Egypte: Video politiegeweld veroorzaakt angst voor terugkeer naar oude regime

A screen grab from RASSD's exclusive video showing a man being tortured at a police station in Egypt

Een screenshot van de exclusieve video van de RASSD, waarin een man wordt gemarteld op een politiebureau in Egypte.

Egypte is wederom in de ban van politiegeweld. De oorzaak is een gelekte opname waarin een man zou worden vernederd en gemarteld door politieagenten. De video-opname, die werd uitgezonden door RASSD Nieuws Netwerk, herinnert de Egyptenaren aan het politiegeweld onder voormalig president Hosni Mubarak, die werd afgezet aan het begin van de Egyptische revolutie. 

Het filmpje, dat werd uitgebracht op 2 november 2013 door RASSD [ar] en op hun YouTube-pagina [ar] werd gezet, geeft geen informatie over de datum waarop de mishandeling plaatsvond.

De mishandeling lijkt zich af te spelen op het politiebureau. In de video-opname is een man te zien die zweepslagen krijgt en gevraagd wordt toe te geven dat zijn naam Sawsan (een vrouwennaam) is en dat hij gen**kt wil worden. De man wordt gedwongen deze zin telkens opnieuw te herhalen. (Waarschuwing: Grof taalgebruik)

 

 

RASSD bericht op Twitter:

Een nieuwe gelekte video-opname verkregen door RASSD Leaks, waarop het gewelddadige en inhumane gedrag van de coup [regering] op een politiebureau in Abu Qurgas te zien is.

Hoewel het politiegeweld op de straten van Egypte nooit is verdwenen heeft het filmpje gezorgd voor een nieuwe golf van verontwaardiging, afschuw en wanhoop op het internet.

Farah Saafans hartenkreet:

Mijn enige hoop is dat, op een dag, alle leden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zich verzamelen op één en dezelfde plek… en dan gebeurt er een wonder: de aarde splijt open en slokt ze allemaal op!

Blogger Mostafa Hussein ziet een verband tussen dit soort geweld en de onvoorwaardelijke steun aan de politie en het leger door een deel van de Egyptische bevolking:

Het probleem met de politie en het volk als twee handen op één buik is dat, zodra de politie dat doorheeft, ze dingen gaan doen zoals te zien is in dit filmpje.

Amr Abdel Halim voegt daaraan toe:

Hoe verschrikkelijk het ook is, de gelekte video waarin een politieagent een Egyptische burger martelt en vernedert, is maar het topje van de ijsberg: het Ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor dagelijkse en systematische, verschrikkelijke martelingen.

Op Facebook reageert [ar] iemand:

هل تعتقدوا ان ده بيحصل في اقسام اي دولة متحضرة في العالم حتي لو المتهم قاتل قتيل ممكن يهينوا كرامته لفظيا وبالضرب والاهانة بالشكل ده؟؟؟ وبتسموا الانقلاب ثورة ههههه هي فعلا ثورة بس ثورة مضادة لارادة الشعب المصري يعني ثورة العسكر عالشعب

Denk je dat dit in ook maar een enkel beschaafd land op politiebureaus gebeurt? Een moordenaar wordt daar misschien verbaal vernederd, maar gemarteld? En dan noemen ze de coup een revolutie. Haha. Het is inderdaad een revolutie… een contra-revolutie tegen de wil van het Egyptische volk in. Het is de revolutie van het leger tegen het volk.

Fatima Said vult aan:

Vele onschuldige burgers worden gemarteld door veiligheidstroepen in #Egypt [en, ar]. We zijn allen getuige van de terugkeer naar de politiestaat van Mubarak.

Doorheen de jaren zijn er al veel video-opnames van martelingen en politiegeweld online verschenen. De meest bekende was de gruwelijke marteling van Khaled Said [en] tot de dood erop volgde. Hij was een 28-jarige man uit Alexandrië die vermoedelijk werd vermoord door de politie. De foto van zijn verminkte lichaam, die op het internet circuleert, veroorzaakte woede en protesten die hebben bijgedragen aan de val van Mubarak zeven maanden later.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.