GV Face: wereldwijde verslaggeving over Syrië

Als je verslag doet van de crisis in Syrië, in hoeverre wordt die verslaglegging dan gekleurd door waar je bent? En wat betekent dat voor de Syriërs?

Dit en meer hebben we in een Google Hangout besproken op maandag 23 september 2013, 11am EST/3pm UTC in onze tweede editie van GV Face.

Berichten in de VS of het Verenigd Koninkrijk doen vermoeden dat het regime van president Assad chemische wapens heeft gebruikt om in de afgelopen maand meer dan duizend mensen te vermoorden in Syrië. Intussen zeggen Russische verslaggevers dat ‘alles in orde’ is in Damascus. En de pers in Iran bericht dat de chemische aanval door ‘rebellen’ was uitgevoerd in een poging de druk voor een internationale interventie te verhogen.

Terwijl de Amerikaanse regering militair ingrijpen in Syrië overweegt, vroeg president Putin het Amerikaanse volk in de New York Times om hun wapens weg te houden uit het door oorlog verscheurde land. Video's waarop Iraanse militaire activiteit op Syrisch grondgebied lijkt plaats te vinden, zijn viral gegaan in de sociale media.

Onder de deelnemers aan onze Hangout was ook auteur van GV Syrië, Leila Nachawati, ze is oprichter van Syria Untold, een online verhalenproject dat zich toelegt op geweldloze opstand in Syrië; onze editor van RuNet Echo, Kevin Rothrock, vertelde over de uitspraken van Putin en Mc Cain en hoe die op het Russische internet werden ontvangen; Amira Al Hussaini, onze MENA Editor, had het over burgermedia en maistream mediaberichten over Syrië in het Midden-Oosten en Noord-Afrika; Solana Larsen, onze Managing Editor sprak over de rol die burgermedia kunnen spelen bij de berichtgeving over Syrië in de mainstream media; Ellery Biddle, onze Advocacy Editor, vertelde hoe de oproepen tot Amerikaanse interventie wordt geïnterpreteerd door Amerikaanse netizens; en Ivan Sigal, onze Executive Director, legde uit waardoor verslaglegging over Syrië overal ter wereld op een verschillende manier vorm krijgt.

Voor achtergrondinformatie over de internationale verslaglegging over de crisis in Syrië kun je terecht op onze pagina met Special Coverage.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.