Veroordeelde mannen in Afghaanse #Paghman groepsverkrachtingszaak krijgen doodstraf

Photos of the demonstration outside the Kabul courtroom uploaded to Facebook by activist Barry Salaam.

Foto's van de demonstratie buiten een rechtszaal in Kabul op de Facebook-pagina van activist Barry Salaam. Geplaatst met toestemming. 

Afghaanse mannen en vrouwen scandeerden leuzen en betoogden tijdens een gespannen, emotionele demonstratie buiten een rechtszaal in Kabul op zondag 7 september. Ook hielden zij spandoeken omhoog waarop stond ‘Wij komen op voor onze zuster. Wij komen op voor onze eer’, ‘Vrouwen verkrachten is ons land verkrachten’ en ‘Wij eisen gerechtigheid van de overheid’. Die gerechtigheid kwam nog diezelfde dag in de vorm van de doodstraf voor de zeven vermeende daders van de gruwelijke groepsverkrachting. Het maatschappelijke protest rondom het proces is de grootste publieke reactie op een verkrachtingszaak in de moderne geschiedenis van het land, en een van de zeldzame keren [En – alle links] dat de overheid de zwaarst mogelijke straf oplegt sinds de val van de Taliban.

Met betrekking tot het incident dat eind augustus plaatsvond in de Afghaanse hoofdstad, werden de zeven mannen schuldig bevonden aan een gewapende overval en overspel, dus niet aan verkrachting. En hoewel de vonnissen nog niet definitief zijn en hoger beroep kan worden aangevochten, is de verwachting dat de mannen, die publiekelijk werden geïdentificeerd door hun boerka-dragende slachtoffers, op korte termijn opgehangen zullen worden. Drie andere verdachten zijn nog op de vlucht voor de politie. Internationale rechtenorganisaties zijn bang dat emotie en populisme een eerlijk proces in de weg hebben gestaan.

Volgens de algemeen geaccepteerde versie van het Paghman incident, dat op 23 augustus plaatsvond in het hoofdstedelijke Paghman-district, hield een groep van tien mensen twee auto’s aan waarin acht vrouwen en twee mannen zaten. De aanvallers gijzelden, sloegen en verkrachtten vier van de vrouwen. Bang voor verstoting bracht de familie van de vrouwen hen naar het ziekenhuis zonder de politie in te lichten. De zaak werd pas geopend nadat een van de slachtoffers in het ziekenhuis overleed. Ten tijde van de aanval waren de familieleden op hun weg terug van een bruiloft.

Toen het verhaal aan het begin van deze maand naar buiten kwam, werd het meteen veelbesproken op internet. De #Paghman hashtag verscheen overal op Afghaanse Twitter-accounts.

De in Afghanistan geboren Britse parlementariër Rohullah Yakobi twitterde dat de familie zich stilhield om ‘hun eer te beschermen’.

#Afghan slachtoffer van veelvuldige groepsverkrachting sterft in het ziekenhuis, de familie houdt zich stil om hun ‘eer te beschermen en publieke stigmatisatie te ontlopen’. #Treurig             

President van Afghanistan Hamid Karzai, die aan zijn laatste ambtstermijn bezig is en volgens criticasters op het publiek inspeelt nu hij nadenkt over zijn leven na het presidentschap, betuigde direct zijn steun voor de doodstraf van de mannen:

Mujib Mashal twitterde Karzai’s quote:

1. President Karzai over de Paghman verkrachtingszaak: “Ik ben tegen ophanging/executie, dit weten jullie, en dit is altijd zo geweest.”

2. Karzai: “Maar voor de daders van Paghman – heb ik gevraagd om een snelle arrestatie, en ik heb de rechtbank gevraagd hen tot ophanging te veroordelen”

Journalist Ahmad Shuja overdenkt het klassieke karakter van de straf, die samen met steniging een typisch aspect was van het Afghaanse rechtssysteem onder het bewind van de Taliban:

Dit hele land is een Colosseum en het publiek scandeert “Dood hen!” #Paghman

Akmal Dawi postte een foto van het proces op zijn Twitter-account:

Het hooggerechtshof van Afghanistan veroordeelde zeven mannen tot de doodstraf na beschuldiging van groepsverkrachting in het Paghman district

Maatschappelijke groeperingen eisten ook dat de daders voor het gerecht werden gebracht door te demonstreren in de stad en provincie. Zheela Nasari twitterde:

#Afghaanse vrouwen verzamelen zich in acht steden door heel #Afghanistan om gerechtigheid voor de #slachtoffers van de groepsverkrachting in #Kabul te steunen: instagram.com/p/spFvZGuQjV/

Berichtgeving over de groepsverkrachting ontlokte zelfs een meedogenloze kreet vanuit een Afghaanse gevangenis:

Gedetineerden in een Afghaanse gevangenis: 

“Als de daders van de Paghman groepsverkrachting niet opgehangen worden, dan zullen wij ze doden zodra ze in de gevangenis komen.”

Heather Barr, onderzoeker van vrouwenrechten voor Human Rights Watch, maakt zich ondertussen zorgen over de snelheid van het vonnis:

De Paghman verkrachtingszaak is een serieuze test voor het Afghaanse rechtssysteem – en het faalt. Een eerlijk proces geldt voor alle misdaden, en voor alle verdachten.

Politiechef Zahir Azimi, bevestigde dat de veroordeelden eerder waren gearresteerd voor een aantal serieuze vergrijpen. Echter zijn zij toen, door corruptie in het juridische systeem weer vrijgelaten, zegt hij.

Barry Salem 2

Foto's van de demonstratie buiten een rechtszaal in Kabul op de Facebook-pagina van activist Barry Salaam. Geplaatst met toestemming. 

Ondanks dat veel mensen hun bedenkingen zullen hebben over de zichtbare Afghaanse honger naar de doodstraf, zullen anderen wijzen naar de mars door Kabul en de daaropvolgende demonstratie bij de rechtbank. Een buitengewoon schouwspel van de publieke oppositie tegen zedendelicten. Als er verkrachtingen plaatsvinden in de Afghaanse maatschappij, gebeurt het vaker wel dan niet dat de slachtoffers in de gevangenis belanden of gevraagd worden hun misbruikers te trouwen. Andere misdaden tegen vrouwen worden ook niet bestraft. Toen Sahar Gul werd doodgemarteld door haar echtgenoot en schoonfamilie, ontliep de schoonfamilie een straf.

Maar wat nog opvallender was dan de demonstratie, was het feit dat de vrouwen zelf, samen met een ander vermeend, vrouwelijk slachtoffer van verkrachting door de mannen drie jaar eerder, in de overvolle rechtszaal verschenen en hun aanvallers van dichtbij identificeerden.

Zoals Bethany E. Matta twitterde:

Vrouwelijke slachtoffers van groepsverkrachting in Paghman vallen geïdentificeerde daders publiekelijk aan. Dit zou overal ter wereld een moedige zet zijn, laat staan in #Afghanistan

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.