Tunesische politie zou jonge man hebben doodgemarteld

Walid Denguir

Walid Denguir

Op 1 november werd de 34-jarige Walid Denguir door de politie achtervolgd en gearresteerd, en vervolgens naar een politiebureau in de hoofdstad Tunis gebracht. Ongeveer een uur later werd zijn moeder Faouzia gebeld door een politieagent die haar vertelde dat haar zoon was overleden aan een hartaanval.

In het ziekenhuis Charles Nicole in Tunis zagen zijn moeder en familieleden hoofdwonden en bloeduitstortingen op Denguirs levenloze lichaam. Op verschillende foto's [waarschuwing: schokkend: hier, hier en hier] die van Denguirs lichaam werden gemaakt voordat hij op 3 november werd begraven, zijn ook tekenen van marteling en mishandeling te zien.

“Er kwam bloed uit zijn mond en neus. Toen ik zijn voorhoofd aanraakte, voelde het alsof zijn schedel was gebroken. Er zat een gleuf tussen zijn voorhoofd en de bovenkant van zijn schedel”, vertelde Denguirs rouwende moeder aan Human Rights Watch.

Verslaggever Tom Stevenson bevestigt:

Het lijkt erop dat de politie in Tunesië de schedel heeft ingeslagen van Walid Denguir, die op 1 november werd gearresteerd en in de cel overleed.

De begrafenis van Denguir trok een boze menigte:

In een verklaring die werd uitgebracht op 3 november gaf het Ministerie van Binnenlandse Zaken toe dat er sprake was geweest van ‘excessief gebruik van geweld’ en werd gezegd dat er een onderzoek zou worden geopend om ‘de redenen achter de dood van Denguir te identificeren’. Het ministerie voegde eraan toe dat Denguir werd gezocht voor ‘betrokkenheid bij drugsdelicten’ en voor het ‘vormen van criminele bendes’.

Er is autopsie uitgevoerd op Walids lichaam, maar de resultaten zijn nog niet vrijgegeven. Voor Ghazi Mrabet, een van de advocaten die Denguirs familie vertegenwoordigt, is deze vertraging ‘niet te rechtvaardigen’ [fr]:

Rien au monde ne peut justifier tout ce retard pour que le médecin légiste remette la rapport d'autopsie de Walid Denguir . Quelques petites heures auraient suffit au service d'autopsie de l’hôpital Charles Nicole de mettre la lumière sur les raisons exactes de sa mort . Ce jeune citoyen tunisien est peut être un multirécidiviste ou un malfrat mais rien n'explique cette torture, ce crime organisé… Alors et avant qu'il ne soit trop tard , demandons l'arrestation des policiers qui ont interpellé ou interrogé Walid , n'attendons pas je ne sais quelle enquête administrative interne et arrêtons ces présumés coupables sachant qu'un rapport d'autopsie ne détermine pas les responsables d'une mort mais révèle tout simplement ses raisons . STOP TORTURE !!!!!!

Niets in de wereld kan de vertraging rechtvaardigen waarmee de forensisch patholoog het autopsierapport van Walid Denguir vrijgeeft. De autopsieafdeling van het ziekenhuis Charles Nicole zou aan een paar uur genoeg moeten hebben om licht te werpen op de exacte oorzaak van zijn dood. Deze jonge Tunesische burger was misschien een veelpleger of een crimineel, maar niets rechtvaardigt deze marteling, en deze georganiseerde misdaad…Dus laten we, voordat het te laat is, oproepen tot de arrestatie van de politieagenten die Walid hebben gearresteerd en verhoord. We moeten niet wachten tot er een of ander intern administratief onderzoek heeft plaatsgevonden, maar we moeten de verdachten arresteren, waarbij we er rekening mee moeten houden dat een autopsierapport niet de schuldigen van een dood aanwijst, maar gewoon de oorzaak onthult. Stop de marteling!!!!!!

Op 6 november meldde het dagblad Al-chourouk dat uit het voorlopige autopsieresultaat bleek dat Denguir was overleden aan een hartaanval, nadat hij een overdosis cannabis had genomen. Voor Tunesische twitteraars zijn die bewerkingen belachelijk en ongelooflijk.

Een overdosis cannabis? Nee, dat is geen grap. Het is de reactie van onze regering om de marteling van Walid Denguir te verbergen.

Walid Denguir is overleden aan een overdosis. Van wat? Cannabis? Een wereldprimeur.

Henda Hendoud herinnerde haar lezers op het collectieve blog Nawaat aan Anis Omrani en Abderraouf Khammassi, die in 2011 en 2012 overleden nadat ze waren gemarteld door de politie [fr]:

En effet, quand il s’agit de torture et surtout de meurtres, les médecins légistes, les magistrats et procureurs de république deviennent moins pertinents et beaucoup plus opaques dans leur traitement. Nous l’avons vu, lors de plusieurs affaires, comme le cas d’Anis Omrani, mort le 15 août 2011, au centre ville de Tunis, lors d’une confrontation entre des manifestants et la police.

Le Ministère de l’Intérieur avait déclaré que le jeune homme s’est suicidé en se jetant du balcon d’un appartement qu’il n’a jamais habité. Alors que des vidéos ont montré un policier en train de lui tirer dessus. Un autre cas similaire est celui d’Abderraouf Khamassi, mort le 8 septembre 2012, après avoir été torturé au siège de la brigade de la police judiciaire de Sidi Hassine à Sijoumi.

Les policiers accusés dans cette affaire étaient visiblement protégés tout au long de l’enquête administrative menée à l’intérieur du Ministère de l’Intérieur. L’autopsie laisse aussi entendre, dans ce dossier, que le décès n’est pas lié à la torture.

Als het gaat om marteling met de dood tot gevolg worden forensisch pathologen, rechters en openbaar aanklagers minder kritisch en meer ondoorzichtig. We hebben dat ook in andere gevallen gezien, zoals bij Anis Omrani, die op 15 augustus 2011 in het centrum van Tunis overleed tijdens botsingen tussen demonstranten en de politie.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat de jonge man zelfmoord had gepleegd door van het balkon te springen van een appartement waarin hij nooit had gewoond. Op video's was echter te zien dat hij werd neergeschoten door een politieagent. Een ander vergelijkbaar geval was dat van Abderraouf Khamassi, die op 8 september 2012 overleed nadat hij was gemarteld in het kantoor van de brigade van de gerechtelijke politie in Sidi Hassine in Sijoumi.

De verdachte politieagenten werden tijdens het gehele administratieve onderzoek, dat plaatsvond in het Ministerie van Binnenlandse Zaken, duidelijk beschermd. De autopsie suggereerde ook dat de dood van Khammassi niet het gevolg van martelingen was geweest.

De dood van Denguir in een politiecel komt op het moment dat internationale mensenrechtenorganisaties zich verheugd tonen over de goedkeuring door de Nationale Grondwetgevende Vergadering van een nieuwe wet met betrekking tot een instantie die marteling tegen moet gaan, vastgesteld op 9 oktober.

Rupert Colville, woordvoerder van het VN-bureau van de Hoge commissaris voor de mensenrechten (OHCHR), beschreef de goedkeuring van deze wet als ‘een belangrijke stap op weg naar het uitroeien van marteling in Tunesië’.

Walid Denguir overleed in een politiecel, 3 weken nadat de Tunesische Grondwetgevende Vergadering voor een wet had gestemd om marteling te voorkomen.

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.