Mexico: Overheid Censureert Website Over Schending Mensenrechten

censuramex.jpg large

Artikel gepubliceerd in de krant ‘Reforma': “Leden van 1DMX keuren de censuur af.”

[Alle linkjes verwijzen naar Spaanstalige webpagina's, tenzij anders vermeld]

Activisten van de organisatie #1DMX hebben een persbericht gepubliceerd. Hierin laken zij de Mexicaanse overheid omwille van hun rol in het platleggen [en] van de webiste 1Dmx.org [en] afgelopen jaar.

De website 1Dmx.org was gecreëerd om het politiegeweld en de schending van de rechten van de mens ten tijde van de inauguratie van de huidige president Enrique Peña Nieto te kunnen documenteren. Nadat de website was platgelegd werd de inhoud ervan geüpload op een zogenaamd ‘mirror address’, namelijk original.op1d.mx

In het persbericht wordt beweerd dat de webbeheerder GoDaddy “bevestigde dat de Mexicaanse instantie die de Amerikaanse overheid vroeg om 1Dmx.org te censureren in werkelijkheid het Specialized Center for Technological Response (CERT) was”. Dit is een afdeling van de Nationale Veiligheidsraad van de federale politie die al sinds 2013 aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken rapporteert. De Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben zelf nog geen officiële mededelingen gedaan omtrent deze zaak.

Het platleggen van de website roept de volgende vragen op:

¿Cuántas páginas más ha tirado el gobierno mexicano? ¿Por qué el gobierno estadounidense colabora para censurar la libre manifestación de las ideas en otros países? ¿Quiénes deberían estar bajo investigación, las autoridades que reprimen o la ciudadanía que documenta y denuncia esos abusos?

Hoeveel pagina's heeft de Mexicaanse overheid uit de lucht gehaald? Waarom werkt de Amerikaanse overheid mee aan de censuur van de vrije meningsuiting in andere landen? Wie moeten er verder onderzocht worden: de autoriteiten die onderdrukken of de mensen die deze schending documenteren en afkeuren?

De conclusie:

Llamamos a los usuarios, a los medios de comunicación y a la ciudadanía en general a defender Internet como un espacio libre, desde dónde se puedan expresar, consultar y discutir ideas, tanto afines como críticas de los gobiernos. Si la censura no respeta fronteras, que la libertad, la información y la solidaridad tampoco lo hagan.

We nodigen internetgebruikers, de media en het volk uit om het internet te verdedigen als een vrije ruimte waar iedereen zich vrij kan uitdrukken, vragen kan stellen of kan discussiëren over zaken vóór of tegen de overheid. Als censuur lak heeft aan grenzen, dan zullen vrijheid, informatie en solidariteit dat ook hebben.

Een YouTube-video geüpload door Operación1Dmx vertelt het verhaal achter de censuur:

Danny O'Brien van de Electronic Frontier Foundation (EFF) verklaart [en] verder:

Luis Fernando García, advocaat van de protesterenden van 1dmx.org, denkt dat de oproep om de site plat te leggen verder gezocht moet worden dan de Amerikaanse ambassade. Hij klaagt meerdere autoriteiten aan in de hoop erachter te kunnen komen welke overheidsinstantie de instructie aan de Amerikaanse ambassade doorgegeven heeft. De rechtszaak, die voor vandaag gepland staat, zal verschillende Mexicaanse autoriteiten nalopen in de zoektocht naar de bron van de instructie. De aanklagers vinden namelijk dat deze de Mexicaanse wettelijke bescherming van vrije meningsuiting grof geschonden heeft.

Op 4 maart reageerden veel Mexicaanse internetgebruikers op het nieuws. Twittergebruiker Sandra Patargo, bijvoorbeeld, duidt op de dubbele standaard van de Coördinator Nationale Digitale Strategie van de Mexicaanse regering:

Alejandra Lagunes’ digitale strategie beweert de digitale rechten in de gaten te houden… en dan bevelen ze de platlegging van een site die de schending van de mensenrechten afwijst!

Bewijs van internetcensuur door de Amerikaanse ambassade in Mexico. Vandaag om 11 uur in ███ met ███

@capital21 vergaarde op Storify enkele van de tweets die gepubliceerd werden tijdens de persconferentie: 

@roblesmaloof Je bent geciteerd in mijn Storify-verhaal genaamd “Persconferentie: #CensuraMEXta”

De website Animal Político bracht wat meer details naar voren over de persconferentie gegeven door Luis Fernando García (@tumbolian), de advocaat van de website. Hij berichtte dat de hoorzitting gepland was op 17 februari. Deze werd uitgesteld naar 5 april vanwege bezwaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Commissie om informatie vrij te geven.

“Hay un ánimo gubernamental de control y se sienten amenazados por las libertades de expresión y organización que internet supone. La censura en internet no es hipotética en México, es una realidad. Más que el juicio, exigimos una respuesta de por qué están censurando internet”, señaló el abogado.

“De overheid wil over alles de controle hebben. Ze voelen zich bedreigd door de vrije meningsuiting die op het internet bestaat. Internetcensuur is geen hypothese in Mexico–het is de realiteit. Behalve een veroordeling, eisen wij een antwoord op de vraag waarom het internet gecensureerd wordt,” aldus de advocaat.

Grappig maar ook serieus is de tweet van activist Robles Maloof:

Hoe kan Obama nu nog met een strak gezicht tegen China zeggen dat ze het internet aanvallen door websites te blokkeren als hij Enrique Peña Nieto helpt om precies hetzelfde te doen?

Je kan het Twitter account @censuramx en de hashtag #CensuraMEXta volgen voor updates over deze zaak.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.