4 foto's van de “Iraanse Banksy”, die het leven in Iran in beeld brengen

Beelden van gewaagde graffiti op de Teheraanse muren zijn viral gegaan op Facebook en Twitter.

De straatkunst, die een sociale, hedendaagse kijk biedt op wat in Gaza en in het leven in Iran gebeurt, komt van de hand van een anonieme kunstenaar of groep kunstenaars, bekend onder de naam “Black Hand”.  In de media wordt gesproken over de “Iraanse Banksy”. Graffiti is illegaal in Iran, hoewel de autoriteiten straatkunst die positief is over de Islamitische Republiek toestaan.

Het werk van Black Hand roept de regering op het matje voor wat betreft het verbod voor vrouwen om sportevenementen bij te wonen en voor wat betreft de fraude in de verkiezingen van 2009, waarbij miljoenen de straat opgingen tegen Mahmoud Ahmadinejad's ‘overweldigende’ overwinning. We laten vier foto's zijn van het werk dat nu rondgaat op de sociale media.

1. Bloedend Gaza

De Iraanse graffiti kunstenaar Black Hand slaat weer toe, ditmaal voor Gaza. 

Iraniërs plaatsen foto's van het beeld van bloed dat over het woord “Gaza” sijpelt (uit 2012), en zorgen zo voor de laatste trend van het werk van Black Hand op de sociale media. De kunstenaar bedankte zijn fans via Facebook voor het opnieuw onder de aandacht brengen van zijn werk, in het kader van het weer opgelaaide geweld tussen Israël en Gaza, waardoor tot nu toe al meer dan 200 Palestijnen gestorven zijn. Hij schrijft dat hij het fijn vindt te zien dat Iraniërs met verschillende politieke voorkeuren zich verenigd uitspreken tegen de Israëlische bombardementen in Gaza.

2. Vrouwen en sport

Iran's protest met afwasmiddel. Black Hand wordt de “Iraanse Banksy” genoemd! 

Dit beeld van een vrouw, die in het Iraanse voetbalshirt een fles afwasmiddel omhoog houdt, is een verwijzing naar de voetballers die de bokaal van het WK voetbal omhoog houden. Het beeld dateert van de dagen rond de voetbalwedstrijd van Iran tegen Brazilië in juni. Black Hand heeft een foto van het werk op Facebook geplaatst.

Vrouwen, ook vrouwelijke journalisten, mogen geen voetbal- of volleybalwedstrijden bijwonen in de stadions. De graffiti, aan een hoofdstraat in Teheran, werd kort na verschijnen onzichtbaar gemaakt met rode verf.

Het is niet duidelijk of de autoriteiten dat gedaan hebben, of dat de kunstenaar het zelf gedaan heeft als metafoor voor de geringe aanwezigheid van vrouwen in sport.

3. ‘Genoeg gevochten, doorgaan met diplomatie’   

Genoeg gevochten, doorgaan met diplomatie.

Dit beeld van bokshandschoenen, die kennelijk voorgoed opgehangen zijn, wordt begeleidt door de tekst “Genoeg gevochten, doorgaan met diplomatie.” Een foto van het werk werd deze week een trend onder de Iraanse gebruikers van sociale media, nu de onderhandelingen over nucleaire wapens in Wenen hervat worden.

Deze graffiti werd voor het eerst in juli 2013 gezien, na een politiek zware tijd onder president Ahmadinejad, waarin de spanningen over het nucleaire programma van Iran opliepen en hun tol eisten van de Iraanse economie. In juni 2013 kozen de Iraniërs de meer gematigde president Hassan Rouhani, die campagne voerde voor diplomatie en een einde aan de aan het gebrek daaraan gerelateerde economische crisis.

4. Verkiezingen van 2009   

Een van de beste graffiti's die ik in mijn leven gezien heb. Werk van een anonieme Iraanse kunstenaar. #Blackhand 

Deze eenvoudige graffiti werd in juni populair op de sociale media. Een link naar een gelekte video op YouTube, waarin een commandant van de Revolutionary Guard zegt dat het aan de macht terugkeren van de hervormers een “rode lijn” voor hen was, werd de eerste keer dat de autoriteiten toegaven dat ze te maken hadden met verkiezingsfraude.

President Ahmadinejad was herkozen ale president, maar miljoenen protesteerden omdat dat er sprake zou zijn van fraude. De boosheid over de verkiezingsuitslagen resulteerde in de Green Movement; massademonstraties in de volgende maanden, tot een betoging in februari 2010 met geweld de kop in werd gedrukt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.