FIFA beboet Kroatië en Griekenland voor racistisch gedrag van supporters

In november 2013 konden Kroatië en Griekenland worden toegevoegd aan de groeiende lijst met nationale voetbalelftallen die door de FIFA zijn beboet voor racistisch gedrag van supporters of spelers. In mei 2013 begon de FIFA met de invoering van strenge straffen tegen racisme en discriminatie. FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei onlangs dat deze wereldwijde organisatie strengere straffen moest invoeren om tegen deze problemen te vechten. Hij voegde daaraan toe dat de FIFA nu zelfs bereid was om daarvoor “elftallen uit een competitie te halen of puntenaftrek te geven”. Al Jazeera meldt [en] meer details over de boetes die zijn uitgedeeld aan de Kroatische en de Griekse voetbalbond:

FIFA fined the Croatia Football Federation 35,000 Swiss francs ($38,000) for incidents during its 2-1 loss against Belgium in Zagreb on October 11.

“Croatian supporters made far-right salutes which were used during World War II by the fascist Ustase movement,” fan monitoring group Fare reported to FIFA.

FIFA fined the Greek federation 30,000 Swiss francs ($32,500) following reports of far-right banners displayed when Greece beat Slovakia 1-0 in Athens on October 11.

De FIFA heeft een boete van 35.000 Zwitserse franc (28.500 euro) uitgedeeld aan de Kroatische voetbalbond voor incidenten tijdens de met 2-1 verloren wedstrijd tegen België in Zagreb op 11 oktober.

“Kroatische supporters brachten extreemrechtse groeten uit die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt door de fascistische Ustase-beweging”, meldde de supporterscontrolegroep Fare aan de FIFA.

De FIFA beboette de Griekse voetbalbond met 30.000 Zwitserse franc (24.500 euro) na meldingen van extreemrechtse spandoeken die te zien waren toen Griekenland op 11 oktober in Athene Slowakije met 1-0 versloeg.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.