Tunesiërs naar de stembus voor een nieuw parlement

Kiezers staan in de rij bij een stembureau in Tunis om hun stem te kunnen uitbrengen. Foto van Tunisia Live gedeeld op Twitter

Kiezers staan in de rij bij een stembureau in Tunis om hun stem te kunnen uitbrengen. Foto van Tunisia Live gedeeld op Twitter

Tunesiërs gingen gisteren naar de stembus om een parlement te kiezen onder de nieuwe grondwet [en] van het land. De verkiezingen van dit jaar zijn een van de laatste stappen in het democratische overgangsproces van het land nadat de voormalige dictator Zine el-Abidine Ben Ali in januari 2011 werd afgezet.

Dit jaar strijden meer dan 13.000 kandidaten om 217 zetels in de Vergadering van Afgevaardigden van het Volk, die voor de komende vijf jaar wordt gekozen. Onder de deelnemende kieslijsten zijn politieke partijen, coalities en onafhankelijke kandidaten.

Onder de Tunesische kieswet zijn opiniepeilingen niet toegestaan, maar twee van de sterkste partijen in de wetgevende verkiezingen van dit jaar zijn de islamistische Ennahdha-beweging, winnaar van de verkiezingen van 2011, en Nidaa Tounes, opgericht in 2012 en geleid door de 86-jarige Beji Caid Essebsi, die ook al diende onder de vroegere autocratische regimes van Habib Bourguiba en Zine el-Abidine Ben Ali.

Tunesië heeft een systeem van evenredige vertegenwoordiging, wat betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat één partij de absolute meerderheid krijgt. Hoe de toekomstige regering eruit zal zien, is daarom afhankelijk van welke coalitie er na de verkiezingen wordt gevormd.

De stembureaus gingen om 7.00 uur open en sloten om 18.00 uur. Meer dan 5 miljoen geregistreerde kiezers mochten hun stem uitbrengen.

Mark Green, directeur van het International Republican Institute, dat met een team van verkiezingswaarnemers in Tunesië aanwezig was, deelde deze foto van een stembureau in de hoofdstad Tunis:

Er wordt al vroeg veel gestemd in Tunesië

De opkomst verschilde per stembureau. Chafik Sarsar, hoofd van de onafhankelijke commissie die de verkiezingen bewaakt, beschreef de opkomst als ‘bemoedigend’.

De onafhankelijke journaliste Elodie Auffray uit Tunis deelde de opkomstcijfers van een aantal stembureaus waar ze was geweest:

Verkiezingscentrum in Borj Louzir, geen rij, maar om 12 uur vanmiddag hadden in een van de stembureaus 310 van de 520 geregistreerde kiezers gestemd

In dit verkiezingscentrum bij Grombalia hadden om 9.45 uur 206 van de 818 registreerde kiezers gestemd

Blogger Karim Benabdallah twitterde een foto van zijn in de inkt gedoopte vinger:

Klaar, na minder dan een uur wachten. In 2011 was dat 6 uur

Naar verwachting is de opkomst dit jaar lager dan in 2011 vanwege de ontevredenheid van het volk over de prestaties van de politieke elite gedurende de afgelopen drie jaar. In 2011 kozen de Tunesiërs voor een jaar een Nationale Grondwetgevende Vergadering die een grondwet moest opstellen. Maar de activiteiten van de vergadering duurden drie jaar en in 2013 raakte het land in een politieke crisis [en] na de moord op twee politieke tegenstanders van de vroegere, door Ennahdha geleide regering. Bovendien zijn veel Tunesiërs gedesillusioneerd doordat de interim-regering niet reageert op dringende sociaal-maatschappelijke problemen.

Vanessa Szakal van Nawaat, die sprak met demonstranten die op 23 oktober een protest organiseerden waarin ze opriepen tot een boycot van de verkiezingen, schreef:

Many evoke a disinterest in elections given the economic crisis and security issues that have only exacerbated over the course of the past several years. Promises made during the 2011 elections initially inspired very high hopes but have since been the source of extreme disappointment. The bipolarization of the electoral process, essentially based upon the notion of strategic voting, and the struggle against terrorism do not help the silent majority to decide whether or not to vote. In the almost complete absence of economic and political programs, it is difficult to differentiate between the hundreds of electoral candidates.

Veel mensen zijn niet geïnteresseerd in de verkiezingen vanwege de economische crisis en veiligheidsproblemen die de afgelopen jaren alleen maar erger zijn geworden. Beloftes die tijdens de verkiezingen in 2011 werden gedaan, waren zeer hoopgevend maar hebben nadien geleid tot diepe teleurstelling. De bipolarisatie van het verkiezingsproces, die wordt veroorzaakt door strategisch stemmen, en de strijd tegen het terrorisme helpen de stille meerderheid niet bij hun beslissing of ze wel of niet moeten stemmen. Er zijn vrijwel geen economische en politieke programma's, dus het is moeilijk om het verschil tussen de honderden kandidaten te zien.

Toch konden sommigen hun opwinding niet verbergen.

Journaliste Asma Ghribi uit Tunis twitterde:

Wat leuk dat ik in mijn oude basisschool Abu Kacem Chebbi mag stemmen

Het is altijd goed om te gaan stemmen, ook als je niet bij een politieke partij hoort

Sommigen vonden dat de wereld wat minder moest denken aan de zelfverklaarde Islamitische Staat en meer aandacht moest besteden aan het voortdurende democratische proces in Tunesië:

Vergeet voor één dag die barbaren van ISIS.

Tunesië stemt vandaag. De eerste parlementaire verkiezingen onder de nieuwe grondwet. Maar de wereld is geobsedeerd door ISIS

Anderen prezen het relatief vreedzame politieke overgangsproces in Tunesië vergeleken met andere landen in de regio:

Tunesië en Egypte begonnen 3,5 jaar geleden tegelijk, maar nu zijn ze lichtjaren van elkaar verwijderd.

Score van de Arabische Lente: Tunesië: gaat vooruit. Egypte: puinhoop. Jemen: grote puinhoop. Libië: grote, grote puinhoop. Syrië: grote, grote, grote puinhoop.

Vandaag kiest Tunesië een historisch 1e parlement sinds de nieuwe grondwet. Enige Arabische Lente-land waar de revolutie niet is ontspoord

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.