Iran: Kan de nieuwe president de juiste deuren openen?

A key, the symbol for Rouhani's campaign

Een sleutel vormde het symbool voor Rouhani's campagne. Foto via Mashreghnews

Het campagnesymbool van de nieuwgekozen president Hassan Rouhani [nl] was een sleutel. Nu vragen Iraanse netburgers zich af of Rouhani in staat zal zijn om daadwerkelijk deuren te openen. Rouhani beloofde een regering van ‘hoop en wijsheid’ en duizenden Iraniërs vierden [nl] zijn overwinning en hopen op een betere toekomst.

In het blog van Omid Dana lezen [fa] we:

Welk slot zal de sleutel van Rouhani openen? Mostafa Tajzadeh [en] (een hervormer die gevangen zit) zegt dat het vrijlaten van politieke gevangen niet in de handen van Rouhani ligt. Zegt Khatami niet dat we geen hoge verwachtingen moeten hebben? Mensen zeggen vaak, en met goede reden, dat de sleutel naar nucleaire onderhandelingen, betrekkingen met de VS en de crisis in Syrië in handen is van de Hoogste Leider… [nl] En met dat in gedachten kunnen we vaststellen dat Rouhani alleen de sleutels van zijn huis en kantoor in bezit heeft.

Jaleboon schrijft [fa]:

Sommige mensen, zoals like Omid Dana, vragen zich af welke sloten Rouhani kan openen. Het antwoord is dat hij het slot heeft geopend van de verkiezingen die met de crisis van 2009 ongeldig waren geworden.

Meerdere netburgers benoemen problemen en sloten die Rouhani met zijn sleutel zou kunnen openen.

Mahsa tweeted [fa]:

Ik zit niet te wachten op de vrijheid om al dan niet een sluier te dragen. Ik wacht op de dag dat er minder inflatie en werkeloosheid is en de dag dat kansarme mensen geen drugs meer hoeven te verkopen..

Negar Mortazavi zette op Twitter [en]:

Bronnen uit de omgeving van #Rouhani zeggen dat hij van plan is om speciale gezanten naar bepaalde landen te sturen om de verbroken betrekkingen te herstellen en een nieuwe start te maken met Teheran.

Er wordt ook gevraagd of Rouhani het Iraanse internet kan verbeteren en een eind kan maken aan de internetcensuur. In een campagne op Facebook [fa] wordt Rouhani gevraagd een einde te maken aan het filteren van Facebook, en een groep bloggers en cyberactivisten heeft een brief aan de nieuwgekozen president geschreven [fa] waarin ze hem vragen om de snelheid van het internet te verhogen. Ze klagen ook over censuur en herinneren Rouhani eraan dat hij het internet zelf ook gebruikte om zijn campagne aan de man te brengen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.