Bosnië en Herzegovina: WK-kwalificatie verenigt de Balkan

Fans vierden de historische zege in de straten van Sarajevo. Afbeelding afkomstig van de Facebookpagina van het nationale team "Zmajevi" van Bosnië en Herzegovina, gebruikt met toestemming.

Fans vierden de historische zege in de straten van Sarajevo. Afbeelding afkomstig van de Facebookpagina van het nationale team (“Zmajevi”) van Bosnië en Herzegovina, gebruikt met toestemming.

Twaalf uur nadat Bosnië-Herzegovina zich plaatste [en] voor het WK Voetbal 2014 in Brazilië, zijn de Bosniërs nog steeds aan het feestvieren. Alle sociale netwerken worden overstelpt [en, bs, sr, hr] met uitingen van blijdschap van Bosniërs en felicitaties uit andere landen.

Gisteravond en vandaag, 16 oktober 2013, is aan de berichten in sociale media en op regionale nieuwssites niet te zien dat Bosnië politiek gezien in zeer grote problemen verkeert, of dat de EU het kleine land op de Balkan met sancties dreigt. Het enige onderwerp dat mensen bezighoudt is de 1-0 overwinning van Bosnië-Herzegovina op Litouwen in de WK-kwalificatiepoule. Zelfs het officiële Twitteraccount van de OVSE-missie in Bosnië-Herzegovina liet gisteravond andere zaken voor wat ze waren en maakte melding [en] van de zege:

Ibišević schiet Bosnië-Herzegovina naar @FifaWorldCup in #Brazil2014 http://t.co/Z3PECyYkYf #BiH

Overal in Bosnië-Herzegovina reageerden fans emotioneel op de historische plaatsing van hun land voor het grootste sportevenement ter wereld. Twittergebruiker @samrich_ uit Sarajevo schreef [bs]:

Mijn vader huilt, ik zweer het. #BosnaiHercegovina #Brazil #BiH #Bosnia #Football

De overwinning kwam, bijna ‘wonderbaarlijk’ zoals het op sommige sociale netwerken werd omschreven, op de dag dat in Bosnië-Herzegovina het religieuze Kurban Bayrami-feest werd gevierd, in de moslimwereld ook wel bekend als het offerfeest. Sommige van de aanwezigen op sociale media gaven aan de traditionele Bayrami-wens die doorgaans het offerfeest en het slot van de Hadj vergezelt, “Bayram Sherif Mubarek Olsun” (“Een gezegende viering van Bayram”), een WK-draai en niemand leek daar aanstoot aan te nemen. Integendeel, tweets als deze [sr] van Nikola Bajčetić uit Montenegro werden verwelkomd met gelach en vrolijke reacties:

EEN GEZEGENDE VIERING VAN BRAZILIË ! :))) Gefeliciteerd #BiH ! #fudbal

De wedstrijd lijkt de hele regio te hebben verenigd, want Servische, Kroatische en Montenegrijnse voetbalfans feliciteerden Bosnië-Herzegovina en vierden de overwinning online met Bosnische fans. Na het 2-0 verlies tegen Schotland heeft Kroatië nog een kleine kans [en] op kwalificatie via de play-offs. Servië heeft echter zijn kansen een paar maanden geleden al verspeeld, na een van de slechtste kwalificatieronden in zijn sporthistorie. Maar Servië versloeg op 15 oktober wel Macedonië met 5-1 [en], waardoor de Macedoniërs hun reis naar Brazilië definitief in rook zagen opgaan. Fans uit alle drie de landen vierden, soms ondanks hun eigen verliezen, Bosnië-Herzegovina's unieke zege. Nikola Radović uit Montenegro nam deel aan de feestvreugde met de woorden [sr]:

Terwijl ik me schor schreeuw in het stadion van Podgorica voor #CrnaGora [#Montenegro], hoor ik dat #BiH op weg is naar Brazilië. Ik zal voor ze juichen. Bravo Bosnië!

Het nationale team van Bosnië en Herzegovina zal volgend jaar tegenstanders als Engeland, Duitsland, Nederland, Spanje en andere topteams ontmoeten in Brazilië, met weinig kans om heel ver te komen in de competitie. Maar voor velen zullen de resultaten van Bosnië tijdens het toernooi in Brazilië niet zo belangrijk zijn, omdat dit de eerste keer is dat het land zich heeft gekwalificeerd als onafhankelijke natie, een historisch moment dat meer waard is dan welke titel ook. De video hieronder laat zien hoe Sarajevo er gisteravond uitzag:

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.