GV Face: Het Pakistan van Malala

Malala, het 16-jarige meisje dat een kogel van de Taliban overleefde en genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede, wordt over de hele wereld geroemd om haar compassie en moed. Maar in haar eigen land, Pakistan, blijft ze een omstreden figuur.

In de GV Face-aflevering van deze week bespreken we waarom Malala's land zo in tweestrijd verkeert. We kijken ook naar de rol die sociale media hebben gespeeld in Malala's bekendheid en de haatcampagne tegen haar. Activist, blogger en auteur van GV Pakistan Sana Saleem (@sanasaleem) sprak met ons vanuit Karachi. En Irfan Ashraf deed mee vanuit Illinois in de Verenigde Staten. Hij is een Pakistaans journalist en deed in 2009 de co-productie van de New York Times-film ‘Class Dismissed’, de eerste documentaire over Malala gemaakt voor een internationaal publiek.

Ik ben de Deputy Editor van Global Voices en journalist in Pakistan (@saharhghazi) en ik was gastvrouw tijdens de Hangout. Toen ik Sana vroeg of mensen in Pakistan echt Malala haten, antwoordde ze [01:00 – 02:50]:

Volgens mij is de haat niet tegen Malala gericht, tegen meisjes of vrouwen of Malala zelf, de haat is ontstaan vanwege westerse verhalen over problemen in Pakistan, en de specifieke en ook selectieve berichtgeving, of dat nu om politieke redenen gebeurt of uit interesse. Dus de haat, en er is zeker heel veel haat, is ten onrechte tegen Malala gericht, maar is in wezen bedoeld tegen iets of iemand die door westerse media wordt belicht, en helemaal als iemand in de schijnwerpers komt te staan vanwege het bekendmaken van mensenrechtenschendingen, het is het soort vijandigheid dat iemand krijgt als hij de vuile was buiten hangt. […]

Malala heeft geluk gehad, omdat de regering en publieke figuren haar in het openbaar hun steun hebben gegeven. Maar helaas wordt veel van de haat die bedoeld is voor de westerse selectieve berichtgeving of als kritiek op hoe zij ons zien of hun neerbuigende manier van berichtgeving over bepaalde problemen, op Malala gericht.

Tijdens de discussie zei Irfan [17:00 – 18:30]:

We moeten het probleem niet zo zwart-wit zien, als West tegen Oost, of dat Malala zou zijn gegijzeld door westerse media. In onze streek kampen we met het enorme probleem van ‘mannelijkheid’, een masculiene cultuur die wordt versterkt door de aanwezigheid van militairen, waardoor een vrouw, als ze zich laat horen, zelfs al betreft het opvoedingszaken, al gauw wordt gebrandmerkt als westers of te liberaal, en het wordt niet gezien als een menselijke basis(behoefte), maar als een samenzwering. Dus in plaats van het verschil tussen Oost en West, moeten we ook kijken naar onze cultuur die vreselijk masculien is. […] we hebben van vrouwen het twistpunt tussen twee culturen gemaakt. Maar ik denk dat dit voor vrouwen ook belangrijk is, praten over de kwestie Malala, als een teken van vrijheid, als een teken van bevrijding uit de masculiene cultuur waarin zij opgroeien, geestelijk worden gevoed en gehersenspoeld – dit is voor hen heel belangrijk.

In deze aflevering vertelt Irfan ook meer over Malala's geboorteplaats Swat, een plek die zij het paradijs op aarde noemt. Hoewel de Taliban in 2009 door het Pakistaanse leger uit de Swatvallei werden verdreven, is scholing voor kinderen er nog steeds een probleem, omdat honderden scholen door de Taliban zijn verwoest.

Hier is een audioversie van de Hangout via Soundcloud:

We hebben tijdens de Hangout ook vragen uit het publiek beantwoord. Meer daarover is te vinden op onze eventpagina.

Lees hier onze complete berichtgeving rond Malala.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.