Spanje: Raad van Europa kritisch over slechte staat mensenrechten

Queue outside a soup kitchen. Photo from the blog «Verdad y justicia, por Dios» [Truth and Justice, for God's sake]

Wachtende mensen bij een gaarkeuken. Foto afkomstig van de blog ‘Verdad y justicia, por Dios’ [‘Waarheid en rechtvaardigheid, in Godsnaam’]

Raadslid Nils Muiznieks van de Raad van Europa (RvE) bezocht Spanje afgelopen juli om meer informatie te verkrijgen over de staat van de mensenrechten in het land. Na afloop van het bezoek publiceerde de RvE op 9 oktober een rapport, waarin het raadslid de slechte staat van de mensenrechten als gevolg van bezuinigingen bekritiseert. Het rapport keurt ook de handelswijze van de oproerpolitie af:

Kinderen worden buiten verhouding geraakt door de bezuinigingen op sociale voorzieningen, gezondheid, en onderwijs. Door de verlaging van de kinderbijslag leven sommige kinderen in armoede en lijden ze honger.

 (…)

Het raadslid uit tevens zijn bezorgdheid over het feit dat de economische crisis een negatieve invloed heeft gehad op het geplande beleid voor de participatie van gehandicapten en mindervaliden op de arbeidsmarkt.

(…)

Bovendien uit het raadslid zijn bezorgdheid over het excessieve politiegeweld, inclusief het gebruik van rubberen kogels, tijdens de demonstraties tegen de bezuinigingen (…) Doordat agenten vaak niet in staat zijn identificatie voor te leggen, vooral tijdens zulke protesten, wordt vervolging en berechting van geweldplegers nagenoeg onmogelijk gemaakt. (…) Het raadslid verzoekt de Spaanse overheid dan ook dringend een einde te maken aan het eeuwenoude gebruik, gebaseerd op een wet uit 1870, om agenten die zijn veroordeeld voor de schending van de mensenrechten, inclusief marteling, te pardonneren.

De Raad van Europa is een organisatie vertegenwoordigd door 47 Europese landen met als missie de rechten van de mens te beschermen. De RvE is niet afhankelijk van de Europese Unie, ondanks het feit dat alle leden van de EU tevens lid zijn van de Raad van Europa (er zijn ook nog andere landen vertegenwoordigd in de RvE die geen lid zijn van de EU). De meest bekende institutie is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat gevestigd is in Straatsburg.

Het rapport van de RvE legt de nadruk op de in verval rakende algemene gezondheidszorg, waarvan de Spanjaarden gebruik konden maken tot 2012. Volgens eldiario.es [es]: 

… De minister van Gezondheidszorg, Sociale Diensten en Gelijkheid, Ana Mato, ontzegt immigranten met een wisselende status toegang tot de publieke gezondheidszorg. (…) “Er zijn bezuinigingen op medisch personeel, op financiering van openbare gezondheidscentra en andere primaire medische diensten, EHBO-posten worden gesloten, en patiënten moeten hun medicijnen deels zelf betalen.”

Público [es] vat de commentaren op onderwijs in rapport samen:

Muiznieks waarschuwt dat “aanzienlijke bezuinigingen op onderwijs gedurende de afgelopen drie jaar de gelijke kans op onderwijs in gevaar brengen, wat betekent dat kinderen uit een arm gezin minder kans hebben op kwalitatief onderwijs.” Tot slot betreurt hij de afschaffing van ‘Educación para la Ciudadanía y los Derechos Humanos‘ (een schoolvak dat vergelijkbaar is met het Nederlandse Maatschappijleer) en vraagt om de herinvoering van een vak over mensenrechten.

Het rapport belicht ook het probleem van gedwongen uitzettingen. Euroxpress [es] legt uit: 

Het raadslid heeft de overheid gevraagd “te kijken naar een alternatief is zoals een passende en betaalbare accommodatie” voordat ze een minderjarige uitzetten. “Dit zou voorzien moeten zijn voor alle gezinnen met kinderen, ongeacht hun leeftijd.”

Riot police detain a young woman injured at a protest. Photo from the blog «El aullido» [The Howl]

Oproerpolitie houdt een jonge vrouw aan die gewond raakte tijdens de rellen. Foto afkomstig van de blog ‘El aullido’ [‘Het Gebrul’].

 Público [es] verwijst naar het geweld door de oproerpolitie [en] tijdens protesten de afgelopen jaren: 

De situatie op straat, op politiebureaus en in asielzoekerscentra verrast de Europese afgevaardigden. “Onderzoek wijst uit dat agenten buitenproportioneel geweld gebruikt hebben tijdens de demonstraties tegen de bezuinigingsmaatregelen in 2011 en 2012. Zo wordt de jarenlange schending van de mensenrechten eindelijk aan het licht gebracht.”

Op sociale netwerken en in de media wordt het rapport uitvoerig besproken. Jartito [es] is kritisch over de heersende partij in El País [es]:

De PP (Volkspartij) weet donders goed wie er worden benadeeld en wie er profiteren van hun acties. Wat betreft het gewelddadige optreden van de politie moet de partij duidelijk kunnen zijn over waar de grenzen liggen.

Esparbe [es] herinnert ons aan andere internationale organisaties die zich laatst ook negatief uitlieten in de Huffington Post [es] over de handelswijze van de Spaanse overheid:

Ongelofelijk! De Raad van Europa's raadslid voor de Rechten van de Mens, de VN, UNESCO, en allerlei internationale organisaties brengen de handelingen van een fascistische overheid aan het licht, en dan nog hebben ze zo'n hoge pet van zichzelf dat niet onder de indruk zijn van de beschuldigingen en op zondag vrolijk naar de hoogmis gaan.

Op de dezelfde website laat Pilar1234 zich meer pessimistisch uit: 

Geweldig rapport. Wel jammer dat Mariano het alleen maar gaat gebruiken om zijn r**t mee af te vegen.

Evolution of the rate of poverty in Spain (2004-2011). Image from eldiario.es, under licence CC-BY-SA.

Verloop van de armoede onder de Spaanse bevolking in procenten (2004-2011). Afbeelding afkomstig van eldiario.es, licentie CC-BY-SA.

 

Luisa Sánchez [es] schrijft het volgende op de blog Impresiones de una periodista en paro (‘Gedachten van een werkloze journalist’):

(…) de huidige rijke zakenman lijkt zich geen zorgen te maken over de problemen die hij veroorzaakt. Het houdt zich alleen maar bezig met de groei van de oligarchie van geld. Deze steeg met 13% in het afgelopen financiële jaar, aldus een rapport van de bank Credit Suisse. Deze bank rekende uit dat 402.000 Spanjaarden in het bezit zijn van aandelen die meer waard zijn dan 740.000 Euro. Dit is een grote tegenstelling met het enorme aantal gezinnen die geen enkele vorm van steun krijgen. Als ze toch het geluk hebben dat ze financieel worden bijgestaan moeten ze zien rond te komen met het schamele bedrag van 291 Euro. Schandalig, noemt de Europese commissaris van de Rechten van de Mens het.

Deze uitbrander is niet de enige die Mariano Rajoy's regering kreeg in de afgelopen weken. Eerder lieten de Verenigde Naties zich al kritisch uit in een rapport [es], waarin staat dat de Spaanse overheid een onderzoek naar de misdaden onder Franco verhindert. Ook de OVSE toonde zijn afkeuren, ditmaal door Spanje op de lijst te zetten van landen zonder vrijheid [es]. Dit gebeurde naar aanleiding van de anti-monarchie demonstratie  van 28 september, waarbij de afgevaardigden van de OVSE niet aanwezig mochten zijn van de Spaanse autoriteiten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.