Vrouwelijke kandidaten in verkiezingen Cambodja

Om de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek te stimuleren, heeft het Cambodjaanse centrum voor mensenrechten (CCHR) een kaart [en – alle links] uitgegeven waar een gegevensanalyse van de vrouwelijke kandidaten die meedoen aan de landelijke verkiezingen op te zien is.

Het CCHR is een lokale organisatie die zich inzet voor burgerrechten en politieke rechten in Cambodja en actief gebruik maakt van nieuwe media tools om hun boodschap over te brengen. De verkiezingen in Cambodja zullen op juli 28 plaatsvinden.

De gegevens die gebruikt zijn voor de kaart, die gehost wordt door sithi.org, zijn gebaseerd op de officiële gegevens van het Nationale Verkiezingscomité (NEC) van Cambodja.

Map of women candidate in 2013 Election in Cambodia

Zoals te zien is op de kaart, is slechts 18,96 procent  (168 van de 886) van de titelkandidaten (het aantal kandidaten dat op de kieslijst staat) vrouw. Bij de wisselkandidaten (het aantal kandidaten dat niet op de kieslijst staat, maar dat fungeert als reserve voor het geval een titelkandidaat zich terugtrekt) is dat percentage 25,69 procent (260 van de 1012) en slechts 22,55 procent (428 van de 1828) van zowel de titel- als de wisselkandidaten van alle acht politieke partijen die meedoen aan de verkiezing, is vrouw. Op de kaart is ook te zien hoeveel vrouwelijke kandidaten er zijn in elke partij en elke provincie.

Volgens het CCHR wijst het lage aantal vrouwelijke titel- en wisselkandidaten op het feit dat vrouwen door hun politieke partijen nog steeds als tweede keuze worden gezien.

Tijdens de publieke lancering van de kaart, benadrukte Chor Chanthyda, coördinator van het Project to Promote Women’s Political Representation, het doel van het initiatief:

Door een analyse te maken van het aantal vrouwelijke kandidaten in de verkiezingen en deze analyse te verwerken in een interactieve kaart, zijn wij in staat een volledig beeld te geven van de vrouwelijke kandidaten in de verkiezingen van Cambodja. Wij hopen dat we met deze kaart het publiek kunnen informeren over welke politieke partijen de hoogste en laagste aantallen vrouwelijke kandidaten op hun kieslijst hebben staan. We hopen ook dat de kaart, na de verkiezingen, gebruikt kan worden als een middel om cijfers over vrouwelijke kandidaten en het aantal gekozen vrouwen in de regering te vergelijken.

Tijdens de Commune/Sangkat verkiezing van 2012 maakte het CCHR ook een kaart met informatie over de politieke vertegenwoordiging van vrouwen in de gemeenteraden van het land. De gegevens van het NEC lieten zien dat vrouwen 2,038 zetels hadden bemachtigd in de gemeenteraden; dat aantal staat gelijk aan 17,79 procent van het totale aantal zetels. Het aantal vrouwen dat gekozen werd tot het hoofd van een gemeenteraad lag een stuk lager met 4,6 procent.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.