Egyptische activist Alaa Abd El Fattah gearresteerd — alweer

Alaa Abd El Fattah. Photo by Alaa And El Fattah via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Alaa Abd El Fattah. Foto van Alaa en El Fattah via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

De vooraanstaande Egyptische activist en blogger Alaa Abd El Fattah [en – alle links] werd op donderdag 28 november rond 22.00 uur in zijn woning gearresteerd. Afgelopen dinsdag werd een arrestatiebevel tegen Abd El Fattah uitgevaardigd nadat demonstranten in Caïro op gewelddadige wijze uit elkaar waren gedreven. De vader van de blogger liet de plaatselijke media weten dat hij ervan overtuigd is dat zijn zoon is gearresteerd onder de werking van de nieuwe wet die bedoeld is om demonstraties uit het straatbeeld van Egypte te verbannen. Die dag werden minstens 51 mensen gearresteerd, onder wie diverse prominente activisten. Vele van hen werden geslagen en seksueel misbruikt.

Alaa werd meegenomen door de politie hoewel hij had aangekondigd dat hij zichzelf op zaterdag bij de politie zou melden, aldus zijn verklaring, die door zijn tante, de bekende Egyptische romanschrijfster Ahdaf Soueif, op Facebook werd gezet.

Volgens zijn vrouw Manal werd hij door de politie met geweld gearresteerd:

De politie viel ons huis binnen, arresteerde @alaa en sloeg mij. Ze namen onze laptops en mobiele telefoons mee.

Bloedspatten in onze slaapkamer waar de politie @alaa sloeg.

Als de politie mij hier in ons huis al slaat, wat gaan ze dan met @alaa doen. Ik vrees voor zijn veiligheid.

Het is niet bekend waarom de arrestatie vandaag heeft plaatsgevonden, aangezien Alaa in het openbaar heeft gezegd dat hij zichzelf zaterdag zou aangeven.

De Egyptische directeur van Human Watch, Heba Morayef, brengt de arrestatie in verband met de anti-protest wet, die eerder deze week werd ontworpen:

De arrestatie van Alaa laat zien dat de regering door de vage taal in artikel 7 de mogelijkheid wil hebben om iedere willekeurige activist te arresteren.

Hesham Mansour gaf zijn eigen ironische reactie:

Vraag niet wat Egypte voor ons heeft gedaan. Vraag hoe vaak Egypte Alaa heeft gearresteerd.

Activiste Mona Seif, Alaa's zus, informeerde haar volgers over de plaats waar haar broer gevangen zat:

We weten nu zeker dat Alaa in de CSF barakken in Giza wordt vastgehouden op de weg Caïro – Alexandrië.

Alaa Abd El Fattah werd 45 dagen gevangen gezet tijdens de regering van Hosni Mubarak en hij zat nog een keer twee maanden vast in 2011 door toedoen van het militair hooggerechtshof. Onder de regering van Mohamed Morsi in 2013 stond hij ook terecht, samen met de populaire satiricus Bassem Youssef. Algemeen werd aangenomen dat er politieke redenen waren voor de beschuldigingen en dat zijn berechting onderdeel was van intimidatie tactiek. Elke keer dook de hashtag #FreeAlaa weer op uit solidariteit. Het lijkt erop dat die weer terug is.

1 reactie

  • Ymnes

    Voor wie nog meer wil lezen, heb ik op Wikipedia de afgelopen dagen een uitgebreide Nederlandstalige biografie over hem geschreven, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alaa_Abd_el-Fattah. Eventueel commentaar op het artikel mag op de overlegpagina worden geplaatst. Verder wil ik in december nog enkele biografieën over Egyptenaren schrijven. Voor eventuele tips wie niet mag ontbreken op Wikipedia houd ik mij aanbevolen (al heb ik zelf ook nog een paar op mijn lijstje staan). Mvg, Ymnes

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.