Chaos in Lima: het openbaar vervoer

Combi and Coaster minibuses in Lima. Photo by Flickr user Solangel Giannopoulou. CC BY-NC-ND 2.0

Bussen in Lima. Photo van Flickr gebruiker Solangel Giannopoulou. CC BY-NC-ND 2.0

Volgens het Peruaanse Nationale Instituut voor Statistiek en Informatie [es] (INEI in de Spaanse afkorting) woonden er in januari 2014 8.693.387 mensen in de stad Lima. Eind juni hebben alle districten van de stad samen, naar verwachting, 8.755.262 inwoners. Dat is 28,4 procent van de bevolking van Peru (30,8 miljoen inwoners).

In zo'n dichtbevolkte stad is openbaar vervoer onontbeerlijk, maar het systeem van Lima is niet toereikend en slecht georganiseerd. Het huidige openbaar vervoerssysteem is een mix van oud en modern. Het bestaat uit de stadsbussen van Metropolitano [en] (bussen voor snelvervoer van 4 jaar oud, eigendom van de gemeente), de bussen voor personenvervoer in private handen (coasters in de volksmond) en de kleinere en agressievere personenbusjes: combi's.

De regering staat nu voor de enorme uitdaging het vervoerssysteem op de schop te gooien. Matteo Stiglich, student Stedenbouw, schreef daarover in oktober 2012 op zijn blog Lugares Comunes [es]:

La reforma del sistema de transporte público que está implementando la Municipalidad de Lima es necesaria y, si es que logra ser ejecutada como está siendo planeada, puede convertirse en uno de los mayores logros de la presente gestión.

En primer lugar, la reforma corre el riesgo de convertirse en una mayor regulación del transporte no-privado (transporte público y taxis) sin tocar a los principales generadores de congestión vehicular: los autos privados.

[…] La reforma del transporte, tanto en el discurso como en la práctica, no considera el hecho de que el tráfico privado sea el principal causante per cápita de la congestión. Si menos gente viajara en auto privado y más en transporte público (incluyendo colectivos), los tiempos de viaje de todos, en promedio, se reducirían.

De herinrichting van het systeem van openbaar vervoer dat Lima wil realiseren, als dat doorgaat zoals gepland, zou een van de grootste prestaties zijn van de zittende regering. 

In de eerste plaats is er het risico dat het slechts leidt tot meer regelgeving voor niet-privé vervoer (bussen en taxi's), zonder dat de belangrijkste veroorzaker van verkeersopstoppingen, de personenauto, wordt aangepakt.

[…] De herinrichting van het openbaar vervoer, zowel in de planning als in de praktijk, neemt niet in overweging dat privé-vervoer de grootste veroorzaker van files is. Als meer mensen met het openbaar vervoer (of zelfs gedeelde busjes) zouden reizen in plaats van met de auto, zou de gemiddelde reistijd voor iedereen gereduceerd worden.

Blog Munay beschrijft hoe je een ritje in een van Lima's coasters [es] ervaart:

Nos encontramos en un espacio reducido y la única situación que deseamos controlar es la de encontrar un asiento. Estamos alertas ante cualquier movimiento y todos se abalanzan ante la inesperada desocupación de un espacio, que lamentablemente no será para ti si es que no estás alerta. Es una lucha constante.

We zitten in een hele kleine ruimte en het enige wat we willen is een zitplaats vinden. We houden elke beweging in de gaten en iedereen werpt zich op een onverwacht vrijgekomen plek, die aan je voorbijgaat als je je oplettendheid even verliest. Het is een constante strijd.

Uit een enquête [es], gehouden tussen 4 en 8 april 2014, blijkt dat 47 procent van de inwoners van Lima [es] het openbaar vervoer heel slecht vindt en dat 36 procent vindt dat het ‘normaal’ is. 75 procent van de ondervraagden geeft aan dat de gemeentelijke overheid niets gedaan heeft [es] om de situatie te verbeteren.

Op Twitter lopen de reacties uiteen:

Ik trek met een roestige tang de tong uit van de volgende buskaartjesverkoper die “Hé, ga je mee?” tegen me zegt. 

De busjes worden normaal gesproken bestierd door twee mensen: de chauffeur en de kaartjesverkoper, die de betalingen int en de haltes luid schreeuwend aankondigt.

Andere tweets spreken over het hoge aantal auto-ongelukken die deze busjes veroorzaken:

Het moet wel een wonder zijn dat ik op mijn 40e nog in leven ben, met zoveel moordlustige busjes op de weg. :/

Wederom was een combi verantwoordelijk voor een verkeersongeluk op de wegen van Lima. 

Een busje met S/. 38.000 (ongeveer 9.816 euro) aan openstaande boetes botste tegen een vrachtwagen, resulterend in 13 gewonden

De bekende journalist Beto Ortiz berichtte: 

In Lima maakt het niet uit of je een bus neemt of zelf met de auto gaat. Je zit hoe dan ook vast in het verkeer. Je rijdt 10 km/u. 50 minuten van J. Prado naar Larcomar!

Maar wellicht is het striptekenaar Andrés Edery [es] die de situatie het best verbeeldde:

- Waar jij een ‘roekeloze strijd om een passagier’ ziet, zien wij ‘vrije concurrentie’.
– Het zijn de wetten van de markt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.