App voor mobieltje reddingsboei voor Indiase vrouwen in de strijd tegen verkrachting

In India is verkrachting [en-alle links] de meest voorkomende misdaad tegen vrouwen. Het aantal verkrachtingen is er in de periode tussen 1990 en 2008 verdubbeld. In de zoektocht naar een oplossing voor dit probleem, wordt gebruik gemaakt van technologie, zoals gratis en makkelijk te gebruiken applicaties voor mobiele telefoons die bijna iedereen heeft.

De Smart Suraksha App is een Android app die vrouwen meer zekerheid moet geven. Je kunt er door een enkele druk op de knop een noodsignaal mee sturen naar vijf van tevoren gekozen contacten. Gelijktijdig wordt informatie verzonden over de recente verblijfplaats van de gebruiker, ook al is de gps-optie van de telefoon zelf uitgeschakeld. Zo zijn vrouwen ervan verzekerd dat hun roep om hulp altijd door iemand wordt gehoord.

smartsuraksha contest

Het Indiase blogbestand Blogadda organiseerde kortgeleden een blogwedstrijd onder de naam “I wish I had Smart Suraksha” ( Had ik maar Smart Suraksha) om de boodschap over te brengen.

Kalyan Panja, een deelnemer, schreef het volgende over de app:

De App heeft vooral als doel om van smartphones, die bijna iedereen heeft tegenwoordig, een belangrijke bondgenoot te maken voor vrouwen die in situaties terecht komen die mogelijk of daadwerkelijk gevaarlijk zijn. De app is eenvoudig te gebruiken en je kunt er tijdig een sms om hulp mee versturen. Er zijn een paar regels waardoor we weloverwogen kunnen reageren in geval van nood. [..]

Met het programma kun je vijf telefoonnummers instellen waar je een standaard tekst heen kunt sturen met een hulpvraag (in de trant van: “Ik heb problemen, bel me!”), bovendien wordt je positie doorgegeven met behulp van gps of een wifi-netwerk. [..]

De bediening is zo ontworpen dat deze makkelijk en snel kan worden gebruikt, juist om er zeker van te zijn dat de app ook onder moeilijke en vervelende omstandigheden gebruikt kan worden. De nadruk ligt op preventie. Men wil op geen enkele manier de vrijheid van vrouwen ondermijnen, maar hen adviseren over hoe ze zichzelf het best kunnen verdedigen in gevaarlijke omstandigheden.

Click the image for link to the app

Click the image for link to the app

Blogger Prava Vathi, ook een deelnemer, schreef:

Deze app is in de eerste plaats gemaakt voor de veiligheid van vrouwen en is in staat te bepalen waar je je bevindt. Met één druk op de knop wordt er gelijktijdig een bericht gestuurd naar vijf contacten en de politie. Er is een aanvullende functie waarmee je – als het mogelijk is – gegevens over de dader in spe in de tekst kunt opnemen, het automerk of de kleding die hij aan heeft. Gebruik deze app als wapen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.

Blogger Confused Humanity vraagt zich af of een applicatie zoals Smart Suraksha verschil zou hebben gemaakt voor slachtoffers van verkrachting:

De medewerker van BPO die door de bestuurder van de auto werd verkracht en vermoord nadat hij een andere route had genomen en haar naar een afgelegen plek had gebracht. Had ze haar familie en vrienden of collega's kunnen waarschuwen als ze deze app had gehad? Hadden ze haar kunnen vinden en kunnen redden als ze haar positie via gps hadden kunnen bepalen?

Had het slachtoffer of haar vriend in de meest recente verkrachtingszaak in Mumbai op de knop kunnen drukken om het bedrijf of vrienden onopgemerkt te waarschuwen over het verdachte gedrag van de daders en had het drama kunnen worden voorkomen?

De blogger kwam ook met suggesties over nog meer functies, zoals het nemen van een foto van de dader:

Als de staat nu eens een hulplijn zou opzetten die zulke noodberichten zou ontvangen en actie ondernemen (met de locatie van de misdaad) door het dichtst bijzijnde politiebureau of patrouille (of medische centra) te informeren, zou het dan niet een mini-alarmdienst zijn zoals ‘112’?

Afshan Shaik schreef in een gedicht “Ik wou dat de mens slimmer was dan apps”:

Ik wou dat de mens slimmer was dan apps.
Ik wou dat iedereen moedig genoeg was om de menigte aan te durven.
Ik wou dat verstand, handelen en moed in staat waren angst te overwinnen.
Ik wou dat we superkrachten hadden, dan hadden we minder tranen gelaten.
Ik wou dat iedereen geliefd was, beschermd en vaderlijke zorg kende.
Ik wou dat een mens zich om je zou bekommeren in plaats van een app!

Vertrouwen is het beste wapen, meent Knitha Urs, en deze app geeft vrouwen vertrouwen. Beter goed voorbereid dan later spijt, vindt Swati.

Shivani Gayal levert een lijst met andere apps die vergelijkbaar zijn met Smart Suraksha.

Bekijk de suggesties voor de wedstrijd bij de reacties op dit artikel en op de Facebook pagina.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.