Egyptische activisten gearresteerd onder nieuwe anti-demonstratiewet

Een (politieman?) zonder uniform pakt een demonstrant bij de balzak, overeenkomstig met de nieuwe demonstratiewet. 

Op 26 november 2013 werden negenentachtig activisten van de Campagne Tegen de Krijgsraad gearresteerd door het Egyptische Ministerie van Binnenlandse zaken, naar aanleiding van de nieuwe anti-demonstratiewet. Deze werd ingevoerd door waarnemend president Adly Mansour afgelopen zondag (24 november).

Honderden activisten protesteerden gisteren tegen het nieuwe grondwetsartikel dat eerder deze week werd voorgesteld. In dit artikel krijgt het leger de bevoegdheid burgers voor de militaire rechtbank te dagen, waardoor ze niet meer voor een gewone rechtbank kunnen verschijnen. Deze campagne is al aan de gang vanaf het begin van de revolutie. Duizenden mensen zijn al gedaagd door de krijgsraad. Op de sociale media wordt de campagne gevoerd onder de hashtag #NoMilTrials [en].

De groep activisten heeft een groot aantal foto's [ar] geplaatst op hun Facebook-pagina, waarop het politiegeweld tijdens de arrestaties duidelijk in beeld gebracht wordt.

Mosireen, journalist en activist, is de eerste die een videoclip [ar, en] met Engelse ondertiteling van de arrestaties heeft gepost:

Aftee.org heeft een lijst van arrestanten [ar] gepubliceerd die alleen maar langer en langer wordt. Onder de arrestanten zijn de “usual suspects” en oud-bekenden zoals de activisten Mona Seif, Nazly Hussein, Salma Said, Ahmad Ragaab en de vader van Jika (de iconische tiener die werd neergeschoten onder Morsi).

De populaire blogger Zeinobia heeft alle gebeurtenissen vanaf het begin van de demonstraties tot gistermiddag opgesomd [en, ar].

Journalist Hazem Abdel Hameed heeft een aantal foto's [niet-publieke Facebook-pagina] van de arrestaties gepost, vergezeld van het volgende, grove, commentaar:

“you who arrest women… you're just a bunch of a******s”

“Aan zij die vrouwen arresteren… Jullie zijn gewoon een stelletje eikels”

Egyptian arrests

Arrestaties in Egypte. Facebook-pagina van Hazem Abd El Hamed.

De feministische website Bahheya ya Masr uploadde de poster “vrijheid aan de revolutionairen”:

Egyptian protest

Egyptische demonstranten. Facebook-pagina van Bahheya ya Masr.

Het viel Mariam Kirollos op dat advocaten hun gearresteerde cliënten niet mochten bezoeken:

Het is nog geen enkele advocaat gelukt om binnen te komen [om met de gearresteerde mensen te praten]

Sommige politici en figuren uit de media laten hun solidariteit met de demonstranten blijken:

Een aantal politici en figuren uit de media gingen uit solidariteit met de arrestanten naar de politie om aan te geven dat zij hebben opgeroepen tot de protesten van vandaag.

Onder hen zijn tv-presentator Reem Magued en een assistent van de vice-premier:

Aangezien @TheBigPharaoh [ar] het getweet heeft, doe ik het ook: onder de arrestanten van vandaag is een assistent van vice-premier Ziad Behaa Eddin. #egypt [en]

13 van de 50 leden van het panel voor de grondwet hebben vandaag de samenwerking opgeschort uit protest tegen het politiegeweld. #egypt [en]

Later werd bekend dat de vrouwelijke arrestanten dezelfde nacht nog waren vrijgelaten. Sarah Carr en Leil Zahra Mortada [en, ar] reageerden op Facebook op de omstandigheden rond hun vrijlating. Sarah's reactie is nog niet beschikbaar, maar Leil schrijft:

De politie dumpte alle vrouwelijke arrestanten in het midden van de woestijn op een afgelegen weg naar Hoog-Egypte. Ze zijn allemaal gelokaliseerd en activisten/vrienden zijn op pad om ze op te pikken. Slechts een paar mannelijke arrestanten zijn vrijgelaten, maar het verhaal gaat dat de rest binnenkort zal worden vrijgelaten. Dit was normaal tijdens Mubarak's regime. Zo hebben bijvoorbeeld Salma Said en Rasha Azab hetzelfde meegemaakt onder Mubarak in 2008. Ze werden gearresteerd en later een eind verderop vrijgelaten op een of andere snelweg. Het bewijs dat dezelfde onderdrukkende praktijken nog steeds bestaan in Sisi's Egypte. Vandaag is het nog steeds hetzelfde liedje: politiegeweld, het aanranden van vrouwelijke demonstranten, vernedering en slaan van arrestanten, en ze daarna kidnappen om ze te kunnen dumpen op een of andere afgelegen weg. Het gevecht gaat verder. Ze kunnen ons niet het zwijgen opleggen.

Mostafa Bassiouny heeft een heldere maar verontrustende kijk op de situatie [link nog niet beschikbaar]:

“Meneer, u moet begrijpen… Ik smeek het u en de profeet… Deze generatie is niet hetzelfde als degenen die u kent… Ze hebben meer begrafenissen dan huwelijken van hun vrienden bijgewoond. Ze hebben al te veel meegemaakt, ze zullen niet zomaar toegeven. Beseft u niet dat wanneer u een muur optrekt, zij er een open raam op zullen tekenen. Als er op hen geschoten wordt, zullen ze de hulzen verzamelen en ermee spelen. Als er prikkeldraad wordt gelegd, zullen ze het gebruiken om hun onderbroeken en sokken aan op te hangen om te laten drogen. Als een vrouw naakt het plein wordt opgesleept, zullen duizenden wraak komen nemen. Jullie maken een herdenkingsplaats voor martelaren en zij pissen erop en zullen het vernietigen. Wat gaan jullie doen als je ze al geen baan kan aanbieden om ze bezig te houden noch een huis om in te wonen noch een brood om hun mond te vullen zodat ze stoppen met het roepen van slogans? In de naam van de profeet, gebruik jullie hoofd en stop met deze onzin. Noch Mubarak, noch Tantawi, noch het Moslimbroederschap kon hen temmen. Wees verstandig en doe iets voor het te laat is. Jullie zijn nog altijd het licht in onze ogen” [sarcastisch weerwoord op Al Sissi's beroemde uitspraak dat het volk van Egypte “het licht in zijn ogen” is]

Salma Said, een van de gearresteerde activisten, twitterde kort na haar vrijlating:

We werden in de woestijn gedumpt. Onze vrienden vonden ons en we waren allemaal in orde. Fuck de ORS [‘Opperste Raad van de Strijdkrachten’] en fuck de politie

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.