Global Voices-auteur herdenkt in Nairobi vermoorde vrienden

Shurufu is een Tanzaniaanse journalist die is gestationeerd in Dar es Salaam. Hij twittert op @shurufu. Lees ook zijn artikel How the Nairobi Mall Attack Unfolded on Social Media.

Op het moment van schrijven stond het aantal dodelijke slachtoffers van de brute aanslag in winkelcentrum Westgate in Nairobi op 69, het aantal gewonden overstijgt de 200. Het winkelcentrum is populair bij buitenlanders en rijke Kenianen. Gewapende militanten bestormden het winkelcentrum en voerden de dodelijkste aanslag in het land uit sinds de Amerikaanse ambassade in 1998 werd gebombardeerd.

Onder de doden is de gelauwerde Ghanese dichter Kofi Awoonor [en – alle links]. Ook de bekende omroepster Ruhila Adatia werd gedood, ze was volgens de berichten in verwachting.

Ik ben ook vrienden verloren in de aanslag op Westgate: Ross Langdon en Elif Yavuz, een stel dat hun eerste kindje verwachtte. Ze woonden in Dar es Salaam, maar waren in Nairobi voor de bevalling, omdat ze de voorkeur gaven aan de medische voorzieningen in Nairobi. Elif had een PhD gehaald aan Harvard University, faculteit Gezondheidszorg. Ze verhuisde naar Dar es Salaam om voor de Clinton Foundation te gaan werken. Hier zie je haar, met voormalig president Bill Clinton die in augustus in Tanzania was:

Elif Yavuz meeting with President Bill Clinton during his visit to Tanzania in August

Elif Yavuz ontmoet voormalig president Bill Clinton tijdens zijn bezoek aan Tanzania in augustus 2013. Foto via Ms. Yavuz's Facebook-pagina.

Elif was intelligent, grappig, ontwapenend charmant en het was heerlijk om in haar gezelschap te zijn. Ze zou een geweldige moeder zijn geweest. Haar vriend Ross had de prettige humor en levenslust die zo kenmerkend zijn voor Aussies. Hij was een ongelooflijk getalenteerd architect. Hij was mede-oprichter van de succesvolle intercontinentale ontwerpstudio, Regional Associates. Hier spreekt hij over wat hij kameleonarchitectuur noemde, dit was afgelopen jaar op TEDxKraków:

Hij keek ernaar uit om vader te worden.

Maar Ross en Elif zijn er niet meer. Het is niet uit te leggen waarom deze twee fantastische mensen en professor Awoonor en Ms. Adatia, en Mbugua en Wahito en al die andere onschuldige mensen die de dood vonden in Westgate moesten sterven.

Ik hoop dat zij in vrede rusten.

Lees ook: How the Nairobi Mall Attack Unfolded on Social Media.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.