“Macedonische Assange” gearresteerd in Servië

Journalist Zoran Bozinovski, ook wel bekend als “de Macedonische Assange”, werd op verzoek van Interpol gearresteerd in Servië op 7 november 2013. Bozinovski beheert de site Burevesnik.org [mk, ook en]. Deze wordt ook wel de Macedonische WikiLeaks genoemd, omdat zowel Bozinovski als anderen er documenten hebben geplaatst die vals spel en corruptie onder Macedonische politici en zakenlui uit de doekjes doen.

Still image of Zoran Bozinovski from an interview with Croatian Nova TV.

Still image van Zoran Bozinovski uit een interview met het Kroatische ‘Nova TV’.

Laatst is een andere Macedonische journalist veroordeeld [en] voor het ‘verklappen van de identiteit van een beschermde getuige’. Tomislav Kezarovski werd eerder die dag vrijgelaten om de rest van zijn straf van vierenhalf jaar onder huisarrest uit te zitten.

Inwoners van Macedonië en journalisten uitten op sociale media hun verbazing over de arrestatie van nog een journalist op dezelfde dag dat Kezarovski werd veroordeeld tot huisarrest. Sommigen noemen het ironisch “een wisseling van de wacht”, anderen zien een heksenjacht op Macedonische journalisten. De meeste commentaren op Twitter over Kezarovski's vrijlating en de arrestatie van Bozinovski zijn ironisch bedoeld. Veel Twitteraars zijn in de veronderstelling dat de autoriteiten meer van de actie af weten.

Aco Lazarov uit Macedonië vraagt zich af [beide links in mk]:

Er was geen plek meer in de gevangenis voor Bozinovski dus hebben ze Kezarovski maar vrijgelaten?

Een andere Macedonische Twitter-gebruiker, Jana, reageert [beide links in mk] op Bozinovski's arrestatie:

Ik weet niet hoe of waarom, maar dit is een slechte dag voor de onderzoeksjournalistiek in Macedonië. Journalist Zoran Bozinovski werd gearresteerd http://t.co/cKcPxUVXiz [mk]

Bozinovski werd gearresteerd door de Servische autoriteiten op verdenking van spionage, afpersing en criminele samenzwering. Hij werd gelokaliseerd en opgepakt in één van de twee appartementen die hij huurde in Novi Sad, Servië, waar hij de afgelopen maanden woonde. De politie nam twee computers en verschillende tot nu toe onbekende documenten in beslag ten tijde van de arrestatie. Zij berichtten dat Bozinovski zal worden vastgehouden in een plaatselijke gevangenis totdat uitlevering aan Macedonië mogelijk is.

Enkele Servische en Macedonische media berichten [sr] dat Bozinovski, die tevens bekendstaat als de complottheorist die zichzelf “Crazy Milojko” noemt op zijn site en de rest van het internet, verwikkeld is in spionagepraktijken, hoewel hier tot nog toe geen enkel bewijs voor is gevonden:

Osumnjičeni je deo kriminalne grupe koja je pre nekoliko meseci raskrinkana kada su pohapšeni visoki zvaničnici makedonske Vlade i zaposleni u bezbednosnim službama te zemlje pod optužbom da su špijunirali u korist Grčke. Prema informacijama iz istrage, oni su špijunirali za strane tajne službe, ali ucenjivali su i pojedince iz javnog života Makedonije. Takođe, pod kontrolom su imali i nekoliko medija, kao i određene internet stranice preko kojih su pretili da će objaviti poverljive sadržaje, što su i činili.

De verdachte is lid van een criminele groep die een paar maanden geleden werd gekraakt toen hoge officieren van de Macedonische overheid en medewerkers van de [nationale] veiligheidsinstanties werden gearresteerd en aangeklaagd voor spionagepraktijken in Griekenland. Tijdens de ondervragingen werd duidelijk dat ze niet alleen spioneerden voor buitenlandse geheime diensten, maar ook individuen uit het Macedonische publieke leven chanteerden. Ook hadden ze de controle over verschillende media en bepaalde internet-pagina's waarop ze dreigden vertrouwelijke informatie te publiceren, wat ze ook daadwerkelijk deden. 

De beschuldigingen lijken te zijn ontstaan naar aanleiding van Bozinovski's publicatie van bepaalde bestanden en vertrouwelijke informatie over corruptie en vuil spel binnen de Macedonische overheid en de georganiseerde misdaad, die volgens Bozinovski en zijn partners een hechte band hebben.

Hij onderzocht deze banden en vermoedelijke manipulatie binnen de Macedonische politiek. Bovendien onderzocht hij de tragische dood van de Macedonische zanger Tose Proeski [en], die omkwam in een auto-ongeluk in 2007 op 26-jarige leeftijd. Bozinovski was begonnen aan een boek over dit onderwerp en kondigde laatst aan dat hij eindelijk een uitgever had gevonden in Zagreb, Kroatië, om zijn onderzoek openbaar te maken. Het werk werd eerder door 32 andere uitgeverijen in de regio afgekeurd.

In onderstaand filmpje geeft Bozinovski een interview aan Nova TV in mei 2013, waarin hij verschillende dingen opsomt die hij verdacht vindt aan de dood van de jonge zanger. Hij beweert bewijs in handen te hebben van hoe de toen heersende politici en media Tose Proeski hebben uitgebuit en nog steeds profiteren van diens nalatenschap. Tevens zegt Bozinovski in het interview dat hij niet per se gelooft dat het muzikale talent echt dood is. Hij haalt aan dat er nooit onomstotelijk bewijs van zijn dood is voorzien. Naar planning zal het boek uitkomen in de loop van 2014.

 

 

Twitteraar Parg0 uit Skopje reageert [beide links mk]

#божиновски [Bozinovski] is dan misschien gek, maar ik geloof niet dat hij stom is. Ik verwacht dat burevesnik.org binnenkort veel interessante documenten gaat publiceren. 

Wat de uitkomst van zijn boek en werk op Burevesnik.org ook mag zijn, verschillende media-associaties, inclusief de Associatie van Servische Journalisten (UNS), hebben de arrestatie van Bozinovski afgekeurd. In een officiële verklaring [sr] op hun website herinneren ze de Servische autoriteiten eraan dat de arrestatie ook publiekelijk wordt afgekeurd door de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), alsmede door de Centraal en Oost Europese Media Organisatie (CEEMO). Ze voegen toe:

УНС подсећа да је суд у Македонији недавно, без ваљаних правних разлога, осудио новинара дневника “Нова Македонија” Томислава Кежаровског на четири и по године затвора „због откривања идентитета једног сведока у случају нерасветљеног убиства“. […]

УНС због тога тражи од Министарства правде Србије да приликом одлучивања о изручивању Зорана Божиновског држави која спорним пресудама осуђује новинаре и тражи њихово хапшење, буде посебно обазриво и испита све околности од значаја за заштиту професионалних права интереса новинара.

De UNS herinnert zich dat een rechtszaal in Macedonië onlangs, zonder geldige juridische reden, de journalist Tomislav Kezarovski van de krant “Nova Makenoja” heeft veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenisstraf voor het ‘verklappen van de identiteit van een beschermde getuige in een onopgehelderde moordzaak’ […]

Hierdoor verzoekt de UNS het Ministerie van Justitie om, gedurende hun deliberatie rond de uitlevering van Zoran Bozinovski naar een land dat journalisten arresteert en veroordeelt onder bedenkelijke regelingen, bijzonder bedacht te zijn de bescherming van de professionele rechten en belangen van journalisten.

Hoewel er berichten zijn dat het uitleveringsproces is begonnen [mk], is het onduidelijk of Bozinovski het Servische staatsburgerschap heeft verkregen tijdens zijn verblijf in Servië en, indien dit het geval is, of de uitlevering aan Macedonië nog mogelijk is. Het Macedonische Ministerie van Binnenlandse Zaken kon de vraag van de Macedonische media of Bozinovski de Servische nationaliteit had gekregen bevestigen noch ontkennen.

Vreemd genoeg postte Bozinovski een foto van zichzelf in handboeien op zijn Facebook-pagina op 11 oktober 2013, met het onderschrift:

fotografijata e od edno minato vreme. taka beše, dali pak ke bide – ke vidime!?

Dit is een oude foto. Zo was het. Of het ooit weer zo zal zijn — we zullen zien!?

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.