FOTO'S: Tunesië in 2013: Een zwaar jaar

2013 was een zwaar jaar voor Tunesië: twee politieke moorden, demonstraties, het leger en beveiligingstroepen het doelwit van gewapende groepen en een eindeloze politieke crisis.

Op 6 februari werd Chokri Belaid, oppositieleider en overtuigd criticus van de Tunesische islamisten, neergeschoten voor zijn huis. Zijn familie beschuldigde de regerende islamistische partij Ennadha, terwijl de regering de schuld gaf aan Ansar al-Sharia.

Duizenden mensen woonden op 8 februari de begrafenis van Belaid bij in Tunis. Foto: Elyes Jaziri

Duizenden mensen woonden op 8 februari de begrafenis van Belaid bij in Tunis. Foto: Elyes Jaziri (gebruikt met toestemming)

Demonstrant met Tunesische vlag bij begrafenis van Belaid. Foto: Elyes Jaziri (gebruikt met toestemming)

Demonstrant met Tunesische vlag bij begrafenis van Belaid. Foto: Elyes Jaziri (gebruikt met toestemming)

Terwijl het nieuws over de moord op Belaid zich verspreidde, gingen demonstranten de straten van Tunesië op, waar ze botsten met de politie en kantoren van Ennadha in brand staken.

Politie gebruikte op 6 februari traangas om een demonstratie tegen de regering uiteen te drijven. Foto: Amine Ghrabi

Politie gebruikte op 6 februari traangas om een demonstratie tegen de regering uiteen te drijven. Foto: Amine Ghrabi

Op de Dag van de Republiek (25 juli) hadden antiregeringsdemonstraties het land weer op zijn kop gezet, na de tweede moordaanslag binnen minder dan zes maanden. Mohamed Brahmi, lid van de oppositie in de Nationale Grondwetgevende Vergadering (ANC), werd op klaarlichte dag voor zijn huis neergeschoten. Ook Brahmi's familie en de oppositie gaven Ennadha de schuld. Deze laatste ontkende elke betrokkenheid.

Mohamed Brahmi begraven op 27 juli. Foto: Lilia Blaise

Mohamed Brahmi begraven op 27 juli. Foto: Lilia Blaise

Na de moord op Brahmi werden rivaliserende demonstraties georganiseerd en stortte Tunesië zich in een politieke crisis die maanden duurde.

Pro-regeringsdemonstranten verzamelen zich op 6 augustus bij het kantoor van de premier. Foto: Facebook-pagina van Ennadha

Pro-regeringsdemonstranten verzamelen zich op 6 augustus bij het kantoor van de premier. Foto: Facebook-pagina van Ennadha

Demonstranten die oproepen tot het opstappen van de regering en het ontbinden van de Grondwetgevende Vergadering (ANC) vormen op 31 augustus een menselijke keten tussen het kantoor van de premier en het hoofdkantoor van de ANC. Foto: Amine Ghrabi

Demonstranten die oproepen tot het opstappen van de regering en het ontbinden van de Grondwetgevende Vergadering (ANC) vormen op 31 augustus een menselijke keten tussen het kantoor van de premier en het hoofdkantoor van de ANC. Foto: Amine Ghrabi

In 2013 was Tunesië ook getuige van een toenemend aantal aanvallen door gewapende milities op het leger en beveiligingstroepen. Gedurende het hele jaar joegen de Tunesische autoriteiten op gewapende groepen in het bergachtige gebied Chaambi, zo'n 290 kilometer van de hoofdstad Tunis, waar exploderende mijnen verschillende doden en gewonden veroorzaakten bij het leger en de politie.

Op 30 juli werden acht soldaten gedood in een hinderlaag in Chaambi. Het volk reageerde geshockeerd.

Brandende kaarsen ter ere van de in Chaambi gedode soldaten. Foto: Seif Allah Bouneb

Brandende kaarsen ter ere van de in Chaambi gedode soldaten. Foto: Seif Allah Bouneb

Eind augustus zette de Tunesische regering Ansar al-Sharia (AST) op de lijst met terroristische organisaties. De groepering werd beschuldigd van de moord op Belaid en Brahmi en in verband gebracht met gewapende groepen die actief waren in het Chaambi-gebergte. AST is een radicale islamistische groep die de invoering van de islamitische wetgeving in Tunesië eist.

Politie voert op 19 mei een verbod van de regering op een AST-congres uit in Kairouan. Foto: Nawaat

Politie voert op 19 mei een verbod van de regering op een AST-congres uit in Kairouan. Foto: Nawaat

In oktober werden ook acht beveiligers gedood bij confrontaties met schutters in Sidi Ali Ben Aoun (in de provincie Sidi Bouzid) en Gboullat (in de provincie Beja). In diezelfde maand blies een zelfmoordterrorist zichzelf op op een strand in de badplaats Sousse. Hierbij kwam alleen de zelfmoordterrorist om het leven. Er vielen geen andere doden of gewonden.

Toen het einde van 2013 naderde, werd Mehdi Jomma, minister van Industrie in de huidige regeringscoalitie van drie partijen, na gesprekken tussen de oppositie en de regering voorgedragen als nieuwe premier.

Intussen moet de Nationale Grondwetgevende Vergadering (ANC) volgens de plannen vóór half januari een grondwet aannemen en een verkiezingsraad instellen die presidents- en parlementsverkiezingen moet organiseren. Komt er in 2014 een einde aan de politieke crisis in Tunesië en wordt de drie jaar durende democratische overgang bekroond met vrije en eerlijke verkiezingen? De tijd zal het leren.

In deze cartoon van Le Bulle de Dlog, wenst 2013 het jaar 2014

In deze cartoon van Le Bulle de Dlog, wenst 2013 het jaar 2014 “veel succes”.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.