Tour Builder, nog een dienst van Google die in Cuba niet beschikbaar is

Tour Builder no está disponible para Cuba

Screenshot van de melding die je krijgt als je in Cuba Tour Builder wil gebruiken.

De nog in ontwikkeling zijnde versie van Tour Builder [en], een nieuwe dienst van Google, kan door Cubanen niet worden gebruikt door de beperkingen van het economisch embargo dat de Verenigde Staten aan Cuba heeft opgelegd. Momenteel kunnen gebruikers via Google Earth, nog een dienst van Google die in Cuba niet beschikbaar is, virtueel de hele wereld over reizen. Tour Builder ‘kan de manier veranderen waarop gebruikers de verhalen over hun werkelijk gemaakte reizen vertellen’, aldus een artikel op de website Mashable [en].

Deze mogelijkheid wekte veel interesse onder Cubaanse gebruikers, in aanmerking genomen dat zij hun verhalen via foto's, video's, tekst en Google Earth zouden kunnen vertellen. Eerder had Google de toegang geblokkeerd tot Google Earth, Google Destktop Search, Google Toolbar, Google Analytics en Google Code Search. 

Uit een artikel dat in 2012 werd geplaatst op Cubadebate [es] blijkt dat de nieuwe foutmelding die het gebruik van Google Analytics in Cuba verhindert ‘is gebaseerd op beperkingen die eerder aan het eiland zijn opgelegd [en]’. Bij die gelegenheid beweerde Google dat Cubaanse gebruikers ‘het online analyseprogramma niet zouden mogen gebruiken omdat dat in strijd zou zijn met de bepalingen van het commercieel embargo van de VS’.

Google no ha podido explicar por qué se incluyó en los servicios censurados para Cuba a Google Analytics, un producto gratuito -como el buscador y el correo electrónico de esa compañía-, que funciona desde Internet, sin tener que ser descargado en la computadora del usuario, por lo que en teoría no hay intercambio o entrega de productos, añadió Cubadebate.

Google kan niet uitleggen waarom ook Google Analytics tot de voor Cuba verboden diensten hoort – het is een gratis product, zoals ook de zoekmachine en e-maildiensten, die niet door de gebruiker hoeven te worden gedownload. In theorie betekent dit dat er geen economische uitwisseling of levering van producten plaatsvindt, voegt Cubadebate er aan toe.

In november meldde de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Google, Eric Schmidt, in een interview met The Wall Street Journal dat Cuba hoog op zijn internationale reisagenda staat. Op dit moment geeft Google alleen nog toegang tot de zoekmachine, chat, e-mail en andere communicatiediensten die zijn toegestaan volgens sectie 515.578 van de bepalingen van het embargo dat de VS opgelegd heeft aan Cuba.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.