Veel politie op de been tijdens actie Saudische vrouwen voor recht op autorijden

Om er zeker van te zijn dat er op 26 oktober jl. (de dag die de Saudische vrouwen hadden kozen om te protesteren tegen het rijverbod voor vrouwen) [en] alleen mannen achter het stuur zouden zitten, had de verkeerspolitie bij de wegen naar de grote steden verscheidene controleposten opgezet. Vanaf het begin van de actie, heeft het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken geen duidelijk standpunt ingenomen. Er werd lang gedacht dat “de samenleving” de oorzaak was van het rijverbod voor vrouwen, maar na diverse acties tegen dit verbod, lijkt dit toch niet het geval te zijn.

Op 25 oktober jl., belde een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken met vrouwelijke activisten om ze te waarschuwen niet deel te nemen aan de actie. De Arabische krant Al-Hayat meldde [ar]:

أكد المتحدث الرسمي لوزارة الداخلية اللواء منصور التركي لـ«الحياة» أنه وفقاً لما سبق الإعلان عنه في شأن ما يثار حول قيادة المرأة السيارة واستناداً إلى نتائج المتابعة الأمنية، أجرت الجهات الأمنية المختصة اتصالات بمن ظهرت منهن بوادر تحريض أو مشاركة في شأن المبادرة – التي حددت غداً السبت موعداً لانطلاقها – لافتاً إلى أنه تم اشعارهن بأنه لا تهاون في تطبيق النظام متى ما ارتكبت المخالفات.

De officiële woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan Al-Hayat bevestigd dat, na de eerdere oproep aan vrouwen om auto te rijden en als gevolg van de onderzoeken naar de veiligheid, de veiligheidsautoriteiten degenen hebben gebeld die betrokken waren bij de oproep tot de actie van afgelopen zaterdag. Hij verklaarde dat zij zijn geïnformeerd dat er straffen zullen volgen wanneer de wet wordt overtreden.

Sommige vrouwen, zoals activiste Aziza al-Yousef [ar], hebben zelfs gemeld onder politietoezicht te staan:

Sinds vanmorgen vroeg, hebben twee auto's mij overal gevolgd. Ze waren zelfs aanwezig bij een begrafenis in de [King] Khalid Moskee

Bovendien werden er strengere straffen dan gebruikelijk opgelegd aan degenen die werden betrapt achter het stuur:

Inbeslagname van de auto voor een week, een boete van 900 Saudi-Arabische riyal (€ 174,00) en een schriftelijke belofte [om niet te rijden] zijn de straffen voor de dames die autorijden. Ik ben benieuwd wat de straf zal zijn wanneer er een kleine, jonge knul gaat autorijden. :)

Ondanks dit, meldt activiste Hala al-Dosari:

Er reden 50 vrouwen auto en 18 vrouwen werden aangehouden.

May al-Suwan nam op 26 oktober een video op van zichzelf achter het stuur, die meer dan 130.000 hits kreeg:
https://www.youtube.com/watch?v=GN0vnhPX2hc (inmiddels verwijderd)

De Saudische staatskrant Al-Riyadh had het volgende bericht op de voorpagina: [ar]

«26 أكتوبر» مر بهدوء.. وحملات التحريض باءت بالفشل

Zaterdag 26 oktober verliep rustig. Acties mislukt.

De Saudische Twitteraar Mishari al-Ghamdi gaf commentaar op de berichtgeving van de staatskranten:

De kranten die de actie van vandaag fel bekritiseerden, zijn dezelfde die onze extremistische broeders liberaal en westers georiënteerd noemen

Historicus Abulaziz al-Kheder gaf commentaar op de resultaten die de actie had door het volgende te tweeten:

Het meest beïnvloed door deze actie is … het officiële standpunt.

Saudische vrouwen zijn van plan om hun recht op auto te rijden te blijven opeisen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.