‘Vermoord de man, verkracht mijn vriendin': leger Singapore verwijdert gewelddadige tekst uit marslied

The Falcon Company of the Singapore army. Image by cyberpioneer,  Singapore Ministry of Defence, Flickr.

The Falcon Company van het Singaporese leger. Foto: cyberpioneer, Ministerie van Defensie van Singapore, Flickr.

Het Singaporese leger heeft de tekst van het marslied Purple Light veranderd nadat een feministische groep had betoogd dat de tekst geweld tegen vrouwen propageert [en – alle links]. De controversiële tekst van het populaire lied verwijst naar verkrachting:

Klaar met werken, zie mijn vriendin
Zag haar met een andere man
Vermoord de man, verkracht mijn vriendin
Mijn geweer, mijn kameraad en ik.

Woordvoerders voor het leger reageerden meteen op de klacht van de Association of Women for Action and Research (AWARE):

Wij begrijpen dat er ophef is ontstaan over een verbod op het populaire marslied Purple light vanwege een aanstootgevend couplet. We willen graag ophelderen dat Purple Light niet verboden is. Wij hebben echter stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat het kwetsende couplet niet meer gezongen wordt in het leger, aangezien het in strijd is met de waarden van onze organisatie en daarom niet toegestaan zou mogen zijn.

Naast de opheldering over het verbod op het lied, publiceerde het leger eveneens de originele versie:

Klaar met werken, zag mijn vriendin / Zag haar met een andere man / Gebroken hart, terug naar het leger / Mijn geweer, mijn kameraad en ik

Het onderwerp zorgde voor veel ophef op het internet. Veel mensen waren het eens met het verbod, andere vonden de reactie van feministische groeperingen “overdreven”. AWARE reageerde als volgt op de kritiek:

Woorden hebben veel macht. Ze vormen sociale normen en ons collectieve idee over wat acceptabel is. Onze mening is niet dat alleen het zingen van teksten als “verkracht mijn vriendin” mensen aan zal zetten tot verkrachting en dat is het ook nooit geweest. Ons standpunt is simpelweg dat een maatschappij waarin lacherig wordt gedaan over verkrachting, verkrachters stimuleert hun daden als acceptabel te zien en ervoor zorgt dat slachtoffers van verkrachting zich niet gesteund voelen.

Typical, Really was het met dit standpunt eens:

Als het zingen over verkrachting “voor de lol” verkrachting niet bagatelliseert, wat dan wel? Het is belangrijk om te onthouden dat dit een lied is dat door duizenden mannen wordt gezongen die twee jaar lang vrijwel alleen met mannen omgaan en het is heel erg makkelijk, zelfs voor de meest meelevende mensen, om de humaniteit van een groep mensen uit het oog te verliezen als zij nooit contact hebben met deze groep.

Bay Ming Ching riep Singaporezen op tegen het patriarchaat te vechten:

Ik denk echt dat vrouwenhaat niet onderaan het leger begint; het wordt beïnvloed door de staat die het idee dat vrouwen niet geschikt zijn voor het leger, maar thuis moeten blijven om kinderen op te voeden verspreid.

Ik zie dit als een kleine overwinning voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar echt zegevieren doe ik niet, omdat het verbod op het domme couplet het echte probleem, het patriarchaat, niet aanpakt.

I On Singapore zag het verbod als een kleine stap richting verandering van een cultuur die bevooroordeeld is tegenover vrouwen:

Alle mannen in Singapore dienen een deel van hun leven in het leger. Het is belangrijk om deze jonge mannen goede waarden bij te brengen. Naast de waarden als loyaliteit aan het land, leiderschap en discipline, moet er ook aandacht zijn voor het bijbrengen van respect voor vrouwen.

Kleine stappen als deze vormen onze cultuur en pakken verkeerde opvattingen over vrouwen aan in de kern van het probleem.

Het zingen van liedjes met teksten die (seksueel) geweld tegen vrouwen stimuleren is absoluut verkeerd en ontzettend ongepast van onze jonge mannen. Het is ook ontzettend gevoelloos tegenover slachtoffers van seksueel geweld.

Visa leerde het lied kennen toen hij in het leger diende en hij steunt de beslissing van het leger om de controversiële tekst te verbieden:

Ik heb ook in het nationale leger gediend en meegezongen met de tekst “vermoord de man, verkracht mijn vriendin.”

Om eerlijk te zijn, dacht ik er toen niet zo over na. Ik had een goede, gezonde relatie en verkrachting leek zo “ver weg” dat het niet belangrijk leek. Jongens in het leger die grappen maken over het verkrachten van vreemdgaande vriendinnen is net als vrouwen die grappen maken over het castreren van ontrouwe vriendjes toch? Onschuldig, je doet er niemand pijn mee?

Dat klopt niet helemaal.

Singaporese vrouwen worden echt verkracht. Dit gebeurt veel, veel, VEEL vaker dan de meesten van ons denken. We horen er vaak niks over, omdat verkrachtingsslachtoffers zwijgen of gedwongen worden te zwijgen. Velen van ons geven de slachtoffers de schuld.

Dit is geen discussie ‘voor de lol’, we hebben het hier over echte consequenties, echte slachtoffers, met echte pijn en echt verdriet.

Benjamin Chiang is niet zo blij met de manier waarop AWARE het onderwerp onder de aandacht heeft gebracht. Hij herinnert zich dat het lied vele soldaten heeft geïnspireerd:

Purple Light heeft eigenlijk een hele ontroerende tekst. Los van de grofheid, heb ik me nooit meer soldaat gevoeld dan toen ik dit lied zong na een mars van 16 kilometer.

Paars licht,
In de gevechtslinie,
Dat is waar,
Mijn kameraad sterft,
Als ik sterf,
begraaf je mij dan?
Met mijn geweer, mijn kameraad en mezelf….

En als het gaat om het beschermen van onze vrouwen, die beschermen wij met ons eigen leven.

Denk daar maar eens over na AWARE.

Darryl Kang houdt vol dat het lied verkrachting niet bagatelliseert:

Ik ben het niet eens met AWARE. Ik denk dat AWARE en veel andere mensen er te veel achter zoeken. Het is gewoon een lied. Een nietszeggend lied dat soldaten zingen tijdens de mars om niet aan de vermoeidheid te hoeven denken. Het betekent niets.

Het zingen van dit lied betekent niet dat mannen seksueel geweld tegen vrouwen normaliseren of tolereren. Het praat verkrachting als straf voor vreemdgaan absoluut niet goed.

Het is gewoon een lied. Als je vindt dat dit lied verkrachting normaliseert, dan normaliseert een computerspel moord. En als dat zo is, moeten we alle gewelddadige videospellen ook maar verbieden. En dat is nog niet alles. Er zijn ook nog genoeg films en tv-programma's waar geweld en verkrachting in voorkomen.

Is dat de maatschappij waar je in wil leven? Helpt dit om het probleem op te lossen? Denk toch eens na!

Natalie KSL raakte gefrustreerd over de commentaren op Facebook als reactie op het verbod:

Het zou mij niet uitmaken als er een paar mensen waren met een afwijkende mening die de vrijheid van meningsuiting of censuur zouden gebruiken als argument. Maar het feit dat de groep die het gebruik van het lied steunt en goedkeurt veel groter is dan de groep aan de andere kant, maakt me bang.

Ik word er gewoon zo ontzettend verdrietig van.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.