Kroatië: Stemmen over blokkeren homohuwelijk

Op zondag 1 december 2013 werd in Kroatië een referendum gehouden waarin Kroatiërs konden stemmen over de vraag of het huwelijk in de grondwet moet worden gedefinieerd als een legale verbintenis tussen een man en een vrouw. Demonstraties tegen deze definitie werden gehouden op zaterdag 30 november en de dagen daarvoor in Zagreb en op verschillende sociale netwerken.

An image by an anonymous author that was widely circulated on social networks throughout the month of November 2013, prior to the referendum; "December 1, 1955. Rosa Parks refused to stand up from a bus seat reserved for whites. What will you do on December 1?"

Een afbeelding door een anonieme schrijver die wijdverspreid is geraakt op verschillende sociale netwerken doorheen de maand november 2013 voorafgaand aan het referendum: “1 December 1955. Rosa Parks weigert op te staan in een bus gereserveerd voor blanken. Wat doe jij op 1 december?”

Dit referendum is de derde sinds Kroatië's onafhankelijkheid en in de weken voorafgaand aan de stemming is het is een hot topic geworden in de media, op sociale netwerken en onder Kroatische politici. Het voorstel werd gedaan door een burgervereniging die zichzelf ‘In de naam van de familie’ (‘U ime obitelji’) noemt. Ze hebben al 700.000 handtekeningen verzameld voor het voorstel, dat ondersteund wordt door de conservatieve politieke partijen en de Katholieke Kerk in Kroatië.

De vereniging, de conservatieven en de Kerk blijven campagne voeren in de hoop dat mensen voor het voorstel stemmen. Recente polls wijzen uit dat de meeste Kroatiërs de invoering van deze definitie van het huwelijk in de grondwet ondersteunen. Verschillende bloggers en media berichtten dat Katholieke kerken doorheen het land, op de ochtend van het referendum, hun kerkbezoekers opdroegen te stemmen vóór de invoering. Bijna 90% van de 4,4 miljoen inwoners van Kroatië is Rooms-Katholiek. James Ker-Lindsay [en], senior research fellow Politiek in Zuidoost-Europa aan de London School of Economics, tweette [en]: 

Deze ochtend vertellen kerken doorheen Kroatië de mensen dat het hun religieuze verplichting is om tegen het homohuwelijk te zijn. http://t.co/5JTizBlYN3 [en]

Tegenstanders van de conservatieven lijken een golf te hebben ontketend van inwoners die tegen het voorstel zijn. Op sociale en online media verschijnen protesten door supporters van gelijke of homorechten, vooral in het weekend vlak voor het referendum. Sommige lezers begrijpen de hashtag #protiv [hr, en] (#tegen) verkeerd en associëren het met Kroatische berichten op Twitter en Facebook over het homohuwelijk en holebi-rechten, terwijl de hashtag eigenlijk staat voor het stemmen tegen de invoering van de definitie van het huwelijk in de grondwet. Onder politici wordt deze linkse stem publiekelijk geleid door de Kroatische president Ivo Josipović, Minister-President Zoran Milanović en Minister van Buitenlandse Zaken Vesna Pusić. Zij roepen burgers op te stemmen tegen het voorstel tijdens het referendum.

Ivo Špigel [en, hr], zakenman uit Zagreb en columnist voor Forbes Kroatië, zei [en]:

Goeiemorgen! Een mooie, zonnige dag–perfecte omstandigheden om tegen het referendum te stemmen en *voor* de mensenrechten van onze homoseksuele broers en zussen.

Twitteraar @kristinapod [en], afkomstig van Split, Kroatië, maar nu woonachtig in Toronto en werkzaam als verdediger van de rechten van de mens, reageerde [en]:

Geen land, stad, samenleving, of dorp is zonder liefde voor hetzelfde geslacht. Ik kan niet begrijpen dat er een referendum komt om het homohuwelijk uit te bannen. #protiv#Croatia [hr, en]

Nadat de stembureaus op zondagavond dichtgingen, berichtten de lokale media dat het hoofdbureau van de ‘Protiv’ (‘Tegen’) beweging het volgende had gezegd: 

“We hopen dat we iedereen ter been hebben gebracht die de rechten van de mens steunt” #referendum #protiv http://t.co/covOy2KGj8 [hr, en]

De dag voor het referendum ontzegde [sr] vereniging ‘In de naam van de familie’ de media die rapporteerden over de Protiv-beweging toegang tot hun hoofdkantoor op de dag van de stemming. De Kroatische kranten Večernji list en 24 sata zullen toegang worden geweigerd, evenals RTL televisie. Zij mogen niet rapporteren bij het hoofdkantoor van de vereniging. Naar aanleiding van deze aankondiging hebben de meeste Kroatische media besloten hun collega's te steunen door het hoofdkantoor en media-uitspraken van de vereniging te boycotten op de dag van het referendum. Twitteraar @markopadovan reageerde [beide links hr] nadat de stembureaus gesloten waren: 

De #protiv-beweging [hr, en] heeft waarschijnlijk ook geen journalisten uitgenodigd. En je kan het niet maken om jezelf uit te nodigen.

De Protiv-beweging lijkt genoeg steun te hebben gehad van Kroatië's diaspora, maar omdat de meerderheid van de Kroatische leden van het parlement en burgers vermoedelijk de wijziging van de grondwet steunen, is het nagenoeg onmogelijk te voorspellen wat de uitslag zal zijn. Helena Kos [en,hr], een jonge Kroatische expat die nu in Berlijn woont, tweette [hr] hoopvol: 

Drukte aan de [Kroatische] ambassade, veel jonge stemmers :) #referendum #protiv

Als de resultaten positief zijn en de Kroatiërs besluiten dat het huwelijk gedefinieerd moet worden als een wettelijke verbintenis tussen een man en vrouw alleen, zal Kroatië het eerste Europese land zijn dat het homohuwelijk op de lange termijn officieel uitbant. 

De voorlopige uitslag wordt verwacht na 10 uur vanavond op zondag 1 december of de dag daarna. Toen deze post geschreven werd, was 40% van de stemmen geteld. In de meeste steden stemde 60% vóór de verandering van de grondwet. Hamide Morina tweette: 

Officieuze uitslag: VOOR – 64,84% TEGEN 34,56% @musicfan1158 [en, hr] -.—- #PROTIV [en, hr]

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.