropaganda”. BFM.ru zegt ook dat de ZEFS de enorme iPhone heeft ontmanteld uit protest tegen de vermeende samenwerking van Apple met de National Security Agency in de Verenigde Staten. De ZEFS zou hebben gezegd dat de makers van het standbeeld “op het verkeerde been waren gezet” door de “legende van een geniale programmeur”, maar dat verhaal bleek een “rookgordijn” te zijn voor Amerikaanse spionage.

In Rusland, waar afgelopen jaar ongeveer 780 miljoen euro [en] aan iPhones is uitgegeven, is heftig gereageerd op het nieuws uit Sint-Petersburg. 

Oppositieleider Aleksej Navalny, die het grootste deel van het jaar onder huisarrest was, hekelde de homofobe actie:

Wat een idioten: in Sint-Petersburg hebben ze na de mededeling van Tim Cook een monument voor Steve Jobs ontmanteld.

Navalny's politieke medestander Vladimir Ashurkov (die momenteel in zelfverkozen ballingschap in Londen woont om zo een waarschijnlijke strafrechtelijke vervolging te voorkomen) deelde Navalny's gevoelens:

Zo snel stompen hersenen af: in Sint-Petersburg hebben ze na de mededeling van Tim Cook een monument voor Steve Jobs ontmanteld.

Hersenen werden vaak genoemd in de tweets waarin kritiek werd geleverd op het weghalen van het iPhone-standbeeld:

In Sint-Petersburg hebben ze een iPhone-monument ontmanteld. Dat gebeurde vlak nadat de verantwoordelijken hun eigen hersenen hadden ontmanteld.

De enige onafhankelijke televisiezender van Rusland, het vrij liberale TV Rain, grapte op Twitter over de verschillende richtingen waarin Rusland en Oekraïne lijken te gaan, waarbij Oekraïners oude standbeelden van Lenin neerhalen en Russen een monument voor Steve Jobs. De tv-zender zette zelfs foto's van de verwijdering van de iPhone naast afbeeldingen uit Charkov, waar een menigte in september een Lenin-monument sloopte.

In Sint-Petersburg is een iPhone-monument ontmanteld. De Amerikanen zijn schuldig – Cook en Snowden

Niet iedereen vindt de grap van TV Rain leuk. Blogger XS_71 impliceert dat Russische liberalen een zeker cultureel of intellectueel gebrek laten zien door Lenin te vergelijken met de iPhone:

Het iPhone-monument is voor kreakls [de creatieve klasse] wat het Lenin-monument was in Charkov. Natuurlijk…

Andere Russen op Twitter vragen zich af waarom een monument voor Steve Jobs werd uitgekozen, terwijl er andere plekken in Sint-Petersburg zijn die veel meer voor de hand liggen voor homofobe aanvallen, namelijk de standbeelden en straten die zijn gewijd aan de componist Pjotr Tsjaikovski [en]. Het nepaccount van het Russische ministerie van Defensie deed mee:

Ze hebben een monument voor Jobs neergehaald. Maar we begrijpen niet dat Milonov [het anti-homo-raadslid Vitali Milonov] kan leven met een Tsjaikovsky-standbeeld en -straat in Sint-Petersburg!

Het zeer populaire parodieaccount van Jozef Stalin deed ook een duit in het zakje:

“In Sint-Petersburg is, na de mededeling van Tim Cook dat hij homo is, een monument voor Steve Jobs neergehaald.” Peter, Peter…dat had ik nooit van je verwacht.

Na het commentaar op het afbreken van het iPhone-monument ontkende [ru] de Nationale Onderzoeksuniversiteit van Sint-Petersburg het verhaal dat oorspronkelijk door BFM.ru was gemeld. Aan verslaggevers van het staatspersbureau TASS werd verklaard dat het standbeeld tijdelijk wordt weggehaald, om te worden gerepareerd. De plannen daarvoor bestonden al voordat Cook bekendmaakte dat hij homo was, aldus de universiteit. De verdwijning van het standbeeld heeft met andere woorden niets te maken met het feit dat Tim Cook homo is of met Edward Snowdens onthulling over het spionage-imperium van Amerika.

Natuurlijk vermoeden sommige mensen op RuNet dat het monument wél is verwijderd om de eerder gemelde redenen. Volgens hun theorie werd de overheid door de reactie op het volk gedwongen om terug te krabbelen en een nieuwe versie van de feiten te verzinnen.

Ze konden niet omgaan met de wereldroem, dus kregen ze [degenen die het standbeeld hebben weggehaald] een uitweg.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.