De grote vraag in Tunesië: stemmen of niet stemmen

2014 elections logo, via the Facebook page of the independent election commission

Het logo van de verkiezingen van 2014, via de Facebook-pagina van de onafhankelijke verkiezingscommissie

Nu de Tunesische verkiezingen dichterbij komen, discussiëren netizens over de vraag of het de moeite waard is om te gaan stemmen bij de aanstaande parlements- en presidentsverkiezingen.

De Tunesische parlementsverkiezingen vinden plaats op 26 oktober, en de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is gepland op 23 november.

Maar niet iedereen is even enthousiast over de stembusgang later dit jaar. Degenen die niet willen gaan stemmen, zeggen vaak dat ze ontevreden zijn over de prestaties van de politieke elite gedurende de afgelopen drie jaar. Ze vinden dat de verkiezingen van 2011 ‘niets hebben veranderd’.

In oktober 2011 kozen [en] de Tunesiërs een nationale grondwetgevende vergadering (ANC) die de taak had om een concept voor een nieuwe grondwet [en] op te stellen nadat dictator Zine el Abidine Ben Ali was verjaagd. De islamistische partij Ennadha kreeg 40 procent van de stemmen.

Zoals veel anderen vroeg Nymeria zich af:

Wat moet ik doen bij #TnElec? Ik vind geen enkele partij goed en blanco stemmen tellen niet mee :/ #Tunisia

Op 24 juni postte [fr] Twitter-gebruiker Papillon, die zo'n 13.000 volgers heeft, de volgende vraag:

Personne de ceux qui encouragent au vote ne peut répondre à la question pourtant simple: a quoi ça a servi de voter le 23/10 ?

Niemand van degenen die oproepen om te gaan stemmen kan deze vraag beantwoorden, die toch simpel is: waarom was stemmen op 23 oktober [2011] nuttig?

Blogger Saber Arabasta, die ongeveer 12.000 volgers heeft, antwoordde [fr]:

@Papiillon: à connaitre l'équilibre des forces politiques dans le pays, à changer de gouvernement, à changer de président, à écrire une const

Weten wat het politieke evenwicht in het land is, een andere regering, een andere president, een grondwet opstellen

In een andere tweet [fr] voegde hij toe:

@Papiillon à débattre des lois, à débattre du budget, à décider d'un processus élctoral, de justice transitionnelle, changer de diplomatie

Debatten over wetten, debatten over de begroting, beslissen over een verkiezingsproces en overgangsjustitie, andere diplomatie.

Gebruiker Chikh Magon vroeg [fr]:

@Papiillon à quoi sert de boycotter les élections, je te retourne la question ?

Ik heb een tegenvraag: waarom zou het nuttig zijn om de verkiezingen te boycotten?

Op Facebook schreef [fr] journalist en blogger Haythem El Mekki:

Bon les pro boycott et abstentionnistes : J'aurais bien aimé vous suivre et vous soutenir, mais il faudra me dire ce que vous avez prévu concrètement et de façon pragmatique… Quel résultat espérez-vous en prônant le boycott ? Enfin mis à part le fait de nous priver des voix de ceux qui souhaitent un changement plus que quiconque… Je suis aussi insatisfait et remonté contre la classe politique que vous, voire plus, mais je ne vois que du nihilisme dans votre approche que je trouve destructrice et infantile… Pourriez-vous me convaincre du contraire ?

Aan degenen die voor boycotten en niet stemmen zijn: ik zou jullie graag volgen en steunen, maar dan moeten jullie me wel vertellen wat jullie concreet en praktisch in gedachten hebben… Welk resultaat willen jullie bereiken met die boycot? Behalve dan dat we het moeten doen zonder de stemmen van de mensen die meer dan wie dan ook verandering willen… Ik ben net zo ontevreden over de politieke elite als jullie, meer zelfs, maar ik zie alleen maar nihilisme in jullie benadering, die ik destructief en kinderachtig vind… Kunnen jullie me overtuigen van het tegendeel?

Het commentaar [ar] van Bechir Bizertino:

قبل كل شي فسرلنا انت كيفاش بمشاركتك في الانتخابات لاختيار اي طرف من القذارة المفروضة علينا بش تغيير حاجة في البلاد … اما انا فمقاطع لانه صوتي لاي طرف حامج من الموجودين موش بش يصلح حتى شي وما عنده حتى قيمة بما انه الطبقة السياسية باكملها ما تسمع كان للسفراء الاجانب موش للشعب اللي وكلها لنيابته …. وبمقاطعتي فعلى الاقل رابح انه ما عطيتهمش اي شرعية ولم اوكلهم ولا يمكنهم ادعاء ذلك ….

Leg jij om te beginnen maar aan ons uit hoe er iets kan veranderen in het land als we bij de verkiezingen stemmen op een van de vuile partijen die ons worden opgedrongen. Wat mij betreft: ik boycot de verkiezingen omdat mijn stem op een van de bestaande vuile partijen geen zin en geen waarde heeft, omdat de hele politieke elite alleen maar luistert naar buitenlandse ambassadeurs en niet naar de mensen die ze hebben gekozen… door te boycotten geef ik ze in ieder geval geen legitimiteit en kunnen ze ook niet doen alsof.

Zenova Gamha Fehmi postte dit commentaar [fr]:

A mon avis il faut aller voter, pour un parti ou un autre, dans cinq ans si on n'est toujours pas satisfaits on votera pour un autre et ainsi de suite, c le jeu.
Il faut aller voter, c un devoir envers ceux qui sont morts pour nous l'octroyer ce droit.
Ne vous attendez pas à un miracle suite aux élections, les tunisiens ont tendance à vouloir tout tout de suite ce qui relève de l'impossible!

Ik vind dat je moet stemmen, op welk partij dan ook. Als we over vijf jaar nog steeds niet tevreden zijn, stemmen we op een andere, enzovoort. Zo werkt het spelletje. Stemmen is een verplichting ten opzichte van degenen die zijn gestorven om ons dat recht te geven. Verwacht geen wonder na de verkiezingen. Tunesiërs willen graag alles meteen hebben, en dat is onmogelijk!

Intussen is de onafhankelijke verkiezingscommissie van het land (ISIE) een campagne gestart waarin Tunesiërs worden opgeroepen zich vóór 22 juli te registreren als ze hun stem willen uitbrengen. Wie zich niet registreert, kan niet stemmen.

De campagne is gericht op de ongeveer 4 miljoen stemgerechtigden die zich niet hadden geregistreerd voor de verkiezingen voor de grondwetgevende vergadering in oktober 2011.

In 2011 bleef naar schatting 50% van de kiesgerechtigden thuis. De verkiezingscommissie en maatschappelijke organisaties zijn bang dat de opkomst dit jaar nog lager zal zijn omdat het volk in toenemende mate ontevreden is over de politieke partijen.

2 reacties

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.