Tunesië: FEMEN-activiste wordt aangeklaagd wegens bezit van pepperspray

De 19-jarige Tunesische FEMEN-activiste die bekend is onder het pseudoniem Amina Tyler, moet op 30 mei voor de rechter verschijnen. Ze is aangeklaagd wegens het bezit van pepperspray. Amina haalde afgelopen maart de lokale en internationale pers omdat ze topless foto's van zichzelf op Facebook had gezet.

Op 19 mei ging Amina naar Kairouan, 184 km van de hoofdstad Tunis, om te protesteren tegen de plannen van Ansar al-Sharia (een radicale islamistische groepering die islamitische wetten wil invoeren in Tunesië) om daar hun jaarlijkse congres te houden. Het congres ging niet door, omdat beveiligingstroepen werden ingezet om een verbod van de regering te handhaven. De regering beschreef de bijeenkomst als “een bedreiging voor de veiligheid en de openbare orde”. Amina protesteerde echter toch en plaatste het graffitiwoord FEMEN op de muur van een begraafplaats in de buurt van de historische Uqba-moskee [en]. Beveiligingstroepen grepen in en begeleidden Amina naar een politieauto, terwijl woedende inwoners van Kairouan “Dégage” (wegwezen) naar haar schreeuwden.

Anders dan wat hier en daar in de media werd gemeld, wordt Amina niet aangeklaagd wegens “onfatsoenlijk gedrag”. Ze kan echter wel worden veroordeeld tot maximaal zes maanden celstraf voor het ongeoorloofde bezit van pepperspray. Het bekroonde blog Nawaat meldde ook dat de jonge vrouw voorlopig niet is aangeklaagd wegens “grafschennis”, waarop volgens het Tunesische strafrecht een celstraf van maximaal twee jaar staat.

De in Tunesië gebaseerde Franse journaliste Perrine Massy meldt [fr]:

Amina sera jugée le 30 mai pour détention sans autorisation d’une bombe de gaz paralysant. L’objet, selon l’un de ses avocats, Me Souheib Bahri, a été retrouvé dans le sac à dos de la jeune fille, sans que l’on puisse savoir si elle comptait l’utiliser comme une arme ou pour se défendre…

Quant à une éventuelle « profanation de tombeaux », elle est simplement mentionnée dans le procès verbal, mais n’a pas été prise en considération par le procureur général et ne fait (pour l’instant) pas l’objet de poursuites judiciaires.

Enfin, contrairement à ce qu’on a pu lire parfois, nulle part il n’est fait mention ni d’une atteinte à la pudeur ni d’une détention d’arme blanche par Amina.

Amina moet op 30 mei voorkomen wegens het ongeoorloofde bezit van pepperspray. Volgens een van haar advocaten, mr. Souheib Bahri, is de spray aangetroffen in de rugzak van de jonge vrouw. We hebben niet kunnen verifiëren of ze van plan was de spray te gebruiken voor zelfverdedigingsdoeleinden.

De mogelijke aanklacht wegens “grafschennis” werd alleen genoemd in de verklaring, maar is niet in overweging genomen door de openbaar aanklager, en ze wordt hier (voorlopig) niet voor vervolgd.

Ten slotte wordt Amina, anders dan in sommige (nieuws)berichten wordt gemeld, niet aangeklaagd wegens “onfatsoenlijk gedrag” of wapenbezit.

Nawaat heeft ook de hand weten te leggen op filmmateriaal (met Engelse ondertitels) met een interview met Amina en haar protestactie in Kairouan op 19 mei.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.